Comisarul european pentru cercetare și educație a demisionat. "Soldatul de partid" se întoarce în Bulgaria cu bagajul din UE (Politico)

Comisarul european pentru cercetare și educație a demisionat. "Soldatul de partid" se întoarce în Bulgaria cu bagajul din UE (Politico)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisarul Uniunii Europene pentru cercetare, inovare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, a demisionat luni din funcţie, acceptând provocarea de a forma un nou guvern de coaliţie în ţara sa natală, Bulgaria.

Politico realizează un profil al comisarului bulgar şi îi analizează activitatea şi ascensiunea politică, neocolind criticile. Unii analişti sunt însă de părere că ar putea avea capacitatea de a convinge Austria şi Olanda să ridice veto-ul pentru Schengen.

Mariya Gabriel a fost aleasă săptămâna trecută de liderul partidului său GERB, fostul premier Boiko Borissov, pentru a deveni următorul premier al Bulgariei. Luni, preşedintele bulgar Rumen Radev i-a acordat mandatul instituţional pentru a forma un guvern.

Politicianul bulgar de centru-dreapta s-a alăturat executivului UE în calitate de comisar pentru afaceri digitale în 2017 şi a preluat portofoliul cercetării, inovării, educaţiei şi culturii la începutul actualului mandat al Comisiei, în 2019.

ADVERTISING

Bilanţul ei la Bruxelles a fost mixt - s-a bucurat de reputaţia de comisar tânăr şi dinamic, cu o pasiune reală pentru progresul tehnologic, dar care nu avea gravitatea necesară pentru a-şi promova agenda. În plus, îşi presa personalul până la limită, scrie Politico.

"Soldatul de partid" cu bagajul din UE

Gabriel are acum la dispoziţie şapte zile, până la 22 mai, pentru a forma un guvern care să fie condus de partidul său de centru-dreapta, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), parte a Partidului Popular European (PPE) la nivelul UE, în speranţa de a ieşi din impasul politic, după ce cinci rânduri de alegeri anticipate, în decurs doi ani, nu au reuşit să producă o coaliţie stabilă.

În caz contrar, cel de-al doilea grup parlamentar ca mărime din Bulgaria - o alianţă a celor două partide anticorupţie, Continuă Schimbarea (PP) şi Bulgaria Democratică (DB) - va avea iniţiativa de a forma o coaliţie. Alianţa a declarat că nu va susţine niciun candidat GERB pentru funcţia de prim-ministru.

ADVERTISING

Cu toate acestea, profilul internaţional pe care Gabriel şi l-a format în calitate de comisar european i-ar putea convinge pe adversarii mai puţin înverşunaţi ai partidului lui Borissov să se ralieze în spatele candidaturii sale.

Nominalizarea lui Gabriel ca viitor prim-ministru l-ar putea ajuta pe Borissov - care a deţinut controlul asupra politicii bulgare timp de peste un deceniu - să iasă dintr-o situaţie dificilă.

Fostul prim-ministru a fost criticat pentru că a condus ţara ca pe un stat mafiot. Lovitura finală dată conducerii sale a venit atunci când au apărut fotografii cu noptiera sa, care conţinea pachete de bancnote de 500 de euro, lingouri de aur şi un pistol, aminteşte Politico.

Poziţia lui Gabriel în PPE a crescut odată cu căsătoria ei în 2012 cu François Gabriel, un fost asistent francez al preşedintelui de atunci al grupului PPE, Joseph Daul. Acesta din urmă a fost cavaler de onoare la nuntă, potrivit relatărilor din presa locală şi a unei persoane care a lucrat îndeaproape cu ea. Daul a fost un susţinător de lungă durată al lui Borissov, numindu-l odată "cel mai bun şef de stat din Europa".

ADVERTISING

Relaţia cu Daul i-a permis lui Gabriel să aibă acces la marile personalităţi de la nivelul UE din partide precum CDU/CSU din Germania, Les Républicains din Franţa şi Forza Italia din Italia. Ea deţine în continuare o funcţie de vicepreşedinte al PPE.

"A fost o bună colegă, dar uneori aveam sentimentul că îşi lua poziţiile din altă parte", în special din PPE, a declarat un fost comisar european care a lucrat cu ea. "Era ca un soldat al partidului", a declarat fostul comisar pentru Politico.

Probleme de atitudine cu angajații

"Ea trebuie să ştie totul şi nu are încredere în nimeni. Vrea să fie în cc la fiecare e-mail", a declarat despre Mariya Gabriel un fost membru al personalului său.

Cu toate acestea, stilul ei a plăcut unor grupuri din industria tehnologică de la Bruxelles. "Spre deosebire de unii, comisarul Gabriel nu este cea mai dornică să fie mereu în centrul atenţiei, dar este un politician care ascultă, face întotdeauna ceea ce spune şi este una dintre cele mai hotărâte persoane pe care le cunosc", a declarat Cecilia Bonefeld-Dahl, director general al lobby-ului tehnologic DigitalEurope.

Totuşi, determinarea are adesea o parte întunecată, iar Gabriel şi-a dezvoltat o reputaţie în Berlaymont pentru că îşi epuizează personalul. Cel puţin trei persoane care au lucrat pentru ea şi îndeaproape cu ea, intervievate de Politico, au descris-o pe Gabriel ca fiind o şefă extrem de exigentă, care îşi împinge personalul la limită şi uneori chiar peste limite.

De la începutul mandatului ei din 2019, 19 persoane au părăsit cabinetul său şi alte 18 s-au angajat, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei, ceea ce reprezintă aproximativ numărul unui cabinet întreg. Cabinetul propriu al lui Gabriel numără în prezent 19 persoane, inclusiv asistenţi şi şoferi.

Marioneta lui Borissov?

Acum, când îşi va petrece următoarele zile întâlnindu-se cu grupurile parlamentare naţionale pentru a-şi prezenta priorităţile, Gabriel va trebui să le convingă că nu va fi doar un pion pentru Borissov.

Un purtător de cuvânt al GERB a declarat că ea "are o autoritate şi o biografie impecabile atât la Sofia, cât şi la Bruxelles", iar confirmarea ei ca prim-ministru "ar fi posibilă prin dialog, autoritate şi răbdare".

Ilian Vassilev, fost ambasador al Bulgariei la Moscova, a descris-o săptămâna trecută pe Gabriel ca fiind "o ambiţioasă femeie de partid, care nu ştie nimic în profunzime şi nu are coloană vertebrală pentru a realiza ceva - este marioneta lui Borissov".

Va putea convinge Austria și Olanda pentru Schengen?

Asen Ghenov, analist politic bulgar, spune că este posibil ca Gabriel să se folosească de contactele sale europene pentru a face presiuni pentru interesele Bulgariei în străinătate.

Ea ar putea avea capacitatea să rezolve probleme de lungă durată cu alte ţări din UE, cum ar fi convingerea Austriei şi Olandei să îşi ridice veto-ul asupra aderării Bulgariei la spaţiul Schengen, a spus Ghenov. Perspectiva unui astfel de succes ar putea convinge parlamentarii ezitanţi să o susţină în formarea unui guvern.

Eva Maydell, o europarlamentară bulgară din partea partidului GERB, are încredere în Gabriel. "Ea este o garanţie că guvernul va fi unul clar pro-european", a spus Maydell, iar faptul că Bulgaria o va avea ca prim-ministru ar fi "o oportunitate de a repoziţiona ţara înapoi pe calea către Schengen şi zona euro".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇