Ghinea îşi joacă mandatul pe PNRR: Ciolacu, hai să discutăm cu demisia pe masă!

Ghinea îşi joacă mandatul pe PNRR: Ciolacu, hai să discutăm cu demisia pe masă!

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, reacționează vineri după observațiile CE aduse Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Precizările vin în contextul în care Comisia Europeană a transmis, joi, câteva zeci de observaţii pe tema Planului Naţional de Redresare şi Reziliență (PNRR) depus de România, care are peste 2.000 de pagini.

Ghinea vrea o discuție cu Marcel Ciolacu, șeful PSD, cu ”demisia pe masă”. Provocarea este lansată în condițiile în care PSD a susținut, din nou, că PNRR a fost respins după ”criticile” de la Comisia Europeană.

Ministrul explică exact despre ce este vorba - întrebări puse de CE despre procedura de costing.

”Factual, situația e clară și este descrisă în disclaimerul la tabelele trimise de Comisia Europeană publicate de PSD cu mare tam-tam: sunt întrebări puse de Comisia Europeană legate de procedura de costing (...)

ADVERTISING

Este un exercițiu complex de estimare ex-ante a costurilor pentru sute de investiții. Un exercițiu făcut pentru prima dată și de Comisie și de statele membre. Tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre. La fel vor fi întrebări pentru analizele de mediu și pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat”, scrie ministrul Ghinea într-o postare pe Facebook.

De altfel, el punctează că au avut loc mai multe întâlniri MIPE - ministere de linie - Comisia Europeană ”unde s-a trecut prin aceste tabele”.

”Unele întrebări au fost lămurite pe loc, altele urmează să o facem”.

Sute de întrebări la proiectele mari

Ministrul mai subliniază că la toate proiectele mari depuse din fondurile de coeziune (de peste 50 de milioane de euro) există sute de întrebări de la Comisie, pe care MIPE și aplicanții care au depus proiectul le lămuresc.

ADVERTISING

”Face parte din treaba obișnuită a acestui minister. Cum ne-am putea imagina că la un program de țară de 29,2 miliarde de euro nu apar cereri de clarificare?

Trecând cu calm prin aceste tabele, cele mai multe sunt ușor de clarificat. De pildă, comentariile Comisiei pe secțiunea Transport, la modernizarea căilor ferate Comisia observă costurile pe care le consideră ridicate. Colegii de la ministerul de linie au lămurit deja că acele costuri includ și echipamentele digitale, lucru deja vizibil în altă anexă. Lămurire cerută - caz închis”.

”PSD nu înțelege nimic”

Ghinea mai punctează că dialogul este unul ”normal, tehnic și bazat pe evidențe”.

El spune că ”e cumva de așteptat că fiind greu de furat PSD nu înțelege nimic din proces”. Și, din nou, acuză un fake news privind respingerea PNRR.

”PSD a ”citit” anexele de la PNRR dând click dreapta și căutând autorii. L-au depistat pe Toshiba. Comisia a citit serios și a pus întrebări, pe care le vom lămuri. Dacă PSD are atâția experți deștepți, dat fiind că documentele sunt publice, de ce nu a pus PSD întrebările astea?

ADVERTISING

PSD anunță din nou că PNRR a fost respins. Este a patra oară când PSD lansează acest fake news. La fiecare dialog cu Comisia, PSD are un atac de panică trucat. E cazul să se liniștească”.

Ce propunere are pentru Ciolacu

Acum, ministrul îi propune liderului PSD un pariu:

”(...) fac o propunere lui Marcel Ciolacu.

Marcele, eu zic că PNRR va fi aprobat de către Comisia Europeană. Anunți a patra oară că a fost deja respins (înainte de evaluare). Această comedie politică poate fi ușor rezolvată. Îți propun următorul pariu:

Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia.

Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD.

Termen: 30 septembrie 2021.

Te ține?”, conchide postarea.

Ciolacu, hai să discutăm cu demisia pe masă!Factual, situația e clară și este descrisă în disclaimerul la tabelele...

Publicată de Cristian Ghinea pe Vineri, 11 iunie 2021

Reacția lui Ciolacu

Între timp, liderul social-democraților a reacționat și el, tot pe Facebook.

”Ce demisii ceri tu, Cristian?! N-ai plecat? Încă mai ești în Guvernul României?! Când toată lumea îți spune că ești un dezastru național, tu încă mai ai tupeu să scrii baliverne pe Facebook?!”, transmite Ciolacu după postarea ministrului Ghinea.

Ciolacu îi cere direct demisia ministrului: ”Cristian, TU ești un dezastru! ZERO! Cum să îți spun în ”penerereză” ca să înțelegi și tu: PLEACĂ ACASĂ!!!!”.

În plus, liderul social-democraților îl acuză pe Cristian Ghinea că a mințit poporul la televizor și îl critică pentru faptul că a trimis acest document la Comisia Europeană fără să-l citească integral anterior.

„Ghinea n-a convins pe nimeni cu inteligența sa, dar i-a zăpăcit pe toți cu tâmpeniile sale. Ce demisii ceri tu,...

Publicată de Partidul Social Democrat pe Vineri, 11 iunie 2021

Iată și postarea celor de la PSD în care anunță că PNRR a fost respins de Comisie:

„Demisia, incompetenților!Guvernul Cîțu a căzut prima evaluare, la Bruxelles, a Planului Național de Redresare și...

Publicată de Partidul Social Democrat pe Joi, 10 iunie 2021

„Comisia Europeana a respins PNRR! La cat de prost a fost redactat, ne-au făcut un mare bine! Sper ca din următoarea...

Publicată de Partidul Social Democrat pe Vineri, 11 iunie 2021

Deputaţii PSD au depus miercuri, în plen, o moţiune simplă împotriva ministrului Ghinea.

„Înaintăm moţiunea simplă intitulată ‘Cristian Ghinea – de la zero la abis’, iniţiată de deputaţii grupului parlamentar al PSD, conform listei anexate”, a informat liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

Textul integral al moţiunii simple la adresa lui Cristian Ghinea poate fi accesat AICI

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunțat că moțiunea va fi dezbătută lunea viitoare şi supusă votului marţi.

Vezi şi: Ghinea: Am încercat să fac cât mai consensual acest PNRR, m-am văzut cu PSD de câte ori au vrut. Din păcate, au un ton complet isteric

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇