Sorin Grindeanu este noul președinte interimar al Camerei Deputaților, pentru o perioadă de două săptămâni.
El a fost votat de reprezentanţii AUR, UDMR și ai minorităților naționale din Biroul Permanent, iar liberalii s-au abţinut.
Pe lângă Grindeanu, a doua propunere pentru preluarea interimatului la șefia Camerei Deputaților a fost Cristina Prună, de la USR.
„Astăzi (marți - n.red.) a expirat mandatul lui Florin Roman ca președinte interimar al Camerei Deputaților, fiind necesară votarea unui nou președinte interimar în Biroul Permanent. Și surpriză: o nouă majoritate în Camera Deputaților. PSD, UDMR și AUR l-au votat pe... Sorin Grindeanu. Majoritate. În caz că îi era cuiva dor de el”, scrie pe Facebook deputatul USR Andrei Lupu.
El precizează că reprezentații USR în BP al Camerei Deputaților s-au opus desemnării lui Grindeanu ca președinte interimar al forului legislativ.
„P. S.: PNL s-a abținut de la vot, doar USR s-a opus. Concluziile le trage fiecare”, conchide Lupu.
Roman: USR a făcut un cadou gratuit PSD
Deputatul PNL Florin Roman a acuzat USR că a refuzat propunerea ca mandatul lui să fie prelungit cu 2 săptămâni și astfel funcția a fost preluată de Sorin Grindeanu.
”Dl Sorin Grindeanu a ajuns presedinte interimar al Camerei Deputatilor pe mâna USR. PNL nu l-a votat pe dl Grindeanu. A fost votat de PSD, UDMR, AUR și minorități.
Colegii din USR au refuzat propunerea pe care le-am făcut-o sa prelungim mandatul meu cu 2 săptămâni, urmând ca dânșii sa fie susținuți de noi pentru următoarea rotație.
Prin decizia luată de USR nu am mai reușit sa generam majoritatea necesară. Refuzul lor de a susține PNL a fost motivul pentru care noi ne-am abținut. Și uite așa, USR a făcut un cadou gratuit PSD”, a scris Forin Roman, pe Facebook.
Demisia lui Orban
În 18 octombrie, Camera Deputaţilor a declarat vacantă funcţia de preşedinte al acestui for legislativ, printr-o hotărâre adoptată de plen, în urma demisiei lui Ludovic Orban.
Ludovic Orban şi-a depus pe 13 octombrie demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
El preciza atunci că nu mai poate să fie "părtaş cu decizii luate de o conducere instalată cu forţa în fruntea PNL".
”Motivul principal al demisiei este că nu mai pot fi părtaș la decizii care nu mai au nicio legătură cu angajamentele făcute de PNL în campanie.
Gruparea demolatoare din jurul lui Cîțu, cu sprijinul lui Iohannis, a impus cu forța o conducere a partidului și a încălcat toate angajamentele din campanie”, a declarat Ludovic Orban.
Totodată, fostul lider PNL a spus că această demisie reprezintă ”o eliberare și un nou început”. Întrebat dacă asta înseamnă că va demisiona din partid și va înființa o altă formațiune, Orban a replicat că dacă va lua o astfel de decizie va anunța.
Ulterior, 14 parlamentari PNL au plecat din grupul parlamentar al liberalilor.