Cîțu s-a dus la USR să negocieze și spune că la Cotroceni va avea și propunere de premier. Cioloș îi cere să aleagă rapid între ei și PSD (Video)

Cîțu s-a dus la USR să negocieze și spune că la Cotroceni va avea și propunere de premier. Cioloș îi cere să aleagă rapid între ei și PSD (Video)

Delegațiile PNL și USR s-au întâlnit, miercuri, la Parlament, pentru o primă discuție în urma căreia ar urma să se decidă dacă poate sau nu fi refăcută coaliția de guvernare, după ce și Nicolae Ciucă a eșuat în tentativa de a strânge o majoritate în jurul Executivului propus de el.

Florin Cîțu a spus, înainte de a intra la negocieri cu USR, că a avut discuții cu Klaus Iohannis, dar a refuzat să facă publice detalii. Însă dacă până acum liberalii declarau, de câte ori erau întrebați de propunerea de premier, că președintele decide, de data aceasta Cîțu a spus că la Cotroceni se va merge și cu o propunere clară, ce va rezulta în urma negocierilor.

ADVERTISING

"Președintele desemnează premierul, dar la consultări vom merge cu o propunere”, a precizat Cîțu, refuzând însă să avanseze vreun nume.

La acest moment mandatul delegației pe care o conduce Cîţu este clar: să negocieze o majoritate în jurul PNL, cu un premier PNL.

Despre discuțiile cu PSD, Cîțu a spus că vor avea loc, dar rămâne de văzut când anume, în funcție de ”cum li se vor întâlni programele”. Amintim că Marcel Ciolacu i-a spus marți seară lui Cîțu, când l-a sunat pentru a stabili o întâlnire, că e foarte ocupat.

În fața jurnaliștilor a venit, înainte de discuțiile cu liberalii, și președintele USR Dacian Cioloș. Acesta a spus că acceptă ca PNL să aibă aceste discuții preliminare și cu PSD, dar că după aceea așteaptă o decizie fermă de la liberali.

ADVERTISING

”Avem o primă discuție astăzi cu delegația PNL, în urma căreia PNL ar trebui să decidă dacă reface coaliția cu USR sau dacă vrea să negocieze cu PSD. Deci după aceste întâlniri preliminare, din punctul nostru de vedere, PNL ar trebui să decidă foarte clar dacă negociază refacerea coaliției sau un acord cu PSD. (...) PNL nu se poate plimba în fiecare zi și la PSD, și la USR. PNL va trebui să aleagă”, a subliniat Cioloș, înainte de a intra la discuții.

În legătură cu premierul, acesta a precizat că e de acord ca el să fie liberal, dar că numele va fi discutat dacă va exista acord de refacere a coaliției. Totodată, dacă se pun de acord, Cioloș a insistat că următoarea întâlnire trebuie să fie în trei, cu UDMR.

ADVERTISING

”Data viitoare ar trebui să ne întâlnim și cu UDMR, pentru că așa mi se pare corect. (...) Premierul am spus că recunoaștem dreptul PNL-ului de a desemna un premier, o să vedem, că, evident, nu (acceptăm pe - n.red.) oricine. Dar înainte de a discuta persoana premierului, cred că e important să vedem dacă ne punem de acord. Premierul am mai spus că trebuie să fie o persoană capabilă, care să poată să gestioneze un guvern al coaliției și să nu fie doar un reprezentant al PNL”, a adăugat Cioloș.

Liderul USR consideră necesar să fie stabilite și elementele de bază ale reformelor agreate, pentru a evita discuții ulterioare, cum s-a întâmplat, de exemplu, cu desființarea Secției Speciale.

”Structura guvernului, așa cum am discutat-o acum un an, ar trebui să fie bază de plecare. Din punctul nostru de vedere, e nevoie de un guvern cât mai rapid, deja am pierdut prea mult timp. Ar trebui să începem discuțiile cât mai repede să stabilim un calendar de guvernare și un calendar de reforme. Și elementele de bază ale fiecărei reforme, tocmai pentru a nu mai avea dispute ulterioare”, a mai spus Cioloș.

El a mai precizat că, deși Ciolacu a vorbit despre eventuale discuții cu USR, el nu vede rostul acestora.

”Nu se pune problema ca USR să negocieze o formulă guvernamentală cu PSD. Nu are sens să avem o simplă discuție, pentru că nu văd care ar fi obiectul acesteia”, a conchis Cioloș.

Președintele USR Dacian Cioloș, declarații înainte de negocierile cu PNL

Președintele USR Dacian Cioloș, declarații înainte de negocierile cu PNL

Publicată de USR PLUS pe Miercuri, 3 noiembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇