Trafic de influență la Fonduri Europene. Un secretar de stat e urmărit penal de DNA

Trafic de influență la Fonduri Europene. Un secretar de stat e urmărit penal de DNA

Secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Dan Dumitrescu este urmărit penal într-un dosar în care este bănuit de trafic de influenţă.

Faptele de care îl acuză procurorii DNA s-au petrecut în 2016, când Dumitrescu era consilier în cadrul Ministerului Sănătății (condus la acea vreme de Patriciu Achimaș-Cadariu, ministru în Guvernul Cioloș). În dosar a fost dispusă urmărirea penală și în cazul a doi oameni de afaceri, potrivit unui comunicat DNA.

În ordonanța procurorilor se arată că, în perioada februarie – august 2016, Dumitrescu ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) foloase necuvenite (sume de bani și alte servicii, printre care și încadrarea soției pe un post de psiholog într-un proiect finanțat din fonduri nerambursabile) și ar fi primit de la acesta, direct sau prin intermediul unuia dintre ceilalți doi suspecți, suma totală de 67.000 lei.

ADVERTISING

Suspectul ar fi pretins și primit foloasele respective în contextul în care i-ar fi promis martorului că-și va exercita presupusa influență pe care a afirmat că o are asupra mai multor persoane din diferite ministere în vederea atât a accesării, aprobării și derulării în condiții avantajoase a unor proiecte finanțate din fonduri europene pentru o asociație deținută de martor, cât și a deblocării unor sume de bani pentru proiecte aflate în derulare.

În perioada august 2015 – ianuarie 2016, unul dintre oamenii de afaceri, suspect în caz, în contextul în care a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență asupra unor funcționari publici din cadrul mai multor ministere, i-ar fi propus aceluiași martor să participe la mai multe licitații, pe care l-ar fi asigurat că le va și câștiga, organizate de societatea sa în vederea obținerii unor fonduri europene.

ADVERTISING

În schimbul câștigării licitațiilor, suspectul i-ar fi pretins martorului remiterea unor sume de bani cuprinse între 34.000 de euro și 300.000 de lei.

Două dintre licitații au fost anulate, iar în cazul celei de-a treia, câștigată de firma martorului, după executarea contractului și încasarea fondurilor europene, martorul a refuzat să-i remită suspectului suma de 300.000 lei pretinsă anterior.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇