Poziția UDMR pe tema Roșia Montana: Şi dacă este pe lista UNESCO poţi să faci minerit

Poziția UDMR pe tema Roșia Montana: Şi dacă este pe lista UNESCO poţi să faci minerit

Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, spune că la Roșia Montana se poate face minerit şi dacă zona este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

"Cei care spun că UNESCO oferă protecţie vă mint. UNESCO nu-ţi dă bani. Cei care spun că UNESCO va oferi bani şi va oferi o soluţie pentru oamenii de la Roşia Montană vă mint. UNESCO nu-ţi dă niciun leu. Deci tot noi trebuie să facem.

În acest moment nu există un plan viabil pentru acea zonă, un plan alternativ, este responsabilitatea noastră să avem pentru comunitatea de acolo un plan viabil. (...) Poţi să te ocupi de arheologie, dar dacă oamenii pleacă de acolo şi nimeni nu va sta... Sigur e important să mergi acolo două săptămâni vara, să mai bei o bere, să te distrezi, dar asta nu salvează zona", a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, cu două săptămâni înainte de discuţiile din Adunarea generală de la UNESCO, nu mai poţi să retragi dosarul, "pentru că nu vei rezolva nimic".

"Dar ce urmează după e o altă discuţie. Fără premier nu ai cum să iei o decizie. Astăzi domnul Cîţu nu a ajuns la şedinţă. Şi dacă este pe lista UNESCO poţi să faci minerit, dacă tu ca stat român dai aviz pentru cel care doreşte să exploateze.

Deci protecţia nu e oferită de UNESCO, UNESCO nu spune că nu poţi să faci minerit, UNESCO doreşte să fie păstrat patrimoniul. (...) Astăzi am avut o discuţie fără să luăm o decizie, dar punctul meu de vedere este că în acest moment nu UNESCO oferă garanţie. Cu Roşia Montană pe lista UNESCO poţi să faci exploatare, dacă doreşti, şi este deja cam târziu să retragi dosarul şi să pari şi o ţară serioasă", a arătat liderul UDMR.

Pe aceeași temă:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇