Ciucă 2 PNL-PSD? Soluțiile de pe masă

Surse din PNL dau ca sigură redesemnarea dlui Ciucă cu un mandat flexibilizat, adică mandat să formeze o coaliție. Rămâne totuși de văzut dacă echipa Cîțu se va preda.
Ciucă 2 PNL-PSD? Soluțiile de pe masă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Retragerea tactică a dlui Ciucă era singura decizie rațională pe care o putea lua PNL în situația limită actuală.

Cum s-a ajuns aici?

Dacă PNL face liniște, poate auzi zgomotul surd cu care din timp în timp i se prăbușește câte un procent în hăul crizei, fiind considerat principalul responsabil pentru continuarea ei.

Din momentul în care Guvernul Ciucă a fost conceput ca minoritar, șansele lui de a fi învestit erau practic nule.

Acest guvern ar fi fost al doilea consecutiv respins, adică una dintre condițiile pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea procedurii pentru anticipate ar fi fost îndeplinită.

ADVERTISING

Din acel moment, ar mai fi fost necesară doar scurgerea restului până la termenul constituțional de 60 de zile, adică 16 decembrie.

Dacă politica liberalilor nu se schimba, adică persistau în cele două variante fixe imposibile politic, ori Cîțu premier, ori un alt premier liberal pentru guvern minoritar, anticipatele nu puteau fi evitate.

Și partidul cel mai afectat ar fi fost chiar PNL. Scade vertiginos în sondaje, este deja sub 20%, și cele mai îngrijorătoare prognoze spun că ar putea să coboare până la un scor de 12-13%. Asta însemna ca jumătate dintre parlamentari să-și piardă mandatele.

Sigur, dl Cîțu și-ar pune apropiații pe poziții eligibile, dar restul?

Putea rămâne PNL la guvernare și după anticipate? Da, dacă PSD avea nevoie de el ca să completeze majoritatea și, în mod cert, doar ca partener minor care să primească ce i se dă. La fel și banii pentru primarii liberali.

Câți dintre ei se vor întoarce de facto la PSD sau la noul partid al lui Ludovic Orban?

Degringolada în care băltește PNL este mediul ideal pentru Ludovic Orban, care reușește să desprindă din grupul PNL parlmentar după parlamentar, 14 până în acest moment.

Așadar, PNL a făcut primul pas pentru a înlătura spectrul anticipatelor. Până la votul de miercuri din Parlament era imposibil de negociat ceva nou, deci singura soluție era întreruperea procedurii prin depunerea mandatului.

Surse din PNL dau ca sigură redesemnarea dlui Ciucă cu un mandat flexibilizat, adică mandat să formeze o coaliție. Rămâne totuși de văzut dacă echipa Cîțu se va preda. Vom avea un prim semn din felul în care va arăta echipa de negociere a PNL și cine va conduce efectiv.

Cu cine?

Refacerea celei cu USR ar fi preferabilă, dar nu mai aduce majoritate decât cu grupul Orban. Adică fiecare vot, începând cu cel de învestitură pentru noul guvern, va trebui negociat cu Ludovic Orban. De aici, o majoritate foarte fragilă și la mâna unui singur om.

Notăm și că Orban îl detestă personal pe Nicolae Ciucă, mai ales după sigilarea biroului lui Antonel Tănase în decembrie anul trecut.

Fragilitatea unui asemenea guvern este motivul pentru care Florin Cîțu și apropiații săi doresc această formulă care să ducă rapid la răsturnarea Executivului. Dacă Guvernul va rezista, puterea dlui Cîțu și a camarilei sale se va topi și în primăvară PNL va avea probabil un nou congres.

A doua soluție, care pare favorizată în acest moment, este coaliția cu PSD și UDMR. Iar pentru PSD unul dintre puținele nume liberale acceptate este al dlui Ciucă.

Nu e o soluție ideală pentru liberali.

Pe de-o parte, PSD e partid hârșit, știe să negocieze strâns, are o poziție avantajoasă, nu e cu cuțitul la os, la o adică pentru PSD anticipatele nu sunt un dezastru. Și nu mă îndoiesc că vor ști să își ia partea din toate punctele de vedere.

Pe de altă parte, rămas singura opoziție frecventabila, USR va trage în PNL din toate pozițiile și are un mare potențial de creștere.

Pentru Klaus Iohannis, refacerea de facto a USL este o înfrângere personală și o simbolistică a întregului său mandat.

Dar, până la urmă, poate trebuie admis că poporul e obosit, derutat și furios, se simte abandonat și vrea puțină stabilitate. Iar din punct de vedere politic această stare se traduce în elanul uriaș al AUR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇