De ce candidează Traian Băsescu: Vrea să fie primar, să nu iasă Firea sau să îl deturneze pe Nicușor Dan? - Interviu

De ce candidează Traian Băsescu: Vrea să fie primar, să nu iasă Firea sau să îl deturneze pe Nicușor Dan? - Interviu

Fostul președinte Traian Băsescu a reușit să obțină un mandat de europarlamentar, dar cu un capital politic erodat și, în plus, cu o decizie nedefinitivă de colaborare cu fosta Securitate. Acum vrea să candideze la Primăria Capitalei, însă granița dintre miza politică și cea personală e fină.

Să încurci pe cineva într-o campanie e un obiectiv politic în sine, spune analistul politic Valeriu Turcan, într-un interviu acordat Spotmedia.ro.

Ce înseamnă candidatura lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei? Care e miza politică și care e cea personală?

O eventuală candidatură nu este despre câștigarea Primăriei Capitalei, lucru extrem de dificil astăzi, fără un eveniment excepțional, ci despre menținerea relevanței PMP pe piață politică.

ADVERTISING

Realitatea este că nu există spațiu ca un al treilea partid de centru dreapta, indiferent de numele lui, să fie altundeva decât în zona lui 5-6-7, ceea ce practic te duce în zona de risc maxim ca partid, dacă ai parlamentarele în câteva luni.

Și-atunci, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să încerci să spargi plafonul asta, să nu lași că polarizarea PSD vs PNL+USR să te împingă ușor-ușor în decor.

E o decizie înțeleaptă pentru PMP? Pentru Traian Băsescu este?

În politică nu se fac cadouri și senzația mea e că la PMP nu vor să lase sub nicio forma să se fixeze percepția că la o negociere pe care au dorit-o nu au primit nimic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai are Traian Băsescu potențialul de a se reinventa electoral?

Reinventarea rămâne un termen vag, dacă nu este judecată prin raportare la un obiectiv. Nu stiu, sincer, cine mai speră acum la o reinventare.

Te reinventezi dacă ai câștiga eroic, într-o succesiune de evenimente excepționale. Dacă s-ar retrage Gabriela Firea, coordonatele jocului s-ar schimba, evident.

Rămâne decizia în primă instanță a colaborării cu Securitatea. Contează în aceste alegeri?

România se confruntă în fiecare zi cu o temă majoră, de viață și de moarte - nenorocirea de COVID. Până și importanța alegerilor locale este diminuată față de tema principală.

ADVERTISING

Cea cu Securitatea nu va conta acum. Va conta însă foarte mult la o decizie definitivă. Probabil că acela va fi testul major.

Pe cine încurcă mai degrabă: pe Gabriela Firea sau pe Nicușor Dan?

Să încurci pe cineva într-o campanie e un obiectiv politic în sine. Oamenii interesați vor vrea ca lucrurile să fie clare, eventual ar aștepta o declarație de război împotrivă unuia dintre candidați. Însă jocul nu are cum să fie atât de simplu.

De exemplu, o polarizare Firea-Băsescu ar fi un joc pe cât de logic politic, pe atât de dăunator pentru candidatul dreptei unite, Nicușor Dan, care în acest moment, după mulți ani de strădanie, are prima șansă la București. Un om tânăr, un om bine pregătit, meticulos.

Ar fi o nenorocire pentru viață de zi cu zi a bucureșteanului ca drumul lui Nicușor Dan spre victorie să fie deraiat.

Bucureștiul s-ar afunda și mai mult în probleme greu de rezolvat.

Citește detalii: Cum au fost aleși candidații antiPSD pentru Capitală și de ce a rămas PMP afară. Riscul să se amâne alegerile: 50% – Interviu video cu Dragoș Tudorache

Sunt și alte consecințe în afara rezultatului la locale, pe termen mai lung?

Traian Băsescu cunoaște din proprie experiență capacitatea de radiere politică a unei campanii bune pe București, dacă ai în scurt timp parlamentarele.

Ceea ce ar putea să ne ducă spre alta observație - nu se va baza doar pe teme de interes local, ci și pe teme naționale. Înainte de orice, o lansare spre parlamentare, așa cred că trebuie văzută campania PMP pe București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇