A treia încercare. PNL începe negocieri și cu PSD, și cu USR pentru formarea unui guvern. Condiția: premierul e de la PNL

A treia încercare. PNL începe negocieri și cu PSD, și cu USR pentru formarea unui guvern. Condiția: premierul e de la PNL

Florin Cîțu a anunțat marți seara primele decizii luate de conducerea liberală, după aproape trei ore de discuții destul de tensionate.

Astfel, pentru cea de-a treia încercare de a forma un nou guvern, PNL a ”flexibilizat” două din directivele partidului și permite reluarea negocierilor cu USR pentru refacerea coaliției, dar și discuțiile cu PSD, deși ani de zile liberalii au spus că nu vor guverna alături de social-democrați.

”A fost adoptată propunerea BEx de flexibilizare a mandatului pentru negocieri cu forțe democratice din Parlament. Și a fost stabilit ca echipa de negociere să fie condusă de președintele partidului, și din ea să facă parte cei 4 prim-vicepreședinți și secretarul general. Au fost doar 2 abțineri”, a anunțat scurt Cîțu.

ADVERTISING

La întrebările jurnaliștilor, Cîțu a spus că mâine va iniția negocierile și că orice discuții sunt posibile, mai puțin de unde va fi premierul.

”Voi contacta liderii politici după această conferință de presă. Mergem la negocieri cu o strategie pentru fiecare în parte, dar un lucru rămâne cert: premierul e al PNL!”, a spus Cîțu, precizând că nu s-a modificat decizia partidului ca propunerea de premier să fie președintele formațiunii, adică el.

Întrebat de faptul că atât el, cât și Klaus Iohannis au spus continuu că ”PSD e răul cel mai mare”, ”ciuma roșie”, Cîțu a evitat să dea un răspuns clar, așa cum a refuzat să răspundă și la întrebarea dacă PSD-ul lui Ciolacu e mai bun decât PSD-ul lui Dragnea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Ce pot să le spun românilor e că orice guvern vom face nu vom devia de la obectivele de a avea o Românie modernă, liberală, cu un parcurs european. (...) Avem un mandat de a negocia cu cine e acum în Parlamentul României, pentru a avea o majoritate parlamentară și a da un guvern. (...) Eu vă spun ceea ce facem noi și de la ce nu abdicăm. Ce ține de noi e să ne asigurăm că românii vor avea aceleași drepturi și libertăți”, a spus Cîțu.

Premierul demis a spus că nu el a generat criza politică, ci partidele cu care acum trebuie să stea la masă să negocieze formarea guvernului.

ADVERTISING

”Criza politică a fost generată de alte partide, cu care vom negocia în perioada următoare. Mandatul e foarte clar, discutăm și cu USR, și cu cei de la PSD. Unii colegi au spus că sunt probleme la USR, cu PSD avem și acolo plângeri penale, deci sunt peste tot probleme. Rămâne decizia în partid ca premierul să fie președintele partidului, dar nu mergem cu premier la negocieri. (...) PNL spune foarte clar că vrea guvernarea în jurul premierului liberal”, a mai spus Cîțu.

El a refuzat să comenteze și informațiile de la PSD, cum că ar dori paritate de ministere, dar și de la USR, care a anunțat că nu se așază la masă atât timp cât sunt purtate discuții și cu social-democrații.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇