Parlamentul a votat înăsprirea pedepselor pentru cei care comit infracțiuni sexuale: Legea merge la promulgare

Parlamentul a votat înăsprirea pedepselor pentru cei care comit infracțiuni sexuale: Legea merge la promulgare

Camera Deputaților, decizională, a votat marți propunerea legislativă care prevede creșterea pedepselor minime în cazurile de infracțiune sexuală și elimină posibilitatea condamnării acestor infractori la pedepse cu suspendare. Legea va fi trimisă la președintele Iohannis, pentru promulgare.

Prădătorii sexuali NU vor mai putea primi pedepse cu suspendare!”, a scris pe Facebook Oana Bîzgan, deputat independent și inițiator al propunerii legislative.

”Concret:
- mărim pedepsele minime pentru o serie de infracțiuni precum: viol, act sexual cu un minor, pornografie infantilă, trafic de persoane etc.
- completăm circumstanțele agravante (ex: concubinul mamei care agresează copilul NU va mai primi pedeapsă cu suspendare, ci detenție)
- dispunem arestul preventiv pentru astfel de infracțiuni
- corectăm vârstele de încadrare a faptelor de act sexual cu un minor în jurul vârstei de 16 ani, aliniindu-le astfel cu vârsta de discernământ și răspundere penală”, a adăugat Oana Bîzgan.

ADVERTISING

Deputatul mai precizează pe blog ca această inițiativă aduce modificări Codului Penal și celui de Procedură Penală.

”Concret, pentru exemplul unui caz de viol, persoanele condamnate pot primi pedepse de la 5 la 10 ani (3-10 ani în prezent), de la 7 la 12 ani dacă victima este un minor (5-12 ani în prezent), de la 7 la 15 ani dacă victima este un minor și există circumstanțe agravante, și de la 9 la 18 ani (7-18 ani în prezent) în cazul în care fapta a avut ca urmare moartea victimei. În cazurile de act sexual cu minori, pedepsele sunt mărite, astfel încât infractorii să nu mai poată primi pedepse cu suspendare, în special când agresorii sunt majori sau când fapta a fost comisă în alte circumstanțe agravante”, arată Oana Bîzgan.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai mult decât atât, modificarea legislativă prevede și extinderea situațiilor considerate agravante, de exemplu, atunci când agresorul locuiește alături de victimă, nu doar când este rudă a acesteia, sau când viața victimei a fost pusă în pericol.

„Extinderea situațiilor agravante a fost o acțiune firească ce s-a adăugat măsurii de creștere a pragurilor minime. Imaginați-vă următoarea situație: o fetiță este agresată de către concubinul mamei, dar situația nu poate fi încadrată la fapte agravante, deoarece agresorul nu este membru al familiei victimei, din punct de vedere legal. Astfel, acesta primește o pedeapsă blândă și se întoarce alături de victima sa. Astfel de situații se regăsesc din ce în ce mai des în practică, nu sunt doar cazuri izolate”, a completat Oana Bîzgan.

ADVERTISING

Inițiativa legislativă votată astăzi conține și prevederile solicitate de Directiva 2011/93/UE privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, ”prevederi care răspund unei avertizări pe care Comisia Europeană a transmis-o României în 2015, printr-o procedură de infringement”.

Totodată, ”vârstele de încadrare pentru aceste fapte au fost corectate și aduse la 16 ani, aliniindu-se astfel cu vârsta de discernământ și răspundere penală”, subliniază Oana Bîzgan.

Alte modificări importante fac referire la mărirea pedepselor pentru persoanelor care comit infracțiuni din sfera traficului de persoane și fac posibilă dispunerea măsurii de arest preventiv pentru  infracțiunile de act sexual cu un minor, racolare a minorilor în scopuri sexuale și ultraj contra bunelor moravuri.

Registrul Infractorilor Sexuali a fost primul pas, acesta este al doilea. Ține DOAR de noi să-i facem și pe următorii”, a mai scris pe Facebook Oana Bîzgan.

Victorieee! ???? #RockThisCountryPrădătorii sexuali NU vor mai putea primi pedepse cu suspendare! Propunerea legislativă...

Publicată de Oana Bizgan pe Marţi, 30 iunie 2020

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇