Veste proastă de la ministrul Justiției despre proiectul de ordonanță privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei

Veste proastă de la ministrul Justiției despre proiectul de ordonanță privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a spus joi în şedinţa PNL că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei, anunţat de premierul Ciolacu, are vicii de neconstituţionalitate şi ar trebui adoptat în schimb proiectul PNL din Parlament.

Alina Gorghiu i-a cerut preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, ca la şedinţa de coaliţie de azi (de la ora 15) să atragă atenţia că proiectul de OUG are vicii de neconstituţionalitate.

Ea a explicat că este vorba de articolul 115 din Constituţie şi că nu sunt argumente pentru a trece de urgenţă asa ceva şi trebuie votat proiectul liberal din Parlament, nu pentru că este liberal, ci pentru că este calea corectă de reglementare.

ADVERTISING

Ministrul Justiţiei a mai arătat că situaţia avută în vedere de Guvern nu poate fi calificată ca fiind una extraordinară, aşa cum ne cere Constituţia şi nu se poate susţine nici existenţa unei urgenţe în adoptarea reglementării.

La rândul ei, Raluca Turcan a precizat că ridicarea pragului pentru impozitarea pensiilor, anunţată de premierul Ciolacu, este proiect PNL în Parlament din 2022 şi ar putea trece în câteva ore de plenul Camerei Deputaţilor.

”Probabil că este o chestiune de competiţie politică”, a spus ea, despre intenţia premierului de a adopta măsura prin ordonanţă de urgenţă.

ADVERTISING

Citește și: Despre pensii, pe înțelesul tuturor. Cum va arăta viața ta când veniturile nu mai depind de tine?

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat, luni seara, că, de la 1 octombrie 2024, va crește substanțial pragul de impozitare a pensiilor, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei.

Decizia vine într-o perioadă cu multe tensiuni cauzate de distribuirea deciziilor cu noua valoare a pensiilor, în urma recalculării acestora.

De exemplu, nevăzătorii s-au trezit cu scăderi de 60 - 80% la pensie și au anunțat proteste și acțiuni în instanță. În Alba, este babilonie totală, poștașii iau înapoi de la pensionari deciziile de recalculare. Iar unii pensionari au primit decizii cu pensie recalculată de 1 leu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇