Prizonierii gunoaielor de la Ploieşti până în Capitală: "Jaful Romprest e ca și cum bucureștenii s-ar duce la piață și ar plăti pe un kg de mere 200 de lei" – Interviu

Prizonierii gunoaielor de la Ploieşti până în Capitală: "Jaful Romprest e ca și cum bucureștenii s-ar duce la piață și ar plăti pe un kg de mere 200 de lei" – <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În București este un jaf din bani publici făcut de Romprest, operatorul de salubritate. Este un furt pe față. E ca și cum bucureștenii s-ar duce la piață și ar plăti pe un kg de mere 200 de lei. Iar Clotilde nu dă la Romprest nici din banii ei, nici din ai vasluienilor, spune Mihai Polițeanu, deputat USR de Prahova.

Războiul gunoiului dus de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand (USR-PLUS), cu firma de salubritate Romprest nu este nici pe departe o premieră națională și nici soluția declarării stării de alertă nu e una nouă. În Prahova, de exemplu, zeci de localități sunt ”prizoniere” într-un contract cu Rosal, iar Ploieștiul se sufocă în gunoaie de ani de zile.

Chiar și celebra comună Ciugud s-a confruntat în 2017 cu problema gunoaielor, recunoaște primarul Gheorghe Damian, care îi dă un sfat colegei de administrație de la S1.

Întotdeauna când avem o problemă de genul acesta, înainte de a rupe contractul, căutăm soluția cea mai bună. Și apoi, fără nici o remușcare, rupem contractul. Pentru că, altfel, e ca boala aceea cronică, pe care în loc să iei decizia să o operezi, tu încerci să o tratezi așa cu algocalmin și cu aspirină, ducând-o la moarte sigură”, a declarat miercuri Gheorghe Damian, la Matinalii Digi FM.

Ploieștiul este câmp de luptă nu de azi de ieri, ci de ani buni. Ba chiar zeci de localități din Prahova au fost înrolate de administrațiile PD-L și PSD în ”armata” Rosal, iar acum sunt ”prizonierele” unui contract mamut pe bani europeni, din care nu pot ieși decât cu greu și cu costuri mari, spune Mihai Polițeanu.

Cunoscut activist civic înainte de a intra în politică și ploieștean get-beget, Mihai Polițeanu este din decembrie 2020 deputat USR-PLUS de Prahova, dar a fost pentru scurt timp și consilier local.

ADVERTISING

În iulie 2020, exasperat că pe strada pe care locuiește gunoiul nu mai fusese ridicat de două săptămâni, s-a dus și l-a depus în fața sediului Rosal (foto), în semn de protest (bineînțeles că a fost amendat de jandarmi).

Vestea proastă este că a trecut aproape un an de atunci și războiul gunoiului din Ploiești tot nu s-a încheiat. Ca și în Sectorul 1 s-a cerut rezilierea contractului cu operatorul de salubritate și chiar declararea stării de alertă. Mai mult, pe fir au intrat acum și procurorii DNA, care au cerut documente.

De ce nu se găsește o soluție, pentru binele cetățenilor?

”Din punctul meu de vedere, și la Ploiești, dar și la București sunt afaceri de corupție transpartinică, pentru că vorbim despre contracte mamut, întinse pe zeci de ani, care acoperă mai multe administrații, de obicei alternativ PSD-PNL”, susține Mihai Polițeanu, într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

Spot: Cum mai stați la Ploiești cu ridicarea gunoiului? Din relatările presei reiese că situația e asemănătoare cu cea din Sectorul 1, dar sunteți cu un pas înainte.

Este o situație relativ asemănătoare, dar e un pic mai complicată.

La Ploiești, operatorul este Rosal. El a fost adus în primul mandat al actualului primar (Andrei Voloșevici, 2010 - n.red), care era la vremea respectivă din PD-L. Iar Silviu Prigoană era deputat la vremea respectivă, deci o frăție pe filieră PD-L.

ROSAL-termene-ro
Foto: Termene.ro (9 iunie 2021)

Chiar dacă în primii 2-3 ani prestația Rosal a fost cât de cât decentă, ulterior serviciile au început să scadă în calitate și a început scandalul politic cu partidele de la acea vreme, în frunte fiind PSD, care contesta contractul ca fiind făcut politic.

ADVERTISING

După ce a venit PSD la putere, nu doar că a preluat contractul cu Rosal la nivel de municipiu, l-a mai și umflat: a înființat, sub patronajul Consiliului Județean (condus de PSD), o Asociație pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI Deșeuri), prin care s-a făcut un contract cu Rosal pentru 36 de localități, în frunte cu Ploieștiul.

Deci în acest moment, Rosal are un contract cu 36 de localități din Prahova, prin această ADI Deșeuri. Serviciile sunt absolut execrabile în toate localitățile.

Acesta e un prim contract și privește deșeurile menajere.

Dar la nivel de Ploiești mai exista și un al doilea contract, încheiat direct între municipalitate și Rosal, pentru curățenia căilor publice.

Deci foarte pe scurt, Ploieștiul are două contracte cu firma de salubritate Rosal: unul prin ADI Deșeuri Prahova (care e un contract mamut cu 36 de localități și privește gunoiul oamenilor) și al doilea contract care privește curățenia căilor publice.

Ceea ce s-a decis de curând în Consiliul Local Ploiești a fost rezilierea celui de-al doilea contract, cel direct, dintre municipalitate și Rosal. Contractul pentru deșeurile menajere este în continuare în vigoare.

Spot: De ce nu a fost reziliat și el?

În primul rând, a existat o rezistență foarte mare și la rezilierea primului contract. Noi am tras foarte tare de primar și de PNL să îl rezilieze, cu mult timp în urmă. Nu au vrut, nu au avut curajul.

Pe partea cealaltă, cu ADI Deșeuri, există o rezistență fenomenală la nivelul Consiliului Județean. Acolo e o frăție între PSD, PNL și celelalte partide. De exemplu, șeful ADI Deșeuri Prahova este un fost PSD-ist, acum la ProRomânia, care a fost viceprimar al Ploieștiului și care a fost pus șef de administrația PNL (Cristian Ganea - n.red.)

ADVERTISING

Deci este o frăție transpartinică și care protejează această companie în Prahova.

Apoi, niciuna dintre cele 36 de localități nu prea poate ieși din contractul cu ADI Deșeuri pentru că riscă să plătească foarte mulți bani, fiindcă este un contract de tip colectiv. Și deși în contractul cu Rosal există prevederea că ai putea ieși singur, în realitate, prin statutul ADI, lucrurile sunt mult mai complicate din punct de vedere juridic.

Spot: De ce? S-ar plăti penalități, ar dura foarte mult?

Da. Această asociație s-a făcut cu bani europeni, scopul fiind colectarea selectivă la nivelul județului Prahova, ca să fie integrată.

Intrând în această asociere și apoi în contractul cu Rosal, cele 36 de localități au devenit practic prizoniere, pentru că, prin statutul ADI Deșeuri, tu, dacă ieși din contract, ieși automat și din ADI, iar asta înseamnă că riști să plătești înapoi bani europeni.

♻️ Am primit răspunsul la cererea făcută, în baza legii 544, către ADI Deșeuri Prahova.????Cred că este un gest de minim...

Publicată de Mihai Polițeanu pe Luni, 15 februarie 2021

Spot: Care e cea mai mare problemă la Ploiești, costul prea mare sau faptul că operatorul nu prestează activitățile din contract?

În primul rând, nu prestează activitățile. Și automat intervine și problema costurilor. Se dau niște bani și serviciile sunt catastrofale.

În Ploiești este vorba de 3-4 ani de când orașul e înecat în gunoaie. Nu e o chestiune de ieri-alaltăieri.

Spot: S-a încercat o discuție cu cei de la Rosal, o negociere?

Nu știu să vă spun ce a făcut primarul. Repet, a fost o rezistență foarte mare la nivel de primărie pentru rezilierea contractului cu Rosal.

A existat și o problemă de curaj, pentru că, evident, vine o perioadă foarte grea din momentul în care tu anunți rezilierea contractului și până duci la bun sfârșit o procedură de licitație pentru un nou operator de servicii, rămâi descoperit și, într-adevăr, e foarte greu să iei o astfel de decizie.

Primarul nu a avut curaj, deși eu i-am zis: ”Haide, că oricum acolo ajungem!”. Până la urmă, s-a hotărât.

Spot: La ce vă așteptați în perioada următoare? Vine vara, va fi un miros insuportabil dacă Rosal nu mai ridică gunoaiele.

Asta se întâmplă oricum, de ani de zile.

ℹ️ ???? Am fost informat din interiorul firmei ROSAL că aceasta intenționează să trimită 40 dintre angajații săi care fac...

Publicată de Mihai Polițeanu pe Marţi, 15 septembrie 2020

Spot: Care e scopul declarării stării de alertă?

Starea de alertă are un sens și Clotilde Armand are dreptate când o cere, pentru că asta s-a întâmplat deja la Ploiești.

De la momentul rezilierii contractului (cu Rosal sau Romprest) firma, evident, nu îți mai prestează servicii, iar tu luni de zile, până duci la capăt licitația (asta e legea), ești descoperit cu curățenia în localitate.

Starea de alertă îți permite să dai unul sau mai multe contracte fără licitație, prin încredințare directă, astfel încât să asiguri tranziția de la un contract la celălalt. Adică să poți să faci curățenie în oraș.

La Ploiești a fost o informare trimisă consilierilor locali și era una dintre opțiunile pe masă.

Și dacă îmi amintesc bine, asta s-a mai întâmplat acum mulți ani, în Ploiești. Tot așa, la trecerea de la un operator la altul s-a declarat pentru câteva luni starea de alertă, astfel încât municipalitatea a putut să dea contracte cu încredințare directă ca să acopere lunile în care era descoperită, pentru că serviciile trebuie asigurate fără întrerupere.

Spot: Cum priviți dvs situația din Sectorul 1? Locuitorii sunt cu nervii la pământ, și-ar lua sacii de gunoi  în mașină și s-ar duce să îi verse la primărie, așa cum ați făcut și dvs.

Eu înțeleg că diferența față de Ploiești este că în Sectorul 1 era cât de cât curat înainte.

În Ploiești lumea e sătulă până peste cap de operatorul de salubritate și, cumva, este de partea autorităților dacă decid să rezilieze contractele. Problema e că partidele politice, mai exact PNL care e la guvernare la nivel județean, e cel care trage de timp și nu vrea să rezilieze contractul, împotriva dorinței cetățenilor.

Am discutat cu prieteni din București și îmi dau seama că acolo e o frustrare, pentru că problema a apărut brusc. Însă trebuie să tai cumva nodul gordian.

Am văzut ce prețuri sunt în București – acolo este un jaf. E clar, este un jaf făcut de Romprest, operatorul de salubritate, din bani publici.

Din punctul meu de vedere, ceea ce face Clotilde face foarte bine – încearcă fie să rezilieze acest contract, fie să reducă costurile la nivelul lor real.

Îmi dau seama în același timp că bucureștenii sunt deranjați de gunoaiele de pe stradă, dar ei trebuie să fie conștienți și că e vorba de banii lor. Clotilde nu dă din banii ei la Romprest, operatorul nu e plătit nici din banii vasluienilor.

Este un furt pe față, iar bucureștenii trebuie să se gândească, de exemplu, că s-ar duce la piață și ar plăti pe un kg de mere 200 de lei. Este același lucru și în cazul Romprest, doar că nu este vizibil, pentru că oamenii nu dau banii direct din buzunar.

Spot: Dvs ați înțeles de ce nu reziliază Clotilde Armand contractul cu Romprest? Sunt cititori care ne pun această întrebare.

Nu știu să vă spun care sunt condițiile contractuale în Sectorul 1.

Pe de altă parte, impresia mea este că depinde și de declararea stării de alertă. Pentru că, dacă reziliezi contractul, rămâi descoperit cu curățenia în oraș. Or, dacă ai starea de alertă, ai posibilitatea ca pentru câteva luni să dai cu încredințare directă, unora sau mai multor firme de salubritate, sarcina să asigure tranziția, ca să nu se înece orașul în gunoaie.

Spot: Starea de alertă depinde de mai mulți, nu doar de primar. Din câte știți dvs, Clotilde Armand mai are sau nu susținerea politică a partenerilor de coaliție de la PNL?

PNL a ieșit public prin președintele S1, Sebastian Burduja, și au spus că ei nu o susțin pe Clotilde.

Spot: Și atunci de ce avem pretenții doar de la Clotilde Armand, ce poate face ea de una singură?

Nu știu să vă spun. Astea sunt contracte vechi, făcute pe filieră politică.

Din punctul meu de vedere, și la Ploiești, dar și la București sunt afaceri de corupție transpartinică, pentru că vorbim despre contracte mamut, întinse pe zeci de ani, care acoperă mai multe administrații, de obicei alternativ PSD-PNL.

Clar, în Prahova este o afacere de corupție transpartinică. Bănuiesc că la fel e și în Sectorul 1.

Află mai multe despre evoluțiile în războiul gunoiului din Sectorul 1:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇