Protest cu statuie aurită în fața Guvernului, după declarațiile lui Cîțu despre Roșia Montană: Devine cel mai nou susţinător al exploatării cu cianuri (Foto & Video)

Protest cu statuie aurită în fața Guvernului, după declarațiile lui Cîțu despre Roșia Montană: Devine cel mai nou susţinător al exploatării cu cianuri (Foto & Video)

Un protest inedit a avut loc miercuri dimineață în Piața Victoriei. Activiștii Greenpeace au dezvelit o statuie aurie vivantă, cu fața premierului Florin Cîțu, pentru a-și arată revolta faţă de o eventuală retragere a dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană.

Reprezentanții organizației îl acuză pe premierul Florin Cîțu că devine cel mai nou susţinător al exploatării cu cianuri în Apuseni.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

”În 2017, la final de mandat, ministrul Culturii Corina Şuteu a ascultat vocea societăţii civile şi a depus la UNESCO dosarul pentru înscrierea Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial. A urmat un lung şir de bâlbâieli şi lupte politice.

Guvernul Dăncilă a stopat procedura de înscriere după doar un an şi a cerut UNESCO să amâne discutarea dosarului Roşia Montană. În 2020, Guvernul Orban a reluat procedura de înscriere la presiunea ONG-urilor, dar interesele politice ameninţă acum din nou protejarea patrimoniului din Apuseni.

Florin Cîţu a detonat bomba, propunând coaliţiei de guvernare retragerea dosarului pentru înscrierea Roşiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Prim-ministrul se alătură astfel altor politicieni 'de aur' care au condus România ─ Traian Băsescu, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă, devenind cel mai nou susţinător al exploatării cu cianuri în Apuseni”, arată Greenpeace.

Sursa citată afirmă că ”retragerea dosarului echivalează cu pierderea întregului demers început acum mai bine de cinci ani”.

Statuia lui Cîțu a fugit cu dosarul Roșia Montană

Un reprezentant Greenpeace, Cristian Neagoe, a ținut un scurt discurs înainte de dezvelirea statuii.

”Ne-am adunat aici într-un moment special, este prima oară când se dezvelește o statuie în Piața Victoriei după 1948. Aici, sub picioarele noastre, a fost statuia regelui Ferdinand, înconjurat de 4 victorii. Noi, la Greenpeace, nu am avut bani de 5 statui, așa că am adus una singură.

Întâmplarea face că tot astăzi se discută în coaliția de guvernare dosarul Roșia Montană la UNESCO. Este un moment important și tocmai pentru felul în care Guvernul gestionează nominalizarea Roșiei Montane în UNESCO, și cum știm că politicienilor le plac omagiile, ne-am gândit să ne aducem prinosul acestei guvernări și, cine știe, poate să influențăm modul în care se desfășoară discuțiile”, a spus activistul.

Apoi, a fost dezvelită statuia vivantă. Practic, este un artist îmbrăcat într-un costum auriu, cu o mască cu fața lui Florin Cîțu. Apoi, o activistă a împărțit celor prezenți bănuți de ciocolată înveliți în poleială aurie, simbolizând aurul de la Roșia Montană.

Pe măsură ce protestatarii puneau bănuții în buzunarele statuii, aceasta începea să reacționeze. Cristian Neagoe a prezentat la un moment dat dosarul Roșia Montană.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

”Guvernul poate pica sau poate trece testul Roșia Montană. Va fi al 31-lea guvern care va pica testul Rosia Montană sau îl va trece? (...) Dlul Cîțu ar spune că una e programul electoral și alta e programul de guvernare”, a spus Neagoe.

La un moment dat dosarul, care va fi analizat pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO cel tarziu pe 24 iulie, a ajuns în mâinile statuii, iar aceasta a fugit, pur și simplu, cu el.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

”Vom vedea dacă a fugit să-l ducă la UNESCO sau îl va face pierdut”, a fost concluzia organizatorilor.

Protest inedit la Guvern. Roșia Montană scoate activiștii în stradă

Protest inedit la Guvern. Roșia Montană scoate activiștii în stradă

Publicată de Epoch Times Romania pe Marţi, 6 iulie 2021

Replica lui Cîţu: Fake news

În replică, Guvernul a transmis un comunicat în care acuză Greenpeace că lansează în spațiul public informații false.

”Premierul Florin Cîţu nu a înaintat nicio propunere cu privire la acest subiect şi nici nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană.

Prin urmare, declaraţiile care i-au fost atribuite premierului cu privire la o decizie în legătură cu retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană sunt false. Menţionăm că tema a fost discutată strict la nivelul coaliţiei”, se arată în comunicat.

Citește și: Solistul de la Luna amară îl critică pe Cîțu: Un parvenit deghizat în băiat de gașcă. Un tricou nu te face rocker


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇