Este nedemn Marcel Ciolacu sau este numai lipsit de rușine?

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

La doar câteva zile după ce declarase că, din respect pentru victimele tragediei de la Piatra Neamț, suspendă orice acţiuni de campanie electorală, liderul PSD s-a dedat la un atac licențios, nedemn și cu puternic iz electoral, la adresa președintelui României.

Trebuie să așezăm lucrurile la locul lor și să ne lămurim cine este Marcel Ciolacu și cine este Klaus Iohannis.

Legitimitatea liderul PSD rezultă din voturile obținute într-o circumscripție electorală, unde alegătorii n-au votat persoane, ci liste. Lista a fost votată și pentru că domnul Ciolacu figura acolo pus de Liviu Dragnea, într-o poziție eligibilă, ajungând astfel deputat. 

Așadar, repet, pe domnul Ciolacu individual nu l-a votat nimeni, niciodată. Oamenii au votat o listă și, pentru că respectivul domn se afla acolo, hop, a ajuns deputat.

Legitimitatea domului Ciolacu rezultă din faptul că se afla pe o listă și că pe acea listă au pus oamenii ștampila, nicidecum pe faptul că ar fi ștampilat cineva numele Ciolacu.

ADVERTISING

Legitimitatea președintelui rezultă din voturile câtorva milioane de alegători, care l-au votat nominal pe domnul Iohannis.

Ca să fiu mai explicit, nominal pe domnul Iohannis susținut de PNL, nu nominal pe doamna Viorica, susținută de PSD.

Limbajul birjarilor de altădată, ridicat azi la rangul demnitarilor PSD

Președintele României este cel mai bine legitimat dintre toți politicienii, singurul ales prin vot direct la nivel național.

Seriozitatea cu care se implică președintele în cele mai grave probleme ale țării, stilul cum colaborează cu Guvernul, modul în care informează cetățenii asupra măsurilor stabilite, ascultând în același timp exponenții opiniei publice, mă fac să spun despre credibilittea președintelui că se situează la aceleași cote ridicate, ca și anul trecut, chiar dacă unele măsuri dure privind protecția la virus au creat nemulțumiri și au generat proteste.

Pentru aceste motive, și nu numai, anumite principii de etică și morală ne obligă pe noi toți ceilalți, inclusiv pe domnul Ciolacu și pe cei din jurul său, la o atitudine condescendentă în raport cu șeful statului.

Nimănui nu-i este permis să i se adreseze în limbajul folosit odinioară de birjari către pietonii care le ieșeau în cale.

Roșesc la ideea că trebuie să reproduc ceva din limbajul suburban al liderului PSD, dar sunt nevoit să-mi probez afirmațiile. Căci iată ce spune domnia sa:

Tu ești de 6 ani președintele României! 6 ani, Iohannis! Ai avut guvernele tale cu care ai făcut... nimic! Ce reforme ai făcut tu, Iohannis?! Unde e România educată, propagandistule?!”.

Uriașa distanță de la condescendență la nerușinare

Nu mă voi referi la apelativul tipic birjăresc, care demonstrează cam ce a apucat să învețe copilul Ciolacu în proverbialii 7 ani de acasă. 

Dar îmi permit să comentez nerușinarea cu care îi reproșează domnului Iohannis că a avut „guvernele sale” timp de șase ani. A uitat domnul Ciolacu sau se face că uită câți din acești șase ani au fost gestionați de PSD și cât timp îi revine PNL?

A uitat că toți premierii PSD, fără excepție și în cap cu informalul Dragnea, au refuzat orice colaborare cu președintele?  I se poate reproșa președintelui că n-a conlucrat cu guvernele care refuzau conlucrarea?

Se întreabă șeful PSD ce reforme a făcut domnul Iohannis.  Dar ce reformă putea face dânsul ajutat de refractara Dăncilă, de dezorientatul Tudose, de reabilitatul Grindeanu sau de plagiatorul Ponta, hotărâți cu toții să nu colaboreze cu președinele Iohannis și făcând tot posibilul să-l excludă din circuitul decizional?

Cine este Marcel Ciolacu, ca să-l eticheteze el cu apelativul „propagandistule” pe șeful statului, pe cel legitimat nominal de votul a 6.509.135 de români, aproape dublu cât obținuse perdanta candidată a PSD?

Iohannis, lasă alegerile! Le vei pierde! Ești de 6 ani președintele României și n-ai făcut nimic!” – cu aceste cuvinte, în fața cărora eu unul roșesc reproducându-le, își încheie domnul Ciolacu jalnica perorație, încercând să stropească venin spre cel mai bine legitimat politician al țării, președintele României, față de care, din respect pentru milioanele de alegători care l-au  susținut, datoria noastră este să demonstrăm condescendență, nu nerușinare.

N-am reprodus decât foarte puțin din  discursul birjăresc al șefului PSD, apărut ca reacție, după ce șeful statului apreciase cu puțin înainte că autoritățile pesediste constituie vinovatul moral pentru incendiul de la spitalul din Piatra Neamț.

Un discurs nimicitor, fără niciun argument

Este greșit? Domnul Ciolacu ar fi avut un splendid prilej să combată afirmația președintelui, să prezinte argumente concrete, acte, statistici, cifre, din care să rezulte că autoritățile PSD au avut doar merite în gestionarea spitalelor, că datorită lor spitalul din Piatra Neamț se situează la nivelul standardelor europene, care au fost nesocotite într-o zi nefericită, când exact din această cauză s-a produs nenorocirea.

Să fim serioși, domnilor, liderul PSD n-a prezentat nici măcar cel mai mic argument ca să combată vreun un cuvânt din cele spuse de președinte. 

N-a găsit alte replici, decât numai insulte, ofense, ocări, injurii,  ceva la care te poți aștepta ascultând monologul unui bețiv care vorbește singur în sala de așteptare a gării, nicidecum la un înalt demnitar al țării.

Ce nu vrea să vadă domnul Ciolacu este faptul că guvernul liberal, venit abia de un an la cârmă, este singura forță angajată în combaterea pandemiei.

Nu afirm că Guvernul n-ar face greșeli, nu afirm că nu ar putea acționa mai bine, nu afirm că oamenii săi sunt zmei, dar nimeni nu poate spune că Guvernul României a acționat mai rău  decât oricare alt guvern european.

Și asta în condițiile când majoritata parlamentară, în frunte chiar cu domnul Ciolacu, a făcut tot ce i-a stat în putință, ca să împiedice inițiativele guvernamentele și să le blocheze, cu jutorul neprecupețit acordat de Avocatul Poporului și de cei din CCR, puși parcă anume să inoculeze neîncrederea populației în autorități.

Știindu-se apărat de asemenea instituții incontestabile, domnul Ciolacu își permite orice și oricum, în termeni vulgari, explicabili numai prin faptul că se află în plină campanie, la numai câteva zile după ce declarase solemn că suspendă orice acțiune electorală, din respect pentru victimele de la Piata Neamț, bla-bla-bla și bla-bla-bla.

Citește și alte texte semnhate de Victor Pițigoi

Opinia zilei e realizată de Ioana Ene Dogioiu: De unde i se trage PNL-ului


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇