Primarul Radu Mihaiu promite să repornească sistemul de burse, dar nu mai sunt bani și pentru luminițele de Crăciun

Primarul Radu Mihaiu promite să repornească sistemul de burse, dar nu mai sunt bani și pentru luminițele de Crăciun

Noul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunță că a găsit la primărie o gaură de 109 milioane de lei.

Din acest motiv, anunță edilul, bursele elevilor pentru luna septembrie nu vor fi plătite, iar locuitorii Sectorului 2 nu vor avea nici luminițe de Crăciun.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Radu Mihaiu scrie, pe Facebook, că bugetele pentru anul în curs au fost cheltuite deja, pentru că este an electoral.

”De când am preluat mandatul, am luat la puricat toate bugetele din subordinea primăriei. Concluzia – o gaură de 109 milioane. De ce? Motivele prezentate au fost diverse, dar toate în linia “așa ni s-a spus să facem”. De către cine? Toți ridică din umeri și amintesc timid de foștii decidenți.

Adevărul e enervant de simplu și e deja o practică uzuală în România. A fost an electoral și multe dintre bugetele alocate pentru 2020 au fost cheltuite la foc automat până în septembrie, ca să dea bine. Acum, după alegeri, au venit înapoi să ceară rectificări fiindcă au furnizori de plătit, credite de angajament de achitat, mecanisme vechi de uns, etc”, scrie Mihaiu pe rețeaua socială.

Primarul Sectorului 2, despre lipsa de apă caldă şi căldură: Sistemul de distribuție e complet ciuruit. Pierderile zilnice sunt de 48.000.000 de litri pe București

Se lucrează și la alte tăieri

Primarul de sector susține că se lucrează și în aceste momente la balansarea acestui buget. În plus, urmează alte tăieri!

”De trei săptămâni lucrăm la balansarea acestui buget. Am trecut prin trei faze prin care direcțiile au tăiat tot ce au crezut ei că se poate. După multe insistențe s-a renunțat la multe cheltuieli care pot aștepta și tot mai lipsesc 40 de milioane. Am scos din buget toate plățile de la lucrările care nu se finalizează anul acesta, toate “investițiile” cu dedicație, toate matrapazlâcurile care risipesc banul public.

A da, inclusiv faimoasele beculeţe de Crăciun au fost scoase din plan. Într-un an cu o criză majoră și după un prăpăd generat de campania pe bani publici a fostei administrații, nu ne mai permitem să irosim niciun leu. Îmi place să cred că am fost votat ca să iau decizii responsabile, chiar și atunci când sunt neplăcute.

Tot nu e suficient. În zilele următoare vom finaliza ultima tură de tăieri. De această dată fără directorii care par că nu pot renunța la anumite năravuri nici în caz de forță majoră”, se mai arată în postare.

Primarul Sectorului 2 a publicat lista locurilor de parcare libere: Atribuirea să se facă automat, fără o decizie umană care poate fi subiectivă

Ce spune despre burse

Radu Mihaiu arată că și bursele au fost acordate ”în regim de campanie”.

Pentru burse s-a alocat un buget de 37,7 milioane de lei, din care au fost cheltuite deja 27,9 milioane.

”În aceste calcule intră și bursele. Și acestea au fost în regim de campanie (…) Bugetul pe 2020 pentru această cheltuială a fost de 37,7 milioane. Până în septembrie s-au consumat 27,9 milioane, au rămas aproximativ 10 milioane disponibile. Insuficient pentru a plăti restul de burse în aceleași condiții. Avem nevoie să suplimentăm cu aproximativ 6 milioane pentru a rămâne într-o zonă similară.

Diferența dintre ce avem și ce avem nevoie e așa de mare încât fosta administrație, care a promovat cuantumurile aflate în plată în anul școlar 2019-2020, nu a adoptat niciun HCL cu privire la bursele școlare înainte de a pleca. De ce? Pentru că știa că nu sunt bani. Pentru că a cheltuit iresponsabil, în an electoral, bugetul pe care tot ea l-a votat. Au mizat totul pentru beneficiul lor în alegeri. Și tot nu le-a ieșit”.

Au fost aleși viceprimarii Sectorului 2. Noul edil Radu Mihai a acuzat fricțiuni din partea PSD în prima şedinţă de consiliu

Soluția

Soluția primarului este convocarea unei ședințe de Consiliu Local săptămâna viitoare. El promite să rezolve această problemă, pentru ca banii să ajungă la elevi și să repornească acest sistem.

”Voi convoca Consiliul Local săptămâna viitoare pentru a dezlega această situație. Lucrăm intens să echilibrăm bugetul responsabil. Vom lua decizii ferme, raționale, având mereu în gând interesul comunității pe termen lung. „Greaua moștenire” e doar un obstacol pe care îl vom depăși printr-un efort susținut, nu e un motiv să ne oprim din drumul nostru.

Ca să fie clar, o scurtă recapitulare:

1) Motivul pentru care bursele nu se plătesc din septembrie e că fosta administrație nu a binevoit să treacă prin Consiliu o hotărâre în acest sens pentru anul de studiu 2020-2021. Până nu avem acest cadru legal, niciun leu nu poate fi virat către elevi. Acest lucru se va rezolva în următoarea ședință de Consiliu Local.

2) Vom găsi banii necesari ca să repornim sistemul de burse.

3) Vom repara inechitățile din acest mecanism astfel încât să fie centrat pe performanță și nevoia reală, nu pe un populism hrăpăreț”, conchide postarea.

Noul primar al Sectorului 2 a obținut în instanță anularea taxei de habitat

Despre burse și nu numai.De când am preluat mandatul, am luat la puricat toate bugetele din subordinea primăriei….

Posted by Radu Mihaiu on Wednesday, November 18, 2020

Atacat de PSD

După această postare, Radu Mihaiu a fost atacat de Dan Cristian Popescu, fost viceprimar al Sectorului 2 care a candidat (independent, susținut de PSD) împotriva lui Mihaiu pentru șefia PS2.

Dan Cristian Popescu a ieșit pe locul doi în scrutinul din 27 septembrie 2020, cu 10 procente diferență. El s-a alăturat recent Partidului Social Democrat şi candidează la parlamentare.

Popescu a scris tot pe Facebook că Radu Mihaiu a decis să taie bursele, deși postarea primarului spune altceva, după cum se poate observa.

”Este oficial, primarul de la Sectorul 2 confirmă informația că va tăia bursele copiilor din Sectorul 2!

Mai mult, acesta își ascunde incompetența folosind vechile tertipuri politicianiste: lipsa fondurilor, dând vina pe “greaua moștenire” sau aruncând perdele de fum despre anumite “ilegalități”!

Eu am lăsat în plată cele mai mari burse din țară și niciodată nu am căutat scuze penibile pentru a nu le plăti sau pentru a le tăia!”, a scris Popescu pe rețeaua socială.

Noul primar al Sectorului 2 vrea să deschidă spaţiile verzi din jurul blocurilor. Iată de ce

Domnule Popescu, repetați după mine – bursele rămân. Doar banii foștilor colaboratori ai dvs. se taie.

Posted by Radu Mihaiu on Wednesday, November 18, 2020

În replică, Radu Mihaiu i-a transmis: ”Domnule Popescu, repetați după mine – bursele rămân. Doar banii foștilor colaboratori ai dvs. se taie”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.D.