Ciolacu confirmă planurile pentru creșterea salariului minim și eliminarea scutirilor de taxe: Iertați-mă, de ce la cluburi este 5% TVA, e normal?

Ciolacu confirmă planurile pentru creșterea salariului minim și eliminarea scutirilor de taxe: Iertați-mă, de ce la cluburi este 5% TVA, e normal?

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat, vineri, că discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene au inclus eliminarea mai multor excepții de la plata taxelor și impozitelor, dar și creșterea salariului minim.

Întrebat dacă va crește Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), Ciolacu a spus că în mai multe domenii vor fi eliminate reducerile, arătându-se revoltat că și cluburile beneficiază de scutiri.

„În discuţia mea cu Comisia - şi au dreptate, 'Domnule, trebuie să fie o ordine, nu puteţi veni cu şapte tipuri de TVA. Hotărâţi-vă!”. Şi am convenit că 9% rămâne mâncarea, rămân medicamentele, rămân protezele. Iertaţi-mă, de ce la cluburi este 5% TVA? Vă întreb pe dumneavoastră, e normal acest lucru?

ADVERTISING

Sunt mult prea multe excepţii în România, lucru pe care nu ni l-a spus nu numai Comisia, l-au spus toate forurile financiare. Să pierdem toate fondurile europene şi să intre România într-un colaps, eu nu am să fac acest lucru, indiferent de ce voci vor apărea şi voi ieşi la dumneavoastră, la televiziuni, la presă unde doriţi şi o să explic foarte clar de ce trebuie făcut acest lucru. Normal, după ce voi lua decizii”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a confirmat și că în domeniul construcțiilor va crește mai substanțial salariul minim, dacă vor fi eliminate facilitățile fiscale, susținând că „economia reală” e datoare să suporte costurile pentru menținerea angajaților.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„De exemplu, în Germania, salariul minim anul trecut a crescut de trei ori. Este un mecanism prin care îţi ţii lucrătorii în ţară. Cu adevărat acest lucru trebuie suportat şi de către economia reală. Dacă vor fi scoase parte din facilităţile, de exemplu, în construcţii, discuţiile sunt foarte clare ca să şi mărim salariul minim. E dreptul dumneavoastră să daţi breaking news că Ciolacu taie salariile, nu le tai. Şi tocmai de aceea vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu”, a afirmat Ciolacu.

ADVERTISING

Totuși, premierul a evitat să spună clar dacă în agricultură și construcții vor fi scoase aceste facilități: „Nu ştiu. O să continuăm discuţiile. De luni o să avem aceste discuţii cu domnul preşedinte Ciucă”.

Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu

Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu

Publicată de Marcel Ciolacu pe Vineri, 21 iulie 2023

Context

Amintim că surse guvernamentale citate joi de Digi 24 au dezvăluit că Guvernul Ciolacu a ajuns la un acord cu oficialii de la Comisia Europeană ca din septembrie să fie aplicate doar două cote de TVA, să fie eliminate mai multe facilități fiscale și să fie majorat salariul minim.

Astfel, de la 1 septembrie, salariul minim pe economie ar urma să crească la 3.300 de lei brut, pentru toată lumea, iar în construcții va crește la 4.500 de lei.

La 1 ianuarie 2024 ar urma o nouă majorare generală, până la 3.750 de lei brut.

Ciolacu a repetat cu mai multe ocazii că pierderile din acordarea de facilități fiscale s-ar situa în jurul cifrei de 75 de miliarde de lei.

Modificările fiscale vor viza și taxarea marilor companii. La acest capitol discuțiile din cadrul Coaliției sunt anevoioase - PSD și ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloș, susțin modificările, însă liberalii se opun, criticându-și propriul ministru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇