A reînceput războiul gunoiului în Sectorul 1. Romprest nu îl mai ridică, iar Clotilde Armand acuză un şantaj mafiot

A reînceput războiul gunoiului în Sectorul 1. Romprest nu îl mai ridică, iar Clotilde Armand acuză un şantaj mafiot

Veste proastă pentru locuitorii Sectorului 1, cel mai bogat din Bucureşti: firma de salubritate a anunţat primăria condusă de Clotilde Armand că nu va mai ridica gunoiul.

Edilul le cere locuitorilor să sesizeze Poliția Locală dacă Romprest va face acest lucru şi amenință firma cu rezilierea contractului.

„Operatorul de salubritate anunță, din nou, că nu mai ridică gunoiul din Sectorul 1. Este un nou șantaj de tip mafiot din partea acestei companii, un șantaj adresat tuturor locuitorilor din Sector care plătesc bani mulți să fie curat”, a scris pe Facebook Clotilde Armand, în noaptea de marţi spre miercuri.

ADVERTISING

Aşa cum SpotMedia.ro v-a explicat pe larg deja, acum şi primarul arată că furnizorii refuză să mai primească gunoiul dus de Romprest, din cauza datoriilor.

194444419_505529357357834_2515777981657974269_n
Gunoaiele au început deja să se adune

„Compania adusă de un fost primar liberal pentru o perioadă de peste 20 de ani și apărată de avocații liberali în Consiliul Local al Sector 1 (în ciuda deciziei Curții de Conturi a României de recuperare a prejudiciului de peste 100 de milioane de lei, în ciuda raportului ANRSC care ne zice foarte clar să recuperăm banii plătiți ilegal de primarul pesedist) nu și-a plătit datoriile către furnizori.

Cu toate că a primit bani de la Primărie pentru asta. Și furnizorii refuză acum să mai primească gunoiul adus de compania aceasta”, a scris Clotilde Armand.

ADVERTISING

Primarul susține că, dacă în maximum 24 de ore de la anunțul companiei, gunoiul stradal sau menajer nu va fi ridicat, le va rezilia contractul şi alt operator de salubritate intră în Sectorul 1:

„Totuși, nu suntem proștii mafiei gunoaielor și eu nu mă clintesc în fața amenințărilor de tip mafiot. Pot să urle ei cât doresc în presa lor aservită și cumpărată.

Eu stau aici în primărie să-i înfrunt pe cei care au impresia că pot fura peste un sfert din bugetul anual al Primăriei Sectorului 1 (da, atât plătim pentru gunoi) cu ajutorul unor consilieri vânduți. Am anunțat și Garda de Mediu că operatorul de salubritate din Sectorul 1 depozitează în acest moment ilegal deșeurile”.

194751189_169851778482072_8972104003934403320_n
Foto: spotmedia.ro

Romprest are altă versiune

Romprest i-a trimis pe 26 mai Primăriei Sectorului 1 o notificare. Din documentul constultat și de SpotMedia.ro. reiese că societatea ar avea de încasat 96 de milioane de lei pentru serviciile prestate anul trecut și încă 38,7 milioane pentru servicii din 2021.

ADVERTISING

Societatea susține că, în lipsa acestor bani, nu și-a putut plăti partenerii. Mai exact, n-a mai dat bani la firmele de sortare (de care e nevoie din cauză că UE interzice și chiar amendează depozitarea la groapă a deșeurilor care pot fi sortate și reciclate - n.red.).

În consecință, Romprest susține că una dintre aceste firme - adică Rom Waste Solution SRL - nu-i mai primește deșeurile la sortat de luni, 24 mai.

Iar în lipsa unor plăți consistente, de luni, 31 mai, nici centrul de sortare de la Iridex nu va mai primi deșeuri pentru sortare.

Așa că întreaga cantitate de gunoi va trebui sortată la un singur centru numit 3R Green.

”Noi ducem gunoi la 3 stații de sortare. De ce? Ca mașinile noaste să nu stea la coadă. Ca fluxul de descărcare să fie rapid, iar mașinile să se întoarcă în teren să deservească populația. Or, acum dacă mașinile noastre stau câte 2 ore la coadă, automat sunt decalaje în programul de colectare de la populație. Și la un moment dat se va ajunge la colaps”, a declarat pentru Spotmedia.ro, Bogdan Adimi, directorul general adjunct al Romprest.

Care sunt soluțiile

Consilierul local USR PLUS Ned Vicol (contactat de SpotMedia.ro) susține că, pentru acest an, soluția este funcționarea pe baza bugetului actual. Iar în caz de necesitate s-ar putea aloca noi fonduri, la rectificările bugetare.

În plus, susține Ned Vicol, în bugetul Sectorului 1 pentru anul în curs sunt prevăzute fonduri pentru investiții în infrastructură de sortare. Vorbim despre sisteme care să-i ajute și pe cei care locuiesc la bloc să sorteze gunoiul. Iar în acest fel ar scădea și cheltuielile Romprest cu sortarea în cele 3 centre.

Nu în ultimul rând, s-ar impune o scădere a frecvenței cu care Romprest face unele operațiuni de curățenie (cum ar fi măturatul sau spălatul străzilor - n.red.), susține Ned Vicol.

Asta, din cauză că numărul acestor operațiuni a fost crescut artificial și în mod păgubos pentru sector, în anii din urmă.

Problema este că o astfel de reducere a normei de lucru a Romprest se poate face doar prin votul Consiliului Local, care până acum n-a girat astfel de soluții.

Rămâne să aflăm dacă bucureștenii se vor trezi, în plină vară, că sunt nevoiți să facă slalom printre gunoaie, la fel cum au pățit iarna trecută.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇