Membrii Consorțiului Universitaria se arată consternați de proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.
Acesta a fost adoptat, miercuri, în ședința de guvern.
Din Consorțiul Universitaria fac parte cele mai mari 5 universități din țară - Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara.
Universitățile susțin că legea este una abuzivă și consideră inacceptabilă intervenția legiutorului într-un domeniu în care universitățile au autonomie.
”Autonomia universitară este garantată prin Constituția României, iar acest drept este de necontestat și nenegociabil. Conform acesteia, și în concordanță deplină cu Legea educației naționale, universitățile își elaborează propriile strategii instituționale și își gestionează autonom și în interesul universității resursele umane.
Noi, cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția sa abuzivă într-un domeniu care aparține exclusiv factorilor decizionali ai unei universități.
Nimeni nu are dreptul legal să intervină și să știrbească, prin modificarea legislației, autoritatea și autonomia universitară”, se arată într-un comunicat de presă remis joi SpotMedia.ro.
”Nu vom accepta decizia”
Consorțiul subliniază că nu va accepta această decizie. În plus, arată că atitudinea decidenților este ”îngrijorătoare și contraproductivă”.
”În virtutea acesteia, nu vom accepta ca decizia privind resursele umane, implicit procesul didactic și de cercetare din universitate, să fie exercitată din exteriorul universității, printr-o lege abuzivă, al cărei proiect a fost aprobat astăzi de guvern, și care prevede ca unic criteriu și argument o simplă cerere de continuare a activității la împlinirea vârstei legale de pensionare.
Este îngrijorătoare și contraproductivă această atitudine a decidenților de imixtiune în asigurarea unui mediu propice stimulării calității și competitivității în mediul academic.
Universitățile trebuie să își definească autonom politicile de personal didactic și de cercetare pe baza unor standarde de calitate și criterii nediscriminatorii, aprobate de către Senatul universitar. Continuarea activității după împlinirea vârstei legale de pensionare se poate realiza numai în aceste condiții”, se mai arată în document.
În fine, universitățile cer ”respectarea legală și reală a autonomiei universitare, în spiritul promovării calității academice în România și a pregătirii tot mai bune a absolvenților noștri”.
Context
Proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare a fost adoptat, miercuri, în ședința de guvern.
Mai exact, este vorba despre proiectul de lege care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat și în același timp prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani, după cum a anunțat premierul Florin Cîțu după ședința de guvern de miercuri.
Proiectul a fost trimis în Parlament în procedură de urgență.
Proiectul are însă avize negative de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social.
În plus, PSD a anunțat deja că va ataca la CCR acest proiect de lege.
Proiectul de lege complet poate fi accesat AICI.