Un partid pro-Kremlin provoacă agresivitate antisemită în Bulgaria

Un partid pro-Kremlin provoacă agresivitate antisemită în Bulgaria

O serie de incidente antisemite în capitala Bulgariei a atras atenția asupra unei grupări politice care incită la ură și instigă la violență. DW a analizat ce se află în spatele acestor incidente.

Cineva a desenat în urmă cu două săptămâni pe fațada magazinului Cosmic Craft Beer din capitala Bulgariei, Sofia, o stea în șase colțuri și a scris alături „Jude” – termenul german pentru „evreu”.

Un act de vandalism antisemit care amintește de modul de acțiune al naziștilor, care marcau vitrinele prăvăliilor evreiești în Germania regimului hitlerist. Câteva zile mai târziu, o zvastică a fost pictată pe fereastra unei alte vitrine.

През нощта сме имали посещение. Някой явно иска да намекне за "Кристалната нощ", когато такива знаци са поставяни на...

Publicată de Cosmic Craft Beer pe Luni, 12 iunie 2023

La mijlocul lunii iunie, la Sofia Pride Film Fest, proiecția filmului „Închidere” a fost întreruptă de susținătorii partidului naționalist pro-rus Vazrajdane (Renaștere), care spuneau că filmul este „propaganda pedofiliei”.

Înainte de vandalizarea magazinului de bere artizanală, membrii aceluiași partid au intrat în conflict cu personalul de acolo. Susținătorii Vazrajdane au cerut proprietarilor magazinului să înlocuiască steagul clubului englez de fotbal Chelsea din vitrina acestuia cu drapelul Bulgariei.

ADVERTISING

După incident, proprietarii magazinului au pus un afiș pe care scrie „Nu servim susținători Vazrajdane”, devenit rapid viral pe rețelele de socializare. Magazinul a fost ulterior bombardat cu recenzii proaste online, iar votanții Vazrajdane - inclusiv un membru al Parlamentului - au luat cu asalt localul, insistând să fie serviți.

Incidentele antisemite nu sunt o întâmplare obișnuită în Bulgaria, chiar dacă discursul instigator la ură pe tot felul de teme – inclusiv antisemitismul – este o problemă prezentă constant în societatea bulgară.

Recentele manifestări violente au stârnit îngrijorare în comunitatea evreiască, în special pentru că a durat cam mult până când autoritățile au răspuns. Alexander Oscar, președintele Organizației Evreilor din Bulgaria „Shalom”, a calificat, într-o declarație pentru DW, incidentele din ultima vreme ca fiind „foarte deranjante”.

Vazrajdane: ultranaționaliști, xenofobi și antisemiți

Partidul Vazrajdane a obținut 14,16% din voturi la cele mai recente alegeri parlamentare din Bulgaria și este al treilea grup politic din Parlamentul de la Sofia.

Înainte de a deveni liderul Vazrajdane, politicianul și istoricul Kostadin Kostadinov a fost membru în mai multe partide naționaliste. A deținut mandate de consilier municipal în orașul Varna și a captat atenția publică în 2016 când, declarându-se dezamăgit de modul în care străinii ar falsifica trecutul bulgar și le-ar șterge copiilor identitatea națională, a scris un manual alternativ de istorie pentru copiii din ciclul primar, clasele I-IV.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În urmă cu două săptămâni, Kostadinov a vizitat Parlamentul federal de la Berlin și s-a întâlnit în Bundestag cu politicieni din partidul populist de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD).

Împotriva refugiaților ucraineni și a homosexualilor

În 2022, Vazrajdane a organizat un protest la Sofia la adresa „intrării Bulgariei în războiul din Ucraina”. În timpul acelei demonstrații, un protestatar purta o pancartă cu o zvastică pe care scria „Sionism = Nazism”.

Nu a lipsit nici amenințarea cu alungarea tuturor refugiaților ucraineni din Bulgaria – numiți „turiști” sau „naziști aroganți”. În plus, Kostadinov a promis recent că, dacă Vazrajdane va ajunge la putere, „va scoate în afara legii toată propaganda homosexuală”.

Declarațiile antisemite ale susținătorilor și membrilor Vazrajdane nu sunt ceva nou. În 2021, Elena Gunceva, fostă deputată Vazrajdane, a sugerat că politicienii bulgari de origine evreiască nu sunt bulgari, ci „oaspeți pe pământul bulgar”.

În timpul pandemiei de Covid-19, deputatul Țoncio Ganev a postat o stea galbenă pe profilul său public de Facebook și a comparat politicile de sănătate publică care impuneau oamenilor să aibă dovada vaccinării cu legea nazistă care îi obliga pe evrei să-și atașeze pe haine steaua lui David cu cuvântul „Evreu”. Această comparație a fost folosită și de alte mișcări antivacciniste din întreaga lume.

ADVERTISING

Instanțele din Germania au condamnat mai multe persoane, considerând comparația drept incitare la ură.

Autoritățile și politicienii reacţionează întârziat

Pe Alexander Oscar l-a preocupat cel mai mult lipsa unei reacții adecvate din partea autorităților și a politicienilor din Bulgaria.

„Orice altă țară civilizată membră a Uniunii Europene ar fi răspuns imediat”, a comentat pentru DW liderul comunității evreiești din Bulgaria. Multă vreme, în loc să abordeze subiectul agravării incidentelor antisemite, oficialii locali au fost „preocupați să răspândească mitul că Bulgaria este singura țară care și-a salvat toți evreii în timpul Holocaustului”, a precizat Oscar.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Bulgaria a decis să nu-și deporteze populația evreiască și de atunci se mândrește cu această decizie. În 1943, totuși, 11.343 de evrei au fost deportați din alte teritorii aflate sub jurisdicția Sofiei - din actualele Macedonia de Nord și Grecia.

„Trebuie să credem că situația se va îmbunătăți și să găsim o modalitate de a demonstra că facem parte din familia europeană, care se bazează pe valori comune și responsabilitate. Este important ca noi, bulgarii, să învățăm cum să ne asumăm responsabilitatea pentru greșelile noastre și pentru cele ale strămoșilor noștri”, a adăugat Oscar.

Spre deosebire de reacția oficială lentă, rețelele sociale au răspuns prompt și energic la aceste incidente antisemite recente.

Valul brusc de recenzii ostile pentru magazinul de bere artizanală a generat un contra-val la fel de mare de mesaje de susținere.

Ама вие наистина сте сила!Не очаквахме така присърце да реагирате на нашата молба да ни помогнете срещу организираната...

Publicată de Cosmic Craft Beer pe Luni, 12 iunie 2023

Acesta pare să reflecte atitudinea generală a societății bulgare, despre care un sondaj comandat de Institutul Diplomatic al Ministerului de Externe de la Sofia, realizat în 2022, arată că sub 4% dintre populație are atitudini radical antisemite.

Vazrajdane pozează în victimă

Kostadinov a abordat și el problema, dar în loc să-și ceară scuze, a susținut că partidul său a fost victima, pentru că magazinul Cosmic Craft Beer i-ar fi discriminat susținătorii, când a spus că nu îi va servi.

În plus, l-a acuzat pe Oscar că ar fi nazist: „Ar trebui să vă bucurați că noi bulgarii nu suntem naziști ca voi. Pentru că, dacă am fi, nu ați fi aici", a scris Kostadinov pe profilul său de Facebook.

„A depășit complet orice limită”, a comentat Oscar. „Singurul mod în care se pot scuza acum este să pozeze în victime. Toți ceilalți sunt acum naziști, fasciști, iar ei sunt singurii salvatori. Este la fel cu ceea ce face Kremlinul în Ucraina”. Oscar compară mesajele instigatoare la ură cu o flacără: „În același mod în care o flacără poate deveni un foc uriaș, acest discurs poate deveni violență fizică”.

Congresul Evreiesc European, Congresul Evreiesc Mondial și Liga Anti-Defăimare au emis de atunci declarații și au scris prim-ministrului bulgar Nikolai Denkov pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la creșterea antisemitismului în Bulgaria și la șocantele comentarii ale lui Kostadinov. Dar retorica acestuia continuă să se adâncească în agresivitate.

La sfârșitul săptămânii trecute, pe fondul evoluțiilor confuze din Rusia, parlamentarul a sugerat nevoia de „distruge” o parte a societății bulgare și a „anihila” forțele politice proeuropene, pe care le numește „megafoanele ambasadei americane”.

Premierul Denkov a condamnat marți public comportamentul liderului Vazrajdane și apelurile partidului la agresivitate. Iar ministrul Justiției, Atanas Slavov, a cerut Parchetului să lanseze proceduri juridice pentru a stabili dacă Vazrajdane a incitat la violență.

Mina Kirkova


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇