România și SUA anunță un program de toleranță zero pentru traficul de persoane: ”Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!”, este mesajul transmis infractorilor

România și SUA anunță un program de toleranță zero pentru traficul de persoane: ”Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!”, este mesajul transmis infractorilor

Guvernele României și Statelor Unite au decis să colaboreze și mai intens în lupta împotriva traficului de persoane, în cadrul unui ”program de toleranță zero” pentru infractori.

Dacă ești traficant de persoane, te vom găsi, te vom aresta și te vom pune sub acuzare (…) Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!”, a fost mesajul public transmis vineri de ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, care a făcut apel la Parlamentul de la București să colaboreze cu Guvernul Orban în vederea adoptării legislației necesare.

Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă organizată vineri dimineață la sediul MAI, la aproape o zi după ce Departamentul de Stat al SUA a publicat Raportul privind traficul de persoane pe anul 2019, raport în care România este prezentată negativ, pentru al doilea an consecutiv.

Conferința a fost organizată la finalul întâlnirii de azi dimineață între ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și procurorul general, Gabriela Scutea.

ADVERTISING

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că a luat notă de publicarea Raportului Departamentului de Stat al SUA cu privire la evaluarea activității fenomenului prevenirii și combaterii traficului de persoane în 2019, ”raport care conturează imaginea generală a activităților antitrafic din România și formulează recomandări”.

Totodată, ministrul de Interne a dat asigurări ca actualul guvern face toate eforturile și conlucrează cu partenerii externi în domeniu, pentru evitarea unui al treilea raport negativ pentru România, după cele din 2018 și 2019.

Ambasadorul SUA: Este momentul ca Parlamentul să ia atitudine

La rândul său, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a subliniat faptul că, așa cum se știe, ”una dintre prioritățile SUA este să pledeze pentru statul de drept”.

Iată câteva dintre principalele mesaje transmise de ambasadorul SUA:

ADVERTISING

”Din păcate, România rămâne pe lista de supraveghere de nivelul 2, pentru al doilea an consecutiv (...) Anul trecut, sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane au fost diminuate, numărul de urmăriri penale și condamnări pentru traficul de persoane a scăzut (...) Am încredere în angajamentele acestui guvern de a eradica acest flagel în România.

Raportul este corect, bandele de crimă organizată au traficat cu nerușinare oameni, știind că probabil vor scăpa nepedepsiți, așa cum s-a întâmplat în trecut (...) Anunț cu mândrie că în colaborare cu Poliția Română, forțele de ordine și procurorii ne angajăm într-un program de toleranță zero pentru traficul de persoane.

Statele Unite se angajează să folosească toate resursele disponibile de aplicare a legii pentru a ajuta autoritățile române.

Dacă ești traficant de persoane, te vom găsi, te vom aresta și te vom pune sub acuzare. Nu va exista un refugiu sigur pentru traficanții de persoane. Nu în România, nu în SUA, nu în Europa, niciunde! Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!

ADVERTISING

Fac apel la conducerea Parlamentului: Începeți să lucrați imediat cu Guvernul, pentru a adopta legislația necesară pentru a-i urmări rapid pe acești infractori, pentru a confisca câștigurile obținute ilegal din vânzarea de persoane, pentru a proteja mai bine victimele traficului și pentru a repara prejudicii produse de fostul guvern, prejudicii care i-au încurajat pe infractori.

Este momentul ca Parlamentul să ia atitudine și să protejeze chiar oamenii pe care îi reprezintă”, a mai subliniat, printre altele, ambasadorul SUA la București.

Procurorul general: Răspunsul judiciar trebuie să fie ferm

Și noul procuror general, Gabriela Scutea, a vorbit despre ”dialogul intens” purtat cu partenerii americani pe această temă, menționând și primele rezultate obținute în acest an, mai exact ”numărul mare de condamnări – în 26 de cauze instrumentate de DIICOT, pe rolul instanțelor rulând alte 124 de cauze”.

Procurorul general a subliniat că se lucrează și pe partea de prevenție, dar și pentru consolidarea integrității în instituțiile publice și a promovării educației juridice în școli.

Demnitatea umană este afectată în esența ei prin traficul de persoane, de aceea răspunsul judiciar trebuie să fie ferm”, a fost mesajul transmis colegilor procurori de Gabriela Scutea.

Ministrul Justiției: Fostul guvern PSD le-a transmis infractorilor mesajul că își pot face de cap

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a fost foarte tranșant. ”Traficul de persoane și crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în țara noastră”, a spus acesta, remarcând că, potrivit datelor statistice, în 2019 ”traficul de persoane s-a intensificat și formele s-au diversificat”, iar acest lucru ”s-a datorat și unei anumite impunități pe care crima organizată a simțit-o, a speculat-o”.

”Această situație are un responsabil precis - fostul guvern PSD”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Cei care au condus la vremea respectivă MAI – Carmen Dan, CDEP – Liviu Dragnea, MJ- Florin Iordache, nu au luat măsuri la timp, s-au făcut că nu văd acest fenomen, au distrus legislația, au paralizat capacitatea de anchetă a Parchetelor, au descurajat acțiunea polițiștilor, le-au transmis un mesaj clar interlopilor că își pot face de cap, voit sau involuntar”, a acuzat Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiției a mai afirmat că ”siguranța cetățeanului a slăbit în guvernarea PSD”, lucru confirmat și în Raportul SUA.

”Intenția noastră este să o consolidăm, să o recuperăm, să facem uitat acest fenomen urât, care este traficul de persoane (...) Ne vom concentra atenția și pe partea de prevenție, educație în școli, și pe protecția victimelor”, a mai spus ministrul Justiției.

La finalul conferinței de presă, chestorul Bogdan Despescu a făcut referire la principalele acțiuni desfășurate de Poliția Română în acest an în domeniul combaterii traficului de persoane.

”Structurile specializate ale MAI au desfășurat împreună cu procurorii DIICOT peste 50 de acțiuni operative, dintre care 24 de mare amploare. Au fost destructurate 11 grupări organizate, fiind reținute 72 de persoane”, a precizat chestorul Despescu, dând asigurări că astfel de acțiuni vor continua cu și mai mare eficiență, în baza acordului și sprijinului acordat de partenerii americani.

https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/835777650284975/

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇