Austria nu renunță la veto-ul împotriva aderării României la Schengen: „Nu ne face plăcere, dar nu avem altă opțiune”

Austria nu renunță la veto-ul împotriva aderării României la Schengen: „Nu ne face plăcere, dar nu avem altă opțiune”

Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a anunțat că țara sa se va opune primirii României și Bulgariei în Schengen până când Viena nu va observa „un declin susținut” în fluxurile de migranți care cer azil politic.

„Ce e important pentru noi este, ca să fiu sincer, ca numărul să coboare și să rămână jos. Trebuie să se înțeleagă că atunci când ai peste 100.000 de aplicații de azil pe an este greu pentru noi să lăsăm ca acest sistem disfuncțional să mai continue”, a spus Schallenberg, citat de Politico.

ADVERTISING

El a adăugat că veto-ul din decembrie împotriva aderării României și Bulgariei s-a dorit „un semnal de alarmă” pentru Bruxelles și a refuzat să ofere un termen la care Viena ar putea permite extinderea spațiului Schengen.

Ministrul austriac a admis că guvernul său a primit cu încurajare planul de acțiune al UE pentru controlul granițelor și accelerarea procedurilor de azil, dar spune că e nevoie de mai mult.

„Ca țară situată în inima Europei, Austria e un mare beneficiar al spațiului Schengen și vrem să funcționeze. Vrem un sistem unde nu mai avem nevoie de controale la granițe. Așa nimeni nu beneficiază și nu facem asta pentru că ne face plăcere, ci pentru că nu avem altă opțiune”, a mai spus ministrul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Declarațiile lui Schallenberg vin imediat după ce colegul său de la Interne, Gerhard Karner, a fost la București și a spulberat și el speranțele că aderarea s-ar putea întâmpla curând. Amintim că în plină vizită a lui Karner, directorul Autorităţii Vamale Române, Dinu-Octavian Nicolescu, a fost reţinut de DNA pentru trafic de influenţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇