Se face rocada Apărare-Energie? PSD şi PNL vorbesc pe frecvenţe diferite

Se face rocada Apărare-Energie? PSD şi PNL vorbesc pe frecvenţe diferite

Coaliția de guvernare s-ar putea reuni, marți, într-o ședință de urgență, iar apoi va urma un Consiliu Politic Naţional al PSD pentru nominalizarea unui alt ministru, după demisia lui Vasile Dîncu.

Rămâne însă să vedem dacă la Apărare, pentru că se discută despre o rocadă de ministere între PSD şi PNL. Astfel, liberalii ar ceda Energia şi ar prelua MApN, care este prin definiţie un domeniu pe care îl coordonează direct preşedintele Klaus Iohannis (alături de Externe).

Cum pe surse s-a tot vorbit despre această rocadă, azi a fost întrebat despre asta deputatul PSD Gabriel Zetea, care este şi vicepreşedinte al partidului.

El a evitat să spună dacă social-democrații vor propune un schimb de ministere cu PNL, dar precizează că PSD ar fi pregătit oricând să preia ministerul condus acum de Virgil Popescu: „Mâine ne-am asuma conducerea Ministerului Energiei”.

ADVERTISING

De ce e necesară şedinţa coaliţiei

„În primul rând, exact explicațiile pe care le-a dat domnul Dîncu, această imposibilitate de colaborare cu președintele României, e de discutat cu partenerii din coaliție, de către cei care sunt aproape de acest fenomen, pentru că, sigur, poate nu în mod public se pot discuta toate lucrurile care sunt legate de situația delicată macro-regională, legată de războiul din Ucraina și faptul că un ministru al Apărării spune că este în imposibilitatea colaborării cu președintele României.

În coaliție, în spatele ușilor închise de data aceasta, pentru că este o situație delicată, trebuie discutat subiectul, iar dacă se consideră că se poate merge înainte, PSD va face o nominalizare, pentru ca o persoană din interiorul partidului să ocupe acest portofoliu, dar întâi e nevoie de o lămurire, ca între parteneri, în cadrul coaliției de la guvernare”, a declarat Zetea, la RFI România.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

PSD aşteaptă deci lămuriri de la PNL, cu care e în coaliție, nu de la președintele Klaus Iohannis.

Evident PSD e pregătit pentru o nouă nominalizare la Apărare, dar nu va face asta până când nu vor discuta în coaliție.

„E important să discute acest lucru, pentru că nu ne dorim, Doamne ferește, ca peste două săptămâni sau peste o lună sau peste două luni de zile să se revină în aceeași situație în care am fost acum două săptămâni, în care cineva să considere că altcineva a făcut declarații nepotrivite (...). E important ca împreună, totuși, să stabilim care-i calea de urmat”, a explicat Zetea.

Vrea PSD Energia?

Deputatul a fost întrebat şi dacă PSD își dorește Ministerul Energiei.

„Nu că-și dorește, PSD își dorește, sigur, oricare dintre domeniile importante care afectează astăzi economia României, și dorește să le conducă și PSD știe că are soluții mult mai bune decât are Virgil Popescu în conducerea Ministerului Energiei.

ADVERTISING

Deci din acest punct de vedere, da, mâine ne-am asuma conducerea Ministerului Energiei, venind cu soluțiile pe care le spunem deja de doi ani de zile, venind cu o reglementare a pieței, stabilirea unui preț fix pe piața energiei, acum, în acest moment, preț care să ofere predictibilitate mediului economic, care astăzi, având în vedere volatilitatea prețului pe piață, nu poate să-și facă deloc un plan economic”, a replicat Zetea.

Însă întrebat direct dacă PSD va cere Ministerul Energiei, Zetea a nu a mai fost atât de hotărât:

„Nu, nu vom cere acest lucru în mod direct, am spus că avem dorința și putem să ne asumăm, știm ce avem de făcut acolo mult mai bine decât știe Virgil Popescu. Nu știu acum ce o să facă președintele Marcel Ciolacu în această discuție pe care o va avea cu PNL (dacă va cere un schimb de ministere - n.red.). Dacă poate să obțină acest minister, ar fi foarte bine, l-aș aplauda”.

PNL vrea cât mai repede o nominalizare

Pe acest subiect a vorbit marţi şi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe. Acesta nu crede că îşi permite cineva acum o perioadă lungă de negocieri politice.

Liberalii solicită o perioadă tranzitorie cât mai scurtă şi aşteaptă din partea PSD o nominalizare la Ministerul Apărării, cât mai repede.

Ionuţ Stroe a fost întrebat dacă PNL exclude orice negociere pentru un schimb de ministere între PSD şi PNL.

”Dacă stăm în prag de iarnă cu crize suprapuse în domeniul energiei, inflaţiei, securitate, să repornim dialogul politic pentru a face acest lucru, ne înşelăm cu toţii şi cred că putem să pierdem timp preţios. (..) În acest moment continuitate în acţiunea guvernamentală, stabilitate şi responsabilitate sunt lucrurile care ar trebui să definească acţiunea guvernamentală.

Nu cred că îşi permite cineva în momentul de faţă o perioadă lungă de negocieri politice sau reaşezare sau schimburi la nivel guvernamental. (...) nu cred că vor fi 45 de zile sau să se lungească această perioadă la Ministerul Apărării, deschizând o altă perioadă de negocieri politice ar face bine cuiva”, a spus el.

Cât despre supărarea PSD, Ionuţ Stroe a precizat că nu o înţelege.

”Până la urmă, decizia le aparţine. Nimeni nu le poate influenţa sau impune un anume nume pentru acest portofoliu.

Eu cred că nominalizarea din partea lor trebuie să vină cât mai rapid posibil, dacă nu chiar urgent. Pentru că, vedeţi bine, România este parte a unor angajamente militare, a unor obligaţii asumate în raport cu NATO, mai ales acum când războiul este la graniţele ţării noastre.

Portofoliul Apărării trebuie să primească un ministru titular, iar PSD are toată libertatea în a stabili care sunt criteriile şi care sunt persoanele care califică pentru această funcţie”, a declarat Stroe, citat de News.ro.

Amintim că tot azi preşedintele Klaus Iohannis face şedinţă. Cu Dîncu demisionar, premierul Nicolae Ciucă va veni ca interimar la Apărare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇