Donald Trump şi noul premier japonez, Yoshihide Suga, se angajează să consolideze alianţa de securitate americano-niponă

Donald Trump şi noul premier japonez, Yoshihide Suga, se angajează să consolideze alianţa de securitate americano-niponă

Preşedintele american Donald Trump şi noul premier nipon Yoshihide Suga şi-au reafirmat duminică ataşamentul faţă de alianţa dintre ţările lor şi „viziunea comună a unei regiuni indo-pacifice libere şi deschise”, cu prilejul primului lor contact, desfăşurat telefonic, a anunţat Casa Albă, transmite AFP.

Yoshihide Suga, în vârstă de 71 de ani, a fost ales miercuri şef al executivului japonez de către parlamentul de la Tokyo, în locul lui Shinzo Abe, care a demisionat din motive de sănătate.

Shinzo Abe demisionează cu un an înainte să-și încheie mandatul. Cum explică premierul Japoniei

ADVERTISING

Casa Albă a menţionat că Donald Trump şi-a felicitat interlocutorul pentru alegerea sa, în cursul discuţiei telefonice.

Yoshihide Suga a declarat presei după conversaţia care a durat 25 de minute că l-a asigurat pe preşedintele SUA că alianţa ţărilor lor este un "pilon al păcii şi stabilităţii în regiune".

Trump a apreciat că această alianţă trebuie să devină tot mai puternică şi a subliniat că premierul nipon poate să îl sune "24 de ore din 24", a mai spus Suga, citat de agenţia Kyodo.

Cei doi lideri au mai discutat despre situaţia legată de Coreea de Nord şi au convenit să coopereze la dezvoltarea şi distribuţia unui vaccin şi a tratamentului pentru COVID-19, a menţionat un oficial din guvernul nipon.

ADVERTISING

Printre provocările diplomatice cu care se confruntă noul premier nipon se numără alegaţia lui Trump că Japonia nu contribuie suficient la alianţa de securitate americano-niponă, în baza căreia trupele americane au obligaţia de a proteja ţara de atacuri armate, iar după alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA este de aşteptat ca Japonia să se confrunte cu presiuni sporite de a-şi asuma o contribuţie mai mare la costurile legate de menţinerea bazelor militare americane pe teritoriul ei, a mai consemnat Kyodo.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇