Alegeri în Bulgaria: Aproape egalitate între partidele rivale - sondaje

Alegeri în Bulgaria: Aproape egalitate între partidele rivale - sondaje

Un bloc reformist pro-occidental și gruparea de centru-dreapta a fostului premier Boyko Borissov se află aproape la egalitate după alegerile parlamentare de duminică din Bulgaria, arată sondajele la ieșirea de la urne.

Informația este prezentată de Reuters, care anticipează că vor fi discuții de coaliție lungi și dificile, după ce va fi anunțat rezultatul final al alegerilor.

Blocul reformist, format din Continuăm Schimbarea (PP) și Bulgaria Democratică (DB), a obținut aproximativ 25,6% din voturi, arată un sondaj la ieșirea de la urne realizat de GALLUP International, în timp ce blocul de centru-dreapta condus de partidul GERB al lui Borissov a obținut aproximativ 24,8%.

A fost al cincilea scrutin din Bulgaria în doi ani, în condițiile în care antipatia personală dintre liderii celor două blocuri principale i-a împiedicat pe aceștia să coopereze pentru a forma un guvern de coaliție stabil.

ADVERTISING

Eșecul de a forma din nou un guvern funcțional ar putea submina speranțele Bulgariei de a adera la zona euro pe termen scurt și de a putea utiliza în mod eficient ajutorul de redresare COVID al Uniunii Europene.

PP/DB îl acuză pe Borissov și partidul său GERB că au prezidat corupția galopantă în cel mai sărac stat membru al UE în timpul guvernării lor de zece ani, care s-a încheiat în aprilie 2021, lucru pe care Borissov îl neagă.

Pentru unii alegători, Borissov, un veteran al scenei politice bulgare, este văzut ca fiind capabil să ofere o măsură de stabilitate pe fondul inflației în creștere și al preocupărilor geopolitice stimulate de războiul din Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Liderul PP, Kiril Petkov, un absolvent de Harvard în vârstă de 42 de ani, care a ocupat pentru scurt timp funcția de prim-ministru până la jumătatea anului 2022, a exclus în mod repetat cooperarea cu GERB și spune că Bulgaria trebuie să elimine grefele și să devină un stat membru al UE mai fiabil și mai transparent.

Un analist politic a declarat că fie un guvern de experți, fie un fel de coaliție ar putea ieși în cele din urmă din votul de duminică.

„Până la urmă, este al cincilea scrutin, așa că oamenii încep să obosească. Ei vor pedepsi partidele care nu pot sau nu vor să vină cu un guvern”, a declarat Daniel Smilov de la Centrul pentru Strategii Liberale.

ADVERTISING

„Nu trebuie să fie un guvern conceput să dureze patru ani. Ar fi un pic prea ambițios, dar este nevoie de un fel de guvern parlamentar”, a adăugat el.

Atât Borissov, cât și Petkov doresc ca Bulgaria, membră NATO, deși are legături istorice și culturale strânse cu Rusia, să își mențină poziția pro-Ucraina în război.

Cu toate acestea, președintele Rumen Radev, al cărui rol este în mare parte ceremonial, dar care a exercitat o putere mai mare în această perioadă de instabilitate politică, a făcut presiuni pentru o abordare mai nuanțată a războiului.

Renașterea, un partid naționalist simpatizant al președintelui rus Vladimir Putin, s-a clasat pe locul al treilea în alegerile de duminică, cu aproximativ 14,2%, potrivit Gallup International, ceea ce reprezintă cea mai puternică creștere a sprijinului de la ultimele alegeri neconcludente din Bulgaria, desfășurate în octombrie 2022, când a avut aproximativ 10%.

Cu toate acestea, liderul său, Kostadin Kostadinov, vorbind la Nova TV, a declarat că partidul său nu va susține un guvern condus de PP/DB sau GERB, ci se va concentra pe consolidarea propriului sprijin.

De asemenea, potrivit sondajelor de la ieșirea de la urne, vor intra din nou în parlament și partidul etnic turc MRF și Partidul Socialist Bulgar.

Blocajul continuu din parlament a însemnat că Bulgaria a fost guvernată în cea mai mare parte a ultimilor doi ani de guverne interimare tehnocrate numite de președintele Radev.

Prezența la vot la scrutinul de duminică a fost estimată la aproximativ 37%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇