Înfruntarea dintre "Șapcă" și "Dovleac": Cum a ajuns Bulgaria ostatică într-un război care pare desprins din Netflix

Înfruntarea dintre "Șapcă" și "Dovleac": Cum a ajuns Bulgaria ostatică într-un război care pare desprins din Netflix

Lupta sălbatică între procurorul-șef și fostul premier al Bulgariei reflectă criza statului de drept din această țară. Două personaje care altădată colaborau foarte bine încearcă acum să se distrugă, în timp ce țara e prinsă într-un blocaj politic prelungit.

Soarta statului de drept și a eforturilor de transformare a Bulgariei într-o democrație solidă a ajuns într-un moment crucial, scrie Politico.

În centrul crizei politice care blochează tranziția europeană a țării vecine se află rolul extrem de important al procurorului-general, Ivan Gheșev, pe care activiștii anticorupție și pro-democrație îl consideră unul dintre cele mai mari obstacole în calea alinierii la normele europene.

În vara anului 2020, Gheșev a fost ținta principală a unor proteste masive antimafie, iar demonstranții i-au cerut fără succes demisia. I se spune "Șapcă" fiindcă poartă des acest articol vestimentar.

Adversarul său este fostul premier bulgar Boiko Borisov, poreclit "Dovleac" din cauza capului său mare, un personaj la fel de agresiv.

https://twitter.com/POLITICOEurope/status/1658922286441807875

Mafia protejată politic este omniprezentă, iar aria sa de interes include traficul de droguri și de arme, contrabanda și sifonarea fondurilor europene.

ADVERTISING

Protestatarii îi acuză pe procurorii atotputernici că se află în centrul structurii mafiote, având grijă ca niciun "pește mare" să nu ajungă în fața justiției în statul capturat de crima organizată.

Pare un scenariu inspirat din serialul "Narcos", doar că, din fericire, în această țară balcanică cu 7 milioane de locuitori războiul de la vârful mafiei de stat nu e la fel de sângeros ca rivalitatea dintre cartelurile mexicane.

După ce a supraviețuit protestelor de stradă de acum aproape trei ani, Gheșev a devenit aproape imposibil de urnit de pe poziție, parțial pentru că s-a bucurat de o relație strânsă cu Borisov, păpușarul politicii bulgare, pe care l-a ajutat să iasă din închisoare anul trecut.

Între timp, relația dintre "Șapcă" și "Dovleac" s-a stricat și a declanșat un război civil la vârful statului, oferind un licăr de speranță pentru cei care îşi doresc o separare a apelor care va duce la reculul corupției.

Borisov a fost la un pas de a câștiga alegerile în aprilie, al cincilea scrutin din ultimii doi ani în Bulgaria, iar la nominalizarea lui pentru funcția de prim-ministru, politiciana Maria Ivanova Gabriel, a spus pe 11 mai că Gheșev trebuie să plece "din cauza prejudiciului adus prestigiului Justiției".

https://twitter.com/novinite_com/status/1658737500326600705

Chiar dacă pare puțin probabil ca Maria Gabriel să devină premier, întrucât negocierile din coaliția lui Borisov s-au blocat, Gheșev a căutat să strivească pericolul din fașă, susținând săptămâna aceasta că sistemul politic încearcă să-l ucidă pe el și familia lui. "Șapcă" a mai spus că deranjează fiindcă vrea să atace corupția la nivel înalt.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Eroul" anticorupție "vânat" de sistem

Gheșev a făcut referire la incidentul de pe 1 mai, când a susținut că abia a supraviețuit dintr-un atac cu bombă. Borislav Sarafov, adjunctul lui Borisov, a spus că dispozitivul se afla într-un loc în care este impusă o restricție de viteză, iar explozia a provocat un crater cu diametrul de trei metri. Un expert israelian a fost convocat pentru a analiza atacul. Imaginile de la fața locului au arătat niște dispozitive pe marginea drumului și doi copaci așchiați.

Mai mulți politicieni ai Opoziției suspectează că atentatul a fost o înscenare prin care Gheșev a urmărit să-și construiască o imagine falsă de luptător anticorupție persecutat de sistem. Asen Vasilev, co-fondatorul partidului anticorupție Continuăm Schimbarea, le-a spus jurnaliștilor că cineva "a încercat să sperie iepurii", iar Atanas Atanasov, co-președintele partidului Bulgaria Democratică, a spus că au fost dovezi clare ale unei înscenări.

La conferința de presă pe care a organizat-o luni, Gheșev a rupt o scrisoare de demisie despre care a spus că i-a fost impusă, angajându-se să-și ducă mandatul până în 2026.

ADVERTISING

Asociindu-se cu legendarul procuror italian antimafie Giovanni Falcone, el a susţinut că a primit amenințări cu moartea. Şi că i s-ar fi transmis: "Vezi că ești singur pe stâncă și bate vântul". În plus, a invocat "anchete sinistre" la adresa familiei lui și a rupt teatral o scrisoare de demisie despre care a precizat că i-a fost impusă ca s-o semneze.

https://twitter.com/jackeparrock/status/1658085117363990528

Gheșev a sugerat că Borisov vrea să-l dea jos din funcția de procuror-șef și să-l trimită ambasador în Turcia sau Israel. Fostul premier, în prezent fără o funcție de stat, neagă că ar avea atâta putere pentru o asemenea manevră.

Prezentându-se ca un gardian independent al legii, Gheșev a promis că va riposta și va elibera țara de "gunoaiele politice" din Parlament. N-a uitat să se dea și campion al cauzei euro-atlantice, ironizându-l pe Borisov fiindcă i-a dăruit un câine lui Vladimir Putin în semn de prietenie.

https://twitter.com/kihotovdon/status/1659157160306122753

Amintiri din vremea când era "pace"

Cândva, Gheșev și Borisov lucrau bine în tandem. Partidul conservator GERB al lui Borisov l-a ajutat în 2019 pe Gheșev să ajungă în funcția de procuror general. Apoi, când Borisov a fost arestat anul trecut, pentru 120 de cazuri de folosire abuzivă a fondurilor europene, după o anchetă a Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, Gheșev a sărit să-l ajute - procurorii bulgari au catalogat dosarul drept "ridicol" și motivat politic. Cazul e considerat de activiștii anticorupție o dovadă clasică despre modul în care procurorii din Bulgaria joacă un rol-cheie în protejarea "peștilor mari".

Borisov contestă că ar fi fost ajutat de Gheșev să iasă din arest, arătând că decizia de eliberare a fost luată de două instanțe independente. "Brusc, Gheșev m-a scos din închisoare! Poate că ar fi trebuit să mai stau acolo încă două zile. Vreți să mă întorc acolo pentru încă două zile? Terminați!", le-a răspuns el jurnaliștilor.

Mânat de ranchiună, Gheșev i-a transmis fără prea multe subtilități rivalului său că îl are la mână. El a făcut niște referiri tăioase la persoana lui "Boiko Metodiev Borisov" pentru amenințările pe care acesta le-ar fi lansat la adresa sa și a dat de înțeles că are ultimul cuvânt asupra continuării unui caz celebru de spălare de bani în care Borisov e suspectat că și-ar fi cumpărat o casă scumpă în Barcelona.

Omul lui Gheșev s-a sucit

Nu se știe exact de ce au ajuns la cuțite cei doi foști parteneri. E posibil ca Borisov să-l fi considerat pe Gheșev prea incomod și a trebuit să-l preseze ca să-și salveze viitorul politic, pentru a câștiga încrederea partenerilor de coaliție și a obține un rol pozitiv pe scena politică a Uniunii Europene.

Cert e că lucrurile au degenerat rapid, iar Sarafov, mâna dreaptă a lui Gheșev, a schimbat imediat tabăra: acum cere demisia șefului său și a depus un raport la Parchetul din Sofia despre presupuse infracțiuni comise de Gheșev, inclusiv înregistrări ilegale făcute pe scară largă. Ținând cont de sensibilitatea cazului, Safarov a primit protecție din partea Ministerului Justiției.

Așadar, oricât de ciudat ar părea, Ministerul Justiției îl protejează acum pe procurorul-adjunct al țării de șeful său. "Îl cunosc pe domnul Gheșev și tocmai de aceea declar că mă tem pentru viața mea", a spus Sarafov, adăugând că știe "metodele" acestuia și precizând că acesta e "instabil".

În replică, Gheșev a cerut Consiliului Judiciar Suprem (echivalentul CSM-ului din România) să-l cerceteze disciplinar pe adjunctul său, despre care a spus că e "un trădător al poporului bulgar".

Uniunea judecătorilor din Bulgaria l-a declarat pe Gheșev nepotrivit pentru funcția sa, din cauza "lipsei complete a calităților profesionale și morale", iar conferința lui de presă de luni a arătat "talentele lui actoricești", dar a demonstrat că motivațiile lui sunt personale și politice. În consecință, organizația a cerut Consiliului Judiciar Suprem înlocuirea acestuia din funcția de procuror-șef.

"Șapcă" sau "Dovleac": cine va câștiga?

Într-o lume normală, un asemenea scandal ar declanșa revizuirea din temelii a sistemului de justiție și poate chiar o schimbare a Constituției, dar încă nu s-a ajuns în punctul critic care să provoace erupția, notează Politico.

Este posibil ca presiunea politică să câștige, în sfârșit, majoritatea necesară în Consiliul Judiciar Suprem al Bulgariei pentru a reuși înlocuirea lui Gheșev, dar e mai mult decât evident cine va conduce acest spectacol politic.

https://twitter.com/MirelaRayuela/status/1658849035107614723

Este puțin probabil ca Borisov să reușească să formeze un guvern, iar în următoarele luni Bulgaria ar putea fi nevoită să se pregătească pentru al șaselea rând de alegeri în doi ani, iar alte dezvăluiri majore despre mafia care a capturat statul ar putea amplifica criza.

E greu de spus cum se va termina războiul dintre "Șapcă" și "Dovleac". Gheșev este un încăpățânat notoriu și nu va pleca de bună voie. "Pentru mine, cel mai important lucru este să lucrez pentru poporul bulgar. Îmi voi duce mandatul la capăt orice ar fi", a anunțat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇