Ciolacu confirmă vestea bună pentru pensionari: Nu e un efort bugetar foarte mare

Ciolacu confirmă vestea bună pentru pensionari: Nu e un efort bugetar foarte mare

Premierul Marcel Ciolacu a venit, marți, cu precizări despre creşterea până la 3.000 de lei a pragului pentru impozitarea pensiilor, ceea ce înseamnă majorări de venit net pentru unii pensionari.

După ce a vorbit cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, a decis că măsura va fi aprobată prin ordonanţă de urgenţă.

”A fost trecut acel prag de aproximativ 800.000 de persoane. Am vorbit şi cu doamna ministru şi am avut întâlnire şi cu ministrul Finanţelor. (..) Ori dădeam o derogare pentru cei 800.000, dar creşterea nu era uniformă (..) au fost creşteri şi mai mari şi atunci, mi se pare corectă această abordare, creşterea pragului până la 3.000 de lei la impozitare. Vedem dinamica preţurilor şi a costurilor, datoria mea este de a ţine aceeaşi creştere a nivelului de trai, dacă nu şi mai mult”, a declarat Marcel Ciolacu.

ADVERTISING

Şeful Executivului a precizat că nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 de milioane de lei.

”Am estimat costurile de implementare la recalculare. Trebuie să facem o distincţie între o reformă. Noi am venit cu recalculare, instrument de reformă, la 4,7 milioane de români. Era normal să există un procent de 0,5 sau 1%. Eu mă bucur că ne-am încadrat totuşi într-o limită rezonabilă.

Creşterea pensiilor se face odată cu indicele de inflaţie şi cu indicele de creştere economică la începutul anului. Recalcularea a avut alt fond, în primul rând, erau mulţi oameni cu mulţi ani în muncă şi aveau pensii foarte mici. S-au schimbat parametri, încercând să închidem de fapt nedreptăţile, după o succesiune de legi”, a completat Ciolacu.

ADVERTISING

Despre controversele din recalcularea pensiilor, Marcel Ciolacu a afirmat că şi-a asumat împreună cu membrii Cabinetului această reformă.

”Era normal că va duce şi la discuţii, dar avem o sustenabilitate, de acum încolo”, a subliniat şeful Executivului. ”Fondul bugetar de pensii, lunar, este de 10,3 miliarde. Noi estimasem că pe aceste luni rămase din an, pe acest trimestru, o să avem cheltuieli de 10 miliarde.

În acest moment, cum arată cifrele, sunt cheltuieli de 8,3, pe toate cele patru luni. Cu alte cuvinte, ne încadrăm şi cu această creştere a plafonului de impozitare până la 3.000 de lei. Cu alte cuvinte, este bugetat”, a explicat Ciolacu.

ADVERTISING

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat, luni seara, că, de la 1 octombrie 2024, va crește substanțial pragul de impozitare a pensiilor, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei.

Decizia vine într-o perioadă cu multe tensiuni cauzate de distribuirea deciziilor cu noua valoare a pensiilor, în urma recalculării acestora.

De exemplu, nevăzătorii s-au trezit cu scăderi de 60 - 80% la pensie și au anunțat proteste și acțiuni în instanță. În Alba, este babilonie totală, poștașii iau înapoi de la pensionari deciziile de recalculare. Iar unii pensionari au primit decizii cu pensie recalculată de 1 leu.

Citește și: Despre pensii, pe înțelesul tuturor. Cum va arăta viața ta când veniturile nu mai depind de tine?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇