Eurodeputatul Vlad Gheorghe (USR – Renew) a inițiat o rezoluție, care va fi votată în iunie în Parlamentul European, astfel încât România și Bulgaria să primească „inclusiv compensații financiare” pentru că „celor care ne țin sunt ţinute „nejustificat la poarta Europei”.
„Cei care țin românii în afara Schengen trebuie să plătească!
În iunie vom avea vot în Parlamentul European pentru rezoluția ce susține cauza României și Bulgariei, discriminate clar de votul Austriei și Olandei în Consiliul JAI din decembrie 2022.
Am insistat să avem această poziție oficială a Parlamentului European privind neprimirea țării noastre în Schengen, pentru că este intolerabil ca unele state membre să fie mai egale decât altele. Trebuie să existe o responsabilitate a exercitării drepturilor în cadrul UE, inclusiv decizia de a vota împotriva României și Bulgariei.
De aceea, am depus o serie de amendamente prin care solicităm inclusiv compensații financiare celor care ne țin nejustificat la poarta Europei.
Am solicitat în cuprinsul acestor amendamente ca toate compensațiile financiare să fie calculate din iunie 2011, de când România a fost declarată pregătită conform criteriilor Schengen să adere la spațiul liber de circulație european”, scrie pe Facebook Vlad Gheorghe.
El întreabă dacă Austria „vrea să se joace cu drepturile noastre pentru că are Nehammer campanie electorală, îl doare migrația pe Karner sau, pur și simplu, au avut o zi proastă”.
„Foarte bine, dar în lumea adulților orice decizie are consecințe. Rezoluția pe care o vom vota în plenul Parlamentului European va menționa toate aceste consecințe, ca să ne asigurăm că la următorul vot pentru Schengen TOATE statele membre, inclusiv Austria, vor lua decizii respectând tratatele și implicit drepturile românilor.
România pierde enorm cât timp peste tot în Europa unită românii stau la cozi în aeroporturi, cât încă avem controale la frontieră. Nu vorbim doar despre timpul și nervii românilor, ci despre bani, mulți, mulți bani - miliarde de euro anual.
Și cum România este deja pregătită și îndeplinește criteriile de intrare în Schengen încă din 2011, calculele sunt amețitoare. Nu ne așteptăm la guvernul PSD, PNL și UDMR să facă aceste calcule, că au dovedit că nu pot: în decembrie 2022 ministrul de Interne Bode zicea că pierdem 25 de miliarde de euro anual, iar ministrul Economiei Spătaru zicea că pierdem 10 miliarde de euro.
Nu-i nicio problemă, până se hotărăște Guvernul Ciucă-Ciolacu-Kelemen, le facem noi treaba aici la Bruxelles și la Strasbourg, cum am făcut și până acum”, încheie europarlamentarul român.
La Consiliul JAI din 8 decembrie 2022 Austria s-a opus aderării României la Spațiul Schengen şi deocamdată nu şi-a schimbat opinia.