PNL și PSD încă nu s-au înțeles cum astupă gaura de la buget. Ce măsuri fiscale sunt pe masă

PNL și PSD încă nu s-au înțeles cum astupă gaura de la buget. Ce măsuri fiscale sunt pe masă

PSD și PNL continuă discuțiile despre noile măsuri fiscale. Cele două formațiuni încă nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la modificările pe care ar trebui să le adopte Guvernul săptămâna aceasta.

Potrivit unor surse Digi24, liberalii nu sunt de acord cu unele măsuri dorite de PSD. Premierul Marcel Ciolacu vrea reducerea cu 30% a numărului de secretari și subsecretari de stat, reducerea funcțiilor de conducere la 8% din numărul total de funcții publice și reducerea cu 50% a consilierilor directorilor generali și directorilor generali adjuncți ai companiilor de stat/locale.

ADVERTISING

Totodată, alte măsuri dorite sunt acordarea voucherelor de vacanță numai pentru funcționarii publici cu un venit sub nivelul salariului brut de 10.000 lei și suspendarea pe o perioadă de un an de zile a programelor de investiții finanțate exclusiv din fonduri ale bugetului de stat de tipul: săli de sport, cămine de cultură, bazine de înot, complex sportiv, săli polivalente etc. pentru proiecte aflate în stadiu de organizare a procedurilor de achiziție publică.

Și desființarea institutelor de cercetare/institutelor autonome care nu sunt relevante în actualul context socioeconomic (exemplu INCD Turism, Institut de cercetare în domeniul muncii și protecției sociale, Institutul Levantului) se află pe lista măsurilor PSD.

ADVERTISING

Liberalii, în schimb, vor să reducă numărul de secretari de stat și nu sunt de acord cu taxarea cu 1% a locuințelor mai scumpe de 500.000 de euro și cu eliminarea facilităților fiscale pentru IT.

Rareş Bogdan: Sunt persoane care plimbă nişte mape

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat luni că actuala coaliţie trebuie să vadă ce restructurări face şi de unde taie cheltuielile, precizând că sunt persoane “care plimbă nişte mape” în administraţia centrală mai ales.

El a menţionat că nu se poate veni cu taxe care să impovăreze proprietarii sau sistemul privat.

ADVERTISING

“În primul rând trebuie să vedem ce restructurări facem şi de unde tăiem cheltuielile, pentru că, înainte de a împovăra, pentru că orice am spune, asta este, trebuie să vedem ce putem restructura şi cum putem să fim mai chivernisiţi, cum putem strânge cureaua, cum putem să eficientizăm sistemul public, unde sunt persoane care plimbă nişte mape şi ar trebui văzut exact ce fac, mai ales în administraţia centrală”, a declarat, luni, Rareş Bogdan, citat de News.ro.

El a precizat că trebuie lămurită şi chestiunea cu proiecţiile făcute de Ministerul Finanţelor.

“În afară de chestiunile astea şi aşteptăm să vedem un plan extrem de clar, în afară de asta, trebuie să ne lămurim cu diversele proiecţii făcute de Ministerul Finanţelor împreună cu specialiştii de la Cancelaria primului-ministru, cu privire la proiecţia privitoare la aducerea mai multor bani la buget, să vedem de unde se aduc aceşti bani, să vedem cât este acea gaură care nu a fost recunoscută în aprilie-mai sau martie aprilie şi care, iată că există şi aflăm de la o zi la alta că este din ce în ce mai mare.

Trebuie să vedem cine a greşit, cine a făcut o proiecţie bugetară greşită, pe ce s-a bazat, de ce s-a bazat pe o anumită încasare la impozitul pe profit, spre exemplu, şi este mult mai mică pentru că înainte cu un an încasările din impozitul pe profit au fost generate în special de zona de energie”, a explicat Rareş Bogdan.

El a menţionat că actuala coaliţie trebuie să îşi respecte promisiunile făcute, printre care se află şi faptul că nu va creşte taxele.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇