De ce alianța dintre PNL și USR-PLUS e o veste proastă pentru PSD și în privința alegerilor parlamentare, nu numai locale?

De ce alianța dintre PNL și USR-PLUS e o veste proastă pentru PSD și în privința alegerilor parlamentare, nu numai locale?

PNL și USR-PLUS, cele două blocuri politice care au rezistat în Opoziție în perioada 2016-2019, vor fi obligate să guverneze împreună după alegerile parlamentare. Cel puțin asta arată ultimul barometru de opinie realizat de IMAS și Europa FM. 

Înainte de alegerile parlamentare, a căror dată nu a fost fixată, prima confruntare politică va avea loc pe 27 septembrie, ziua alegerilor locale.

Deși au existat mai multe discuții în interiorul formațiunilor politice dacă acest scrutin nu ar trebui amânat, Klaus Iohannis, în ultima intervenție publică, a tranșat acest subiect, susținând că alegerile trebuie să aibă loc.

Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? În loc să le ținem la sfârșit de septembrie, intrăm poate în noiembrie, sau în decembrie, sau în ianuarie, când peste pandemia de COVID-19 poate se suprapune și gripa

Klaus Iohannis, anunț privind alegerile

Argumentele lui Iohannis

Unul dintre argumente a fost că e nevoie de o administrație locală validată de alegători cu atât mai mult cu cât trecem printr-o criză economică și sanitară provocată de epidemie, iar al doilea a ținut de faptul că nu se pot face predicții precise despre evoluția epidemiei.

ADVERTISING

O amânare a alegerilor nu înseamnă că, în mod necesar, în octombrie, situația va fi mai bună decât în septembrie. Ar putea fi chiar mai rău.

“Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? În loc să le ținem la sfârșit de septembrie, intrăm poate în noiembrie, sau în decembrie, sau în ianuarie, când peste pandemia de COVID-19 poate se suprapune și gripa, poate se suprapune și o iarnă grea și ne trezim că în loc să facem lucrurile mai bine le facem mai prost. În acest fel, cred că trebuie să evaluăm situația”, a declarat Klaus Iohannis.

După această intervenție, discuțiile despre amânarea alegerilor au încetat, iar formațiunile politice au intrat în linie dreaptă cu negocierile, nominalizările și strângerea de semnături.

Campania electorală va fi una atipică, iar o mare necunoscută o reprezintă capacitatea formațiunilor politice de a mobiliza electoratul.

GraficBarometruIMASIulie
Ultimul sondaj de opinie publicat la începutul acestei luni arată că PNL rămâne favorit și poate forma o majoritate alături de USR-PLUS, la nivel național

Cum au fost aleși candidații antiPSD pentru Capitală și de ce a rămas PMP afară. Riscul să se amâne alegerile: 50% - Interviu video cu Dragoș Tudorache

Prezența la vot, o necunoscută la fel de mare ca evoluția epidemiei

Până acum, nu au fost publicate studii sociologice cu privire la participarea la vot, dar vor fi multe modificări de comportament electoral provocate de impactul epidemiei de coronavirus.

După încheierea unei înțelegeri politice între PNL și USR-PLUS la nivelul Bucureștiului, se poate spune că Gabriela Firea și PSD vor pierde controlul orașului.

Nicușor Dan, fondatorul USR, are de departe prima șansă pentru a deveni primar general, iar noua alianță are posibilitatea să câștige patru din cele șase primării de sector. Sectorul 4 ar putea rămâne la PSD, iar Sectorul 3 la Robert Negoiță, fost PSD, acum aliat cu Victor Ponta, Pro România.

Dacă după alegeri situația va arăta așa cum e indicată de sondajele de la această oră, recâștigarea Capitalei va fi un mare succes politic.

Administrația Gabrielei Firea a fost un dezastru, iar victoria ei din 2016 a fost o consecință a faptului că PNL a refuzat să-l susțină pe Nicușor Dan, liderul de atunci al USR. De această dată, în urma unor negocieri dificile, atât în interiorul formațiunilor politice, dar și între acestea, rațiunea a învins.

Se întâmplă foarte rar ca, în politică, rațiunea să învingă. De obicei înving orgoliul, lăcomia și interesele de moment.

Nicușor Dan, sprijinit de Dan Barna abia după ce a bătut palma cu Orban

ID143363_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Dan Barna, Nicușor Dan, Ludovic Orban și Dragoș Tudorache au transmis alegătorilor primul mesaj de unitate - Foto: Inquam/Octav Ganea

De această dată a fost diferit. Deși Nicușor Dan a demisionat din partid în 2017, iar în locul lui a venit Dan Barna, deși în USR s-au format două tabere din cauza competiției politice dintre cei doi lideri, Nicușor Dan și Dan Barna, ultimul a realizat importanța strategică a câștigării Capitalei și asocierea USR cu o astfel de victorie, făcând toate compromisurile necesare pentru a ajunge la o înțelegere cu PNL. 

Dacă nu făceam această înţelegere, aş fi fost atacat că nu am făcut această înţelegere

Ludovic Orban, lider PNL, comentând alianța electorală cu USR-PLUS

Să amintim, totuși, că Dan Barna l-a susținut public pe Nicușor Dan abia după ce Ludovic Orban a bătut palma cu fondatorul USR. Și la liberali au fost multe discuții cu privire la candidatura pentru București.

“Dacă nu făceam această înţelegere, aş fi fost atacat că nu am făcut această înţelegere. Înţelegerea a rezultat aşa cum a fost posibil. E un acord între două părţi. Sigur că mi-aş fi dorit să am toate primăriile de sector şi Primăria Capitalei, poate la fel şi-ar fi dorit partenerii de negociere”, a declarat Ludovic Orban.

Alianța nu a apărut ușor și a sacrificat PMP, formațiunea fostului președinte Traian Băsescu, care nu a fost acceptată în această înțelegere. Conform unor surse, reprezentanții USR au refuzat negocierile cu această formațiune.

Alianța PNL-USR-PLUS nu va funcționa în toată țara

Găsirea unei soluții comune la București va fi un semnal pozitiv pentru întreaga țară, deși sunt multe orașe unde în alegeri atât PNL, cât și USR-PLUS vor intra cu candidați proprii.

La Constanța, acolo unde PSD a controlat administrația locală de 20 de ani, cele două formațiuni nu s-au înțeles. Astfel că Stelian Ion va candida din partea USR, iar PNL va merge pe mâna controversatului senator Vergil Chițac care la începutul pandemiei a fost acuzat că a băgat Guvernul într-o carantină de două săptămâni din cauză că a participat la o ședință PNL, deși era infectat cu coronavirus.

O astfel de controversă poate avea un efect electoral pentru că unele sondaje interne îl dau pe domnul Chițac sub cota PNL în ce privește opțiunea de vot.

La Iași, de asemenea, PNL și USR vor merge separat. Liberalii l-au cooptat pe actualul primar Mihai Chirica, ajuns în funcție ca reprezentant al PSD și care, în urma criticilor aduse lui Dragnea și PSD în 2017, a fost exclus din partid un an mai târziu.

Recuperarea unui primar PSD de către PNL a fost aspru criticată de o parte a opiniei publice, dar, pe de altă parte, Chirica e favorit să câștige un al doilea mandat, iar PNL a preferat să-și adjudece Iașiul chiar cu prețul controverselor.

Cu două luni înainte de alegerile locale, tendința este ca PSD să piardă controlul administrativ al marilor orașe din România. Își va păstra controlul în câteva municipii din Moldova, dar e în pericol mare să piardă Bucureștiul, Constanța și Iașiul. Orașele din Transilvania sunt pierdute de mai multă vreme. 

Primul mesaj consistent dat de PNL și USR alegătorilor anti-PSD

Această “provincializare” a PSD va fi resimțită și la alegerile generale. E greu de presupus că Marcel Ciolacu deține soluții magice să-i ducă pe social-democrați la 30% în patru luni, chiar în condițiile în care Guvernul Orban se erodează din cauza efectelor pandemiei.

În opinia mea, reușita alianței de la București reprezintă primul mesaj politic consistent dat de PNL și USR-PLUS către alegători că a fost găsită o cale de colaborare pentru a limita influența PSD în societatea românească.

În perioada următoare se vor vedea efectele. Este posibil să existe un aflux mare de primari social-democrați care vor trece în tabăra PNL pentru a-și maximiza șansele la alegerile locale. Deși un astfel de fenomen este contestat de opinia publică, el arată care sunt tendințele politice la acel moment. Un primar în funcție știe cel mai bine din ce parte bate vântul în comuna pe care o păstorește.

În ciuda epidemiei, cel mai influent politician al momentului rămâne Klaus Iohannis, în care românii au în continuare o încredere mare. În această situație, e de așteptat ca președintele să-și folosească influența pentru a susține crearea unei majorități anti-PSD după alegerile generale.

Cele mai mari necunoscute pentru alegerile locale și cele generale ce vor fi organizate în acest an rămân, în opinia mea, prezența la urne și impactul epidemiei asupra opțiunilor de vot. Deși există anumite tendințe, evoluția numărului de îmbolnăviri poate schimba în orice moment percepția publică.

Dar avem o certitudine - alianța dintre PNL și USR-PLUS reprezintă cea mai mare amenințare la adresa primarului Gabriela Firea. Ceea ce nu e puțin lucru.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇