USR acuză PSD şi PNL că au îngropat certificatul verde, în ziua în care România are record de decese Covid. Gheorghiță: Ceea ce semănăm, asta o să culegem mai târziu

USR acuză PSD şi PNL că au îngropat certificatul verde, în ziua în care România are record de decese Covid. Gheorghiță: Ceea ce semănăm, asta o să culegem mai târziu

USR acuză PNL, PSD și AUR că au respins cererea partidului de dezbatere și adoptare în procedură de urgență a propunerii legislative privind certificatul verde.

Iar asta, spune USR, chiar în ziua în care România a înregistrat cel mai mare număr de decese cauzate de Covid de la debutul pandemiei încoace.

„În aceeași ședință în care PNL și-a oficializat, practic, relația de bună colaborare cu PSD, instalându-l interimar la șefia Camerei Deputaților pe Sorin Grindeanu, fostul premier PSD care a semnat OUG 13 și a scos în stradă sute de mii de oameni, românii de bună credință au mai primit o palmă.

Cererea noastră de a fi dezbătută și adoptată cât mai urgent legea privind certificatul verde a fost respinsă de noua majoritate. Este o decizie cinică, dacă ne uităm la faptul că astăzi avem aproape 600 de români care și-au pierdut viața ca urmare a infectării cu noul coronavirus”, declară liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, potrivit unui comunicat transmis SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Legea va fi dezbătută de șase comisii

Conducerea Camerei Deputaților a mai stabilit astăzi ca legea privind certificatul verde să fie dezbătută de nu mai puțin de șase comisii de specialitate, termenul pentru raport comun fiind 19 noiembrie.

„Practic, au îngropat certificatul verde. Sesizarea pe fond a șase comisii diferite duce la reluarea procesului la fiecare amendament diferit acceptat în oricare dintre comisii.

USR va solicita ca măcar să fie ședințe reunite ale comisiilor de fond, să încercăm să eliminăm riscul să fie plimbate la infinit rapoarte diferite între comisii, rămâne de văzut dacă măcar acest lucru va fi acceptat de PNL și PSD”, declară și deputatul USR Oana Țoiu.

ADVERTISING

USR a depus pe 29 octombrie solicitarea de a fi dezbătută și aprobată în regim de urgență legea privind certificatul verde, considerând că folosirea acestuia se numără printre măsurile de combatere a pandemiei care și-au dovedit eficacitatea în numeroase alte țări europene, printre care Italia, Spania, Portugalia și Danemarca.

”Cu fiecare zi pierdută și fiecare măsură neluată la timp, PNL și PSD au pe conștiință sute de noi decese, decese care ar fi putut fi evitate dacă România ar fi avut în ultimele două luni un guvern și un premier responsabil”, se mai arată în comunicat.

Replica PNL

În replică, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, spune că termenul de dezbatere pentru proiect este de urgenţă, exact ca în cazul OUG, iar solicitarea în acest sens a USR era fără obiect.

ADVERTISING

"O replică pentru colegii de la USR PLUS: Minciuna are picioare scurte. Termenul de dezbatere aprobat de Biroul Permanent şi de Comitetul Liderilor din Parlamentul Romaniei - Camera Deputaţilor este de urgenţă (exact ca în cazul ordonanţelor de urgenţă). Prin urmare, cererea USR era fără obiect.

Sesizarea comisiilor a fost realizată conform obiectului de reglementare al proiectului! Toate comisiile sesizate au în atribuţii, conform regulamentului, obligaţia de a dezbate acest proiect! Calea constituţională şi regulamentară securizează Legea. Propaganda nu ţine loc de legalitate şi constituţionalitate!", a scris Andronache pe Facebook.

Gheorghiță: Ceea ce semănăm, asta o să culegem mai târziu

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, critică respingerea dezbaterii și adoptării în procedură de urgență a propunerii legislative privind certificatul verde. Acesta afirmă că ceea ce semănăm, vom culege mai târziu.

”Dacă s-a respins, înțeleg că nu avem o urgență epidemiologică. Ceea ce semănăm, asta o să culegem mai târziu. Trebuie să luăm acele măsuri logice, care să asocieze o reducere a numărului de persoane infectate cu stimularea ratei de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a subliniat că nu sunt suficiente doar măsuri care reduc numărul de persoane infectate.

”Dacă măsurile sunt doar pentru a scădea numărul de cazuri, vom avea aceeași populație susceptibilă la a se infecta. Nu trebuie să avem o viziune pentru o lună sau două.

Cred că este simplu de înțeles că cu cât vom accelera rata de vaccinare îi putem proteja pe cei care ajung în spital în stare gravă și mor”, a conchis Gheorghiță.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇