Cumulul pensiei cu salariul la stat a fost interzis de Guvern, angajații pot cere să muncească până la 70 de ani. Proiectul a primit aviz negativ, Cîțu spune că nu e de acord și merge înainte

Cumulul pensiei cu salariul la stat a fost interzis de Guvern, angajații pot cere să muncească până la 70 de ani. Proiectul a primit aviz negativ, Cîțu spune că nu e de acord și merge înainte

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare a fost adoptat, miercuri, în ședința de guvern.

”În ședința de guvern de astăzi am aprobat proiectul de lege privind două măsuri de continuare a activității pentru persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare.

E un proiect care merge în Parlament în procedură de urgență. Este proiectul de lege care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat și în același timp prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, a anunțat într-o conferință de presă, după ședință, premierul Florin Cîțu.

ADVERTISING

Proiectul are avize negative

Proiectul are însă avize negative de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, potrivit Mediafax, informație confirmată de premier.

Consiliul Legislativ a spus că proiectul care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat, în forma actuală, ar fi neconstituțional și ar fi foarte dificil de adoptat în Parlament, tocmai pentru că modifică foarte multe legi.

Despre acest lucru Cîțu a spus că avizul este unul consultativ și că Guvernul nu este de acord cu Consiliul Legislativ.

”Consiliul Legislativ e un aviz optional, l-am luat în considerare, noi credem că nu este adevărat. Vom merge în Parlamentul României, care este forul legislativ. Eu cred ca această formă este cea corectă”, a spus Cîțu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Anterior, şi președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, declarase că vor fi văzute argumentele, dar „Consiliul Legislativ nu este Curtea Constituțională”.

„Consiliul Legislativ nu este Curtea Constituțională. Sigur că vom vedea argumentele care au fost folosite de Consiliul Legislativ și vom vedea dacă există sau nu există astfel de temei de a considera neconstituțională o prevedere sau alta.

Cert este că, din punctul nostru de vedere, este necesar un astfel de proiect de lege pentru că nu este normală cumularea pensiei cu un salariu în sectorul public”, a spus Orban.

PSD atacă la CCR

Social-democrații vor ataca la Curtea Constituțională legea care interzice cumulul pensie-salariu în sectorul public, anunță prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu:

ADVERTISING

„Am văzut o preocupare deosebită a Guvernului, a coaliției, legată de pensii - ba că o să creștem vârsta de pensionare, ba că vor fi înghețate, ba ceea ce sau angajat prin PNRR pe zona de reforme...

Din ceea ce știm acum e că proiectul prin care vor interzice cumulul pensie - salariu în sectorul public este că are clar vicii de constituționalitate. Deci nu vom ezita o secundă să atacăm acest lucru la Curtea Constituțională. Asta știm în acest moment - că există vicii majore de constituționalitate”, spune Grindeanu.

Cum poți să te pensionezi la 70 de ani

Cererea privind continuarea activităţii se depune la unitatea angajatoare, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare, potrivit News.ro.

Persoanele care continuă activitatea pot solicita înscrierea la pensie şi anterior împlinirii vârstei de 70 de ani.

Cererea de încetare a activităţii în vederea pensionării se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice înainte de data de la care persoana solicită pensionarea, arată proiectul de lege înscris pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului.

În plus, potrivit proiectului, ”vârsta de pensionare pentru personalul de cercetare-dezvoltare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, cu posibilitatea continuării activităţii, la cerere, în condiţiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”.

De asemenea, sunt reglementări şi pentru persoanele care lucrează la companii de stat sau care lucrează într-o unitate administrativ teritorială şi au şi calitatea de pensionari în sistemul public de pensii, sistemul pensiilor militare de stat sau beneficiari ai pensiilor de serviciu.

Proiectul de lege complet poate fi accesat AICI.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇