Summit-ul Biden-Putin de la Geneva se va termina fără conferinţă comună de presă

Summit-ul Biden-Putin de la Geneva se va termina fără conferinţă comună de presă

Preşedintele american Joe Biden se va exprima, singur, în conferinţa de presă după întâlnirea de miercuri, la Geneva, cu omologul rus Vladimir Putin, a anunţat Casa Albă.

„Sperăm ca această întâlnire să permită schimburi directe şi sincere”, a explicat un responsabil al executivului american, citat de AFP.                

Pentru Casa Albă, o conferinţă de presă "solo" este "formatul adecvat" pentru a prezenta clar subiectele care au fost evocate, atât cu privire la posibilele convergenţe, cât şi cu privire la temele despre care Statele Unite "au adevărate îngrijorări". 

ADVERTISING

Executivul american a precizat că întâlnirea va conţine o sesiune de lucru în format mai redus, fără alte precizări despre aceasta din urmă.

De cealaltă parte, Kremlinul a indicat că Putin va vorbi şi el după discuţii. 

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a subliniat că preşedintele american pare să prefere acest format, observând că nu a participat la o conferinţă de presă comună nici la summit-ul G7.             

Ucraina, Belarus, eliberarea opozantului Alexei Navalnîi, atacurile cibernetice, acesteaa r fi temele întâlnirii, iar discuţiile se anunţă dificile.     

ADVERTISING

De câteva săptămâni, Casa Albă încearcă să facă relaţiile dintre cele două ţări mai „stabile şi previzibile”.

Conferinţa de presă comună care a urmat întâlnirii dintre Donald Trump şi Vladimir Putin la Helsinki în iulie 2018 a lăsat încă urme la Washington.   

trump putin
Foto: Facebook / David "Mezzy" Mesirow

Într-un exerciţiu ciudat, care a stârnit critici în tabăra sa, preşedintele republican a părut să acorde mai multă atenţie aluziilor cu privire la fostul om puternic din KGB decât concluziilor unanime ale agenţiilor de informaţii americane referitoare la ingerinţa rusă în campania prezidenţială din 2016. 

ADVERTISING

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇