Nicolae Ciucă și-a depus, marți dimineață, mandatul de premier desemnat, la Parlament. La ora 10:00 ar fi trebuit să înceapă audierile pentru guvernul minoritar, însă acestea au fost suspendate.
Nicolae Ciucă a anunțat luni seara, în cadrul Biroului Executiv al PNL, că va renunța la mandatul primit de la președintele Klaus Iohannis pentru formarea unui nou guvern. Ciucă a argumentat că astfel PNL va avea mai multe șanse să formeze o coaliție de guvernare.
De asemenea, președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat că astăzi va avea loc o ședință a BPN al PNL, unde se va decide flexibilizarea mandatului PNL și începerea negocierilor cu „toate forţele democratice din Parlamenul României” pentru formarea unei majorităţi. Tot astăzi urmează să fie stabilite echipele de negociere.
Întrebat dacă va rămâne propunerea de premier, Nicolae Ciucă a spus că acestă decizie nu este a Partidului Naţional Liberal, ci este o decizie pe care o va lua preşedintele României. Pe de altă parte, Florin Cîțu a declarat că ”vom vedea în funcţie şi de negocieri care va fi propunerea de premier”.
Anunțul vine în contextul în care miniștrii Cabinetului Ciucă ar fi urmat să fie audiați, marți, în comisiile de specialitate, iar miercuri Guvernul urma să fie votat în Parlament. Practic fără șanse să treacă de votul Parlamentului, având în vedere că USR și PSD au anunțat foarte clar că nu votează un guvern minoritar PNL-UDMR.
Surse din PNL dau ca sigură redesemnarea dlui Ciucă cu un mandat flexibilizat, menit să formeze o coaliție. Rămâne totuși de văzut dacă echipa Cîțu se va preda. Vom avea un prim semn din felul în care va arăta echipa de negociere a PNL și cine va conduce efectiv.
Vîlceanu: Prima opţiune pentru mine este USR
Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat, marţi, la sediul partidului, că singura sa opţiune este pentru refacerea coaliţiei cu USR.
”Pot să vorbesc pentru mine, personal, şi prima opţiune, pentru mine, şi singura de altfel, este USR-ul”, a spus Vîlceanu.
Ce urmează după ce Ciucă și-a depus mandatul, potrivit Constituției
Potrivit Constutuției, după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul, urmează reluarea consultărilor între partide și președinte, dar nu este exclusă renominalizarea acestuia.
“Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”, se arată în Constituție.
Așadar, pentru dizolvarea Parlamentului este nevoie de îndeplinirea a trei condiții:
- Respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură (deocamdată a fost respinsă în Parlament doar solicitarea Guvernului Cioloș);
- Trecerea a 60 de zile de la prima solicitare (18 octombrie este data la care Dacian Cioloș a solicitat învestirea și de la care se calculează cele 60 de zile);
- Decizia președintelui, acesta nefiind obligat să dizolve Parlamentul nici dacă primele două condiții sunt îndeplinite.