Liderii coaliției de guvernare au reluat luni după-amiază discuţiile privind măsurile fiscale care să ducă la reducerea deficitului bugetar, existând încă mai multe contre între liberali și social-democrați.
În acest context, Nicolae Ciucă a convocat o ședință PNL la primele ore ale dimineții de luni și a și postat pe Facebook un mesaj țintit către colegii de coaliție, în care propune ca economia să înceapă cu exemplul Guvernului.
„Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului. În acest context, în cadrul şedinţei de coordonare de astăzi, am solicitat miniştrilor şi secretarilor de stat liberali o analiză rapidă, pentru a identifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituţiilor publice. Pentru a ne încadra în ţinta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetăţeni şi mediul de afaceri", a scris Ciucă pe Facebook.
El a precizat că va propune coaliţiei de guvernare „chibzuirea" cheltuielilor statului la nivelul tuturor ministerelor şi instituţiilor din subordine.
„Voi propune, în cadrul coaliţiei, ca o astfel de acţiune de chibzuire a cheltuielilor statului să se facă la nivelul tuturor ministerelor şi instituţiilor aflate în subordinea sau în coordonarea acestora. Banii alocaţi cheltuielilor în instituţiile statului vin de la cetăţeni şi de la companii. E nevoie, deci, de mai mult respect pentru contribuabili, precum şi de un management substanţial îmbunătăţit. PNL va depune, în următoarea perioadă, toate eforturile pentru îndeplinirea urgentă a acestor obiective", a adăugat liderul PNL.
Ulterior, întrebat de jurnaliști dacă această chibzuire se referă și la reducerea numărul angajaților la stat, purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a exclus o astfel de măsură.
„Pe de o parte, eliminarea cheltuielilor neesenţiale, reducerea cheltuielilor care nu sunt neapărat necesare sau absolut urgente în acest moment şi poate redimensionarea anumitor instituţii sau a bugetelor alocate în momentul de faţă, anumite analize privind eficienţa muncii versus bugetele alocate, toate aceste lucruri sunt necesare când vorbim de efortul pe care trebuie să-l facem în acest an pentru încadrarea în ţinta de deficit. Discuţiile continuă în cadrul coaliţiei", a afirmat Ionuţ Stroe.
El a spus, întrebat în legătură cu măsurile vehiculate în spaţiul public privind eliminarea facilităţilor fiscale, impozitări pe clădiri sau dividende, că trebuie să se pună capăt „acestei spirale, acestei isterii în legătură cu măriri de taxe sau impozite în viitorul apropiat".
„Ar fi foarte bine să facem deosebire între speculaţiile, zvonurile, poate chiar propunerile care au existat la nivel public în ultimele două - trei săptămâni şi deciziile care vor urma. Cel puţin pentru a nu speria cetăţenii sau poate zona economică, ar fi bine să punem capăt acestei spirale, acestei isterii în legătură cu măriri de taxe sau impozite în viitorul apropiat şi să ne gândim că toate aceste lucruri vor fi decizii ale coaliţiei, ale Guvernului, probabil în şedinţele următoare", a evidenţiat purtătorul de cuvânt al PNL.
Întrebat dacă ar putea exista tăieri ale sumelor pentru benzină, motorină pentru maşinile instituţiilor publice, el a spus că această categorie de cheltuieli ar putea fi o sursă pentru efectuarea de economii.
„Orice fel de categorie de cheltuieli neesenţială în acest moment şi de care evident ne putem lipsi e binevenită. Aşa că vă pot confirma faptul că una dintre surse poate fi această economie care se face, de exemplu, în zona carburanţilor, în zona cheltuielilor de bunuri şi servicii, în zona cheltuielilor de funcţionare nenecesare instituţiilor de serviciu.
Lucrurile la care ţinem apropo de bugete sunt cele legate de investiţii, pe care noi tot timpul le-am susţinut, legate de fondurile europene, de efortul statului care se face pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri europene şi PNNR, acestea sunt categorii de cheltuieli de care nimeni nu cred că îşi doreşte să se atingă. În rest, orice fel de cheltuială poate fi luată considerată.
Concedieri, exclus. Niciodată nu vom susţine concedieri în zona sistemului bugetar", a mai declarat Ionuţ Stroe.
El a adăugat că nu poate să confirme nici ideea de eliminare a cotei de TVA de 5%, menţionând că nu se va porni la discuţii de la mărirea acestei taxe.