Nu suntem în alianță electorală cu PNL, nu avem liste comune tocmai pentru că avem nevoie să ne adresăm propriilor electorate cu propriile mesaje și propria viziune. Nu vorbim despre altă aliniere, ci despre nevoia de a învinge administrația PSD, a explicat Dragoș Tudorache, președintele executiv PLUS.
Într-un interviu prin Skype acordat SpotMedia.ro, Dragoș Tudorache a explicat cum au decurs negocierile cu PNL, cum au fost aleși candidații și de ce nu a fost primit PMP în construcția antiPSD: ”am considerat că nu avem garanții suficiente să avansăm în aceste discuții cu PMP. A fost o decizie luată de toți cei trei lideri ai celor trei partide”.
Dragoș Tudorache consideră că președintele ar trebui să cheme partidele care participă la alegerile locale pentru o consultare privind organizarea scrutinului:
“Eu stau să mă întreb câtă lume va vrea să mai intre în secții. Am organizat alegeri, știu ce înseamnă și nu pot să nu mă uit la riscuri, inclusiv la cele de sănătate publică, dar și la precauția inevitabilă a electoratului, în care văd un risc mare de prezență slabă la vot”.
Aș pleca de la întrebarea de care depind în bună măsură și celelalte: cât de mare e riscul amânării alegerilor?
Evaluez 50-50% acum. Pe de-o parte, este nevoia de legitimare a unor administrații locale bine așezate. Pe de altă parte, dacă ne uităm la tendință, numărul de cazuri va continua să crească și, chiar dacă rămâne constant, e suficient să ne dea îngrijorări.
Și aici avem două dimensiuni. Una care ține de capacitatea partidelor și a concurenților politici de a face cât de cât o campanie credibilă, care să legitimeze votul care se va da, și cealaltă, care ține de capacitatea de a organiza alegerile.
Eu stau să mă întreb câtă lume va vrea să mai intre în secții. Și nu mă refer doar la votanți, ci și la cei care trebuie să facă parte din birourile electorale, să observe alegerile, să opereze tableta etc.
Un magistrat are obligația legală să asigure președinția unei circumscripții de vot, însă toți ceilalți nu pot fi obligați să stea de dimineața până noaptea blocați într-o încăpere cu alți oameni și prin care se vor perinda câteva sute de alegători.
Oricine organizează alegerile trebuie să se gândească foarte serios la toate aceste elemente.
Înclinați mai degrabă spre amânare?
Eu și PLUS ne dorim aceste alegeri pentru a schimba cât mai multe administrații locale. Dar am organizat alegeri, știu ce înseamnă și nu pot să nu mă uit la riscuri, inclusiv la cele de sănătate publică, dar și la precauția inevitabilă a electoratului în care văd un risc mare de prezență slabă la vot.
Ceea ce cred eu că trebuie făcut este o consultare foarte rapidă și serioasă organizată de președintele României, care trebuie să joace rolul de arbitru.
Noi am făcut apel la domnia sa să strângă în jurul unei mese partidele care s-au înscris în cursa electorală pentru o discuție foarte serioasă, începând cu măsurile pe care ele însele le-au luat pentru a intra în campanie.
Pentru că și aici există niște riscuri: oamenii noștri sunt în stradă pentru semnături, pentru a vorbi cu alegătorii, se expun pe ei, îi expun pe ceilalți. Până unde mergem, luăm decizii unilatarale?
Deci discuții despre comportamentul partidelor, dar și despre comportamentul autorităților, ce trebuie ele să facă pentru un cadru cu șanse egale ale candidaților, inclusiv în privința campaniei. Aș vrea să văd Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul de Interne gândindu-se să gestioneze ele o platformă online pe care candidații să-și facă în mod egal campanie.
Apoi, împreună să cântărim riscurile și să luăm o decizie care să nu fie transformată ea însăși în bătălie electorală, lucru de care mă tem.
Ca partid nou, fără structuri în teritoriu și fără primari în funcție, nu vă simțiți dezavantajați de o campanie atipică?
Ne-am asumat rolul de David în luptă cu Goliat. Da, suntem dezavantajați. Este o campanie atipică, care creează niște provocări pentru toate partidele. Va fi o campanie mult în online, ceea ce nu e ieftin, iar noi, PLUS, suntem singurul partid care nu beneficiază de subvenții.
Cu atât mai importante sunt alianțele. În câte orașe mari, cu excepția celor cu primari liberali în funcție deja, USR- PLUS ați reușit să faceți alianțe cu PNL?
Nu putem face alianțe electorale cu PNL, pentru că noi suntem deja o alianță electorală cu USR. Alianța politică este încă la tribunal, în apel.
Dar nu e doar o chestiune de formă, e important să vorbim fiecare electoratului său. Electoratele noastre sunt până la un punct complementare, lucru din care avem de câștigat și unii, și alții.
Deci am ales susțineri politice reciproce cu PNL doar acolo unde există un obiectiv mai mare, legat de obicei de nevoia de a scoate PSD din administrațiile locale.
Unde?
În puține locuri din țară. La Prahova, la Galați, deja agreate, vom avea posibil la Constanța, la Hunedoara, mai sunt câteva locuri încă în curs de așezare.
Și la Constanța cine să cedeze, dl Stelian Ion sau dl Chițac? Sunt două pietre tari.
Așa este, sunt în discuție colegii. Prea mult timp nu mai este. În unele locuri discuțiile s-au complicat puțin tocmai pentru că nu ne dorim liste comune, ci această complementaritate de electorat. Dar eu cred ca în 2-3 județe să mai ajungem la un rezultat final. Cel mai important a fost Bucureștiul.
Faptul că mențineți, inclusiv la București, liste separate, nu pune sub semnul întrebării soliditatea aplicării principiilor de guvernare a Bucureștiului asumate prin protocolul semnat? PNL București a avut experiențe cu unii consilieri care făceau înțelegeri pe sub masă cu PSD.
Eu am încredere și în mecanismele pe care le vom putea acționa dacă astfel de devieri de comportament vor apărea, mecanismele care ne-au adus aici, o relație de bună conlucrare la nivelul conducerii PNL și Alianței USR-PLUS.
Senzația mea este că vedem interesul Bucureștiului la fel. Concesiile făcute și de o parte și de alta, nu puține și nu ușoare, mă fac să cred că suntem pregătiți și pentru greul care va veni după alegeri.
Nu va fi simplu să ținem disciplina majorităților care se vor forma în consilii, dar sunt pârghii interne și de o parte, și de alta.
Spuneați de obiectivul eliminării PSD. La București nu ar fi fost esențială pentru îndeplinirea acestui obiectiv cooptarea PMP în alianța anti-Firea? Prin faptul că ați pus PMP în situația de a avea candidați proprii, nu i-ați dat o șansă în plus Gabrielei Firea?
Am avut și aceasta analiză în cadrul discuțiilor cu PNL. Noi ne-am uitat la candidații pe care urma să îi susținem. S-a discutat în spațiul public despre felul în care ne-am poziționat față de anumiți candidați potențiali ai PNL, care a înțeles aceste rezerve și am reușit să găsim împreună cele mai bune formule pentru sectoarele respective.
Ați negociat serios cu PMP? Dacă unii candidați ai lor nu v-au plăcut, ați propus să vina cu alte nume?
Nu am avut această discuție în ultima fază în care s-a discutat între PNL și Alianță USR-PLUS, pentru că semnalele primite de la PMP erau că intenționau să meargă mai departe cu candidații pe care deja îi identificaseră.
PMP spune că nu a avut loc o discuție, o negociere.
Ei spun ce doresc să spună. Dar mai e un aspect – comportamentul consilierilor PMP în consiliile locale din București și din țară unde au făcut constant front comun cu PSD.
Și atunci am considerat că nu avem garanții suficiente să avansăm în aceste discuții cu PMP. Nu am personalizat decizia, am luat-o împreună cu PNL.
Există suspciunea că dl Barna n-a vrut cooptarea PMP ca să îi mai taie din aripi lui Nicușor Dan, să nu devină un pericol real la șefia USR.
Nu. A fost o decizie luată de toți cei trei lideri ai celor trei partide care am fost în aceasta discuție. Niciunul nu a crezut că e oportun să insistam cu avansarea discuțiilor către PMP.
Mai ales dacă va candida dl Băsescu, rămâne de văzut când veți trage linia cât de importante se vor dovedi pentru obiectivul central antiPSD procentele pe care le veți pierde.
Sigur că strict aritmetic orice competitor în plus pe scenă poate complica rezultatul final. Dar dincolo de asta, eu cred în forța lui Nicușor Dan, în mesajul lui, în echipa care i se va alătura, candidații de la sectoare, Vlad Voiculescu ca viitor viceprimar. Avem forța necesară să fim învingători.
Se mai poate schimba ceva? Dacă PNL ar decide totuși să doneze, de exemplu, Sectorul 3 PMP-ului?
În această înțelegere nu se poate face nimic unilateral. Candidații, așa cum au fost stabiliți în urma negocierilor, sunt trecuți cu nume și prenume în protocol.
Am decis că în cazul nevoii de a schimba un candidat, indiferent de motiv, formațiunea care l-a propus va veni cu un înlocuitor/înlocuitoare care să fie sprijinit și de cealaltă formațiune.
Cum ați gândit alegerea candidaților între criteriul pragmatic al tracțiunii electorale și cel moral, al noului profil politic?
Pe partea noastră suntem încă din iarnă în proces de desemnare, deloc simplu. Întâi au fost aleși fiecare în partidul său și apoi a fost stabilit candidatul comun USR-PLUS. Cel mai vizibil proces a fost în cazul Vlad Voiculescu – Nicușor Dan.
Eu sunt convins că și PNL a avut propriile analize și pârghii de desemnare. Când am ajuns să discutăm ne-am pus de acord pe un anumit profil al candidatului. Am mers pe combinarea celor două elemente de care ați vorbit: tracțiunea electorală rezultată din sondaje și criteriul moralității și integrității.
A fost un element de bază, de la bun început, că un candidat care nu trece testul eticii și al trecutului politic nepătat nu poate fi în discuție.
Ați renunțat la șansa foarte mare pe care v-o dădea Dan Cristian Popescu la Sectorul 2. Dar oare candidatul USR vă dă aceeași șansă de a câștiga în fața dlui Onțanu, deci a PSD?
Pentru noi a fost foarte important și sector cu sector am decis să mergem cu candidații care întrunesc ambele condiții. Și dacă există o concurență între cele două, a avut prioritate condiția integrității. Și am găsit un fond comun cu PNL.
De la PLUS ce tracțiune are la Sectorul 4 dna Simona Spătaru împotriva dlui Băluță?
Nu va fi o bătălie simplă, nu a fost o decizie simplă, însă am luat în calcul profilul Simonei și felul în care credem că poate ajunge la electorat.
Cât are acum în sondaje dna Spătaru?
Nici nu a fost foarte mult măsurată, pentru că nu se știa dacă va fi candidatul. Abia de acum măsurătorile vor fi relevante. A contat susținerea pe care a avut-o din partea membrilor și susținătorilor PLUS.
Am asumat că nu e o bătălie simplă, mai ales la sectoarele 3 și 4. De aceea, am și decis să împărțim cu PNL riscul celor două sectoare.
Toți am fost nevoiți să renunțam la o parte dintre candidații pe care îi aveam pregătiți sau desemnați în procedurile interne. USR a renunțat la Ana Ciceală, PLUS la Alex Dimitriu.
Din PNL vin semnale de nemulțumire privind rezultatul negocierii. La dvs se simt trepidații la nivelul bazei, având în vedere cedările despre care vorbeați?
Cred că și pentru baza USR, și pentru baza PLUS această înțelegere trebuie să se așeze. Important e să reușim să ne convingem bazele de beneficiile acestui acord pentru București.
Surpriza a creat rumoare. La noi, la PLUS, ea există. Avem susținători care de la început și-au pus semne de întrebare privind o apropiere de PNL pentru motive lesne de înțeles, ținând de ruperea de modelele vechi din politică.
Dar noi le-am explicat nevoia superioară a interesului electoratului de a câștiga în fața PSD și a Gabrielei Firea.
Și mai trebuie să se uite la anul 2016 pentru a vedea ce se întâmplă în logica unui tur de scrutin, dacă nu vrem să repetăm istoria trebuie să trecem peste această primă reținere legata de complementaritatea politică între Alianță și PNL.
Repet, nu suntem în alianță electorală cu PNL, nu avem liste comune tocmai pentru că avem nevoie să ne adresăm propriilor electorate cu propriile mesaje și propria viziune, parte a unui program comun pentru București și pentru administrațiile locale pentru care vom mai încheia asemenea susțineri.
Aici suntem, nu vorbim despre altă aliniere, ci despre nevoia de a învinge administrația PSD.
Având în vedere rumoarea, nu vă temeți că USR-PLUS nu se va mobiliza pentru candidații PNL și invers?
Pot să apară accidente, dar trebuie să investim în explicarea beneficiilor propriilor membri. Sunt convins că se poate face asta. Este esențial să ne iasă mobilizarea.
Fiind primele alegeri cu candidați individuali pentru PLUS, mulți s-au întrebat de ce nu au intrat în luptă greii partidului, chiar dvs?
PLUS crede în nevoia de a crește politicieni. Un partid care stă în 2-3 lideri nu are cum să fie o soluție viabilă pe termen lung. Un partid trebuie să arate capacitatea de a crește mai mulți lideri cu potențial de competență, nu să recircule constant candidați. Mă și amuza zilele trecute un afiș cu dl Ponta: “eu sunt Pro România” .
Decizia a fost să nu mergem tot noi, cei care am concurat la europarlamentare, mai ales că aveam colegi care își doreau și aveau fondul de competență.
Da, pleacă cu o notorietate mai scăzută, dar la alegerile locale când trebuie să convingi chiar oamenii din jurul tău să te voteze, este momentul în care pot crește lideri.
E un pariu care comportă și riscuri, dar perspectiva noastră e pe termen lung.
Nicușor Dan va conduce lista USR-PLUS?
Nu, lista de la Consiliul General o va conduce Vlad Voiculescu. Și eu cred în complementaritatea celor două candidaturi și împreună cred că vor convinge bucureștenii să voteze lista USR-PLUS și candidații comuni cu PNL.
În protocolul dvs scrie că partidele semnatare îl susțin în cursa electorală pentru Primăria Capitalei pe Nicușor Dan, candidat independent. AEP i-a răspuns însă dlui Ciolos acum câteva luni că în cazul unei alianțe politice candidatul trebuie să fie membru al unuia dintre partide...
...dacă vrea să își recupereze cheltuielile. Asta viza întrebarea noastră către AEP, dacă se pot rambursa cheltuielile de campanie făcute pentru susținerea unui independent. E un risc asumat să nu ni se ramburseze o parte dintre cheltuieli.
Pe buletinul de vot în dreptul dlui Nicușor Dan ce siglă va fi?
Doar Nicușor Dan, atât.