Rezoluția bazată pe petiția depusă în PE în dosarul Schengen va fi întârziată din cauza Bulgariei

Rezoluția bazată pe petiția depusă în PE în dosarul Schengen va fi întârziată din cauza Bulgariei

Rezoluţia bazată pe petiţia depusă în Parlamentul European de societatea civilă din România prin care se cere contestarea legalităţii veto-ului Austriei împotriva aderării României la spaţiul Schengen va fi întârziată cu cel puţin o lună din cauza insistenţelor Bulgariei de a fi menţionată în text la paritate cu România, a declarat miercuri, la Bruxelles, eurodeputatul Vlad Gheorghe din grupul Renew.

Rezoluţia bazată pe petiţia depusă de societatea civilă din România îl are ca raportor pe Rareş Bogdan, din grupul PPE, în timp ce Vlad Gheorghe, din grupul Renew, şi Cristian Terheş, din grupul ECR (Conservatorii şi reformiştii europeni), sunt co-raportori.

ADVERTISING

"Un subiect extrem de important şi care ne şi ţine pe loc, în opinia mea, este faptul că colegii bulgari insistă să existe o menţiune despre Bulgaria de fiecare dată când este o menţiune despre România.

Ori asta schimbă scopul rezoluţiei, pentru că noi ne-am bazat pe o petiţie românească despre România şi acum adăugăm practic, unu la unu, şi Bulgaria, şi lucrurile sunt diferite. În momentul ăsta aici suntem, despre asta discutăm", a declarat eurodeputatul USR pentru jurnalişti români la Strasbourg.

ADVERTISING

Din acest motiv, a explicat el, nu s-a putut avansa pe celelalte prevederi care interesează România, "una dintre cele mai importante fiind cea în care noi solicităm evaluarea pagubelor pe care ţara noastră le-a suferit şi modul în care ţările care ne-au produs paguba ar putea să fie obligate să plătească în viitor".

"Nici măcar n-am ajuns acolo. Deci cred că termenul de iunie se amână, sigur pentru iulie, şi sper şi fac tot posibilul să nu se amâne pentru septembrie", a afirmat Vlad Gheorghe.

Eurodeputatul afirmă că Bulgaria nu a prevăzut faptul că "noi, românii, ne vom mişca atât de bine", iar acum încearcă să nu rămână în urmă în acest dosar cu miză pentru autorităţile de la Sofia.

ADVERTISING

El subliniază că nu este o problemă introducerea acestor menţiuni în legătură cu Bulgaria, în condiţiile în care cele două ţări sunt împreună în dosarul Schengen, ci faptul că discuţiile în cauză întârzie finalizarea şi supunerea la vot a rezoluţiei.

"Mi-ar fi plăcut să se mişte mai repede toţi colegii implicaţi în asta - ne închidem toţi într-o cameră, decidem şi ieşim cu un text şi atunci avem această rezoluţie, fie că e despre România, fie că e despre România şi Bulgaria, dar s-o avem cât mai repede", a explicat el.

Potrivit lui Vlad Gheorghe, miza rezoluţiei este presiunea pe următoarele şedinţe de Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), acolo unde se decide punerea pe ordinea de zi şi aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Eurodeputaţii români au cerut ca PE şi CE să conteste legalitatea veto-ului utilizat de Austria împotriva aderării României la spaţiul Schengen la Consiliul JAI din decembrie 2022, întrucât legislaţia şi tratatele europene au fost încălcate, iar românii sunt discriminaţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇