Comunismul Guvernului Cîțu și mimarea reformei

Comunismul Guvernului Cîțu și mimarea reformei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

“Își dorește cineva ca Guvernul sau Parlamentul să mimeze reforme?”, a răspuns ușor iritată dna Turcan la întrebarea despre noii speciali pe care îi creează interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat.

Dacă medicii, actorii și multe alte profesii nu vor mai putea munci la stat după pensionare decât dacă renunță la pensie, ”persoanele alese sau cele care au durata mandatului definit de Constituție”, precum și membrii Academiei Române, nu au nicio interdicție.

Deci senatorii, deputații, primarii, miniștrii, membrii CCR, ai CSM, ai Curții de Conturi pentru care Constituția prevede perioada mandatului vor putea cumula în continuare pensii și salarii lunare de valoarea celor anuale ale unui actor, de exemplu.

ADVERTISING

Dna Turcan spune că altfel legea ar fi fost neconstituțională, pentru că ar fi îngrădit dreptul constituțional de a fi ales. În primul rând, mă întreb despre ce drept a fi ales vorbim în cazul miniștrilor sau al membrilor CCR?

Apoi, dacă o luăm pe partea de drepturi constituționale, art 41 din Constituție prevede că: “Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă”.

Deci dacă la speciali ar fi vorba despre încălcarea dreptului de a fi ales, la “săraci” este vorba despre încălcarea dreptului la muncă.

Dacă “săracului” nu îi încalci dreptul la muncă, ci doar îl pui să aleagă între două tipuri de drepturi bănești, nici specialului nu-i încalci dreptul de a fi ales punându-l să aleagă între cele două.

Mai degrabă Guvernul a încercat o șmecherie de captare a bunăvoinței judecătorilor CCR, care să nu se simtă direct vizați și deci să nu respingă de pe scaun noua reglementare. În plus, să nu rămână în pagubă nici privilegiații și clienții numiți prin instituții cheie. Doar cei cu mărunțișul pot fi sacrificati.

Tocmai aceste diferențe duc legea spre o mare problemă de constituționalitate pe motiv de discriminare. Cu atât mai mult cu cât sunt exceptați și profesorii, pe motiv de deficit de cadre. Dacă se va constata și în sănătate un deficit, vor trece și medicii la excepții, spune dna Turcan. Adică nu e o problema de principiu, ci de oportunitate, iar discriminările sunt cât casa.

Surse din PNL spun că reglementarea a fost făcută pe picior pentru a muta atenția de la nemajorarea alocațiilor pentru copii.

Și nu este singura lovitură a Guvernului “de dreapta” Cîțu. A fost adoptat un proiect de lege care prevede posibilitatea de a opta pentru amânarea pensionarii până la 70 de ani. Ceea ce e în regulă, dacă omul se simte în stare și dorește să muncească.

Doar articolul 4 din proiect transformă reglementarea într-una de-a dreptul comunistă: “continuarea activității în condițiile art. 2 și art. 3 din prezenta lege nu este condiționată de acordul prealabil al angajatorului.”

Adică angajatorul nu are niciun drept să considere că omul respectiv nu mai face față după 65 de ani cerințelor muncii, că are alte planuri, că vrea să aducă pe cineva mai tânăr și poate mai adaptat unui anumit post. Guvernul îi impune ce să facă în propria firmă.

Mediul de afaceri, care nu a fost consultat, este indignat.

“Nu poți să mă obligi să am într-un departament numai oameni peste vârsta pensionării”, a explicat pentru SpotMedia.ro Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

"Sunt multe slujbe unde nu mai poți lucra după 65 de ani, chit că tu vrei. Și angajatorul trebuie să spună dacă este periculos sau dacă sunt lucruri pe care angajatul nu le mai poate face după această vârstă”, spune directorul Confederației Patronale Concordia Radu Burnete.

Și nu e vorba doar despre firme. Cele mai mari 5 universități din țară acuză abuzul împotriva autonomiei universitare și astfel condamnarea la mediocritate. Feudalii instalați în posturi de profesori și conferențiari își pot păstra puterea în detrimentul tinerilor care nu mai pot avansa.

Este motivul pentru care se opun vehement și studenții.

Acesta și o lege despre care deja avem motive să ne temem ce aberații va conține sunt singurele idei ale acestui guvern, de dreapta cică, la problema reală a pensiilor.

Nimic de întărirea pilonului 2, blocat într-o contribuție infimă de 3,75% în loc de 6% cât trebuia să fie, în condițiile în care fondurile private sunt și soluția unor pensii mai mari, și soluția acoperirii deficitului prin banii pe care îi aduc în economie.

Nimic despre o contributivitate reală. Nimic despre o mai bună colectare. Nimic despre cele prezentate pentru SpotMedia.ro de Mihai Șeitan un fost ministru care a gândit sisteme reale de pensii, de care s-a ocupat toată cariera.

Totul e doar populism, bâjbâială, găselnițe nediscutate, soluții legislative proaste și autovictimizare.

Citeşte şi alte articole semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇