Ciucă renunță să mai formeze Guvernul. Noul premier desemnat va avea un mandat flexibil

Ciucă renunță să mai formeze Guvernul. Noul premier desemnat va avea un mandat flexibil

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a anunțat că va renunța la mandatul primit de la președintele Klaus Iohannis pentru formarea unui nou Guvern, luni seară, în cadrul Biroului Executiv al PNL. Generalul spune că astfel PNL va avea mai multe șanse să formeze o coaliție de guvernare.

Nicolae Ciucă își va depune mandatul marți dimineață, iar negocierile pentru formarea unui nou Guvern pot fi reluate.

BEx i-a propus domnului Nicolae Ciucă, premier desemnat, să depună mandatul de premier desemnat. A fost o decizie a BEx. A doua decizie de a propune BPN - mâine o să fie un BPN în format fizic - de a flexibiliza mandatul PNL şi de a începe negocieri cu toate forţele democratice din Parlamenul României pentru formarea unei majorităţi. Mâine seară vom stabili detalii - echipe de negociere”, a precizat Cîţu, citat de News.ro, după şedinţa conducerii liberale.

ADVERTISING

Potrivit surselor noastre, președintele Iohannis îl va desemna tot pe Nicolae Ciucă, însă acesta va beneficia de un mandat flexibil de negociere cu toate partidele parlamentare, mai puțin AUR.

Ce înseamnă, de fapt? Este o chestiune formală, procedurală: Ciucă își depune mandatul pentru a obține amânarea audierilor din comisii, programate pentru marți, iar astfel obține încă 10 zile din momentul redesemnării, în care să negocieze susținerea necesară pentru a forma alt Cabinet, condus tot de el, dar cu altă componență.

Mișcarea a fost prevăzută de sursele noastre și vine din partea #echipeicâștigătoare, o solicitare în acest sens fiind semnată de liderul PNL Satu Mare, un apropiat al lui Florin Cîțu.

ADVERTISING

Întrebat dacă va rămâne propunerea de premier, Nicolae Ciucă a spus că acestă decizie nu este a Partidului Naţional Liberal, ci este o decizie pe care o va lua preşedintele României. Pe de altă parte, Florin Cîțu a declarat că ”vom vedea în funcţie şi de negocieri care va fi propunerea de premier”.

Nicolae Ciucă
Inquam Photos / Octav Ganea

Anunțul vine în contextul în care miniștrii Cabinetului Ciucă ar fi urmat să fie audiați marți în comisiile de specialitate, iar miercuri Guvernul urma să fie votat în Parlament. Sau mai exact să pice în Parlament, pentru că USR și PSD au anunțat foarte clar că nu votează un Guvern minoritar PNL-UDMR.

ADVERTISING

Decizia a fost luată în cadrul Biroului Executiv al PNL de luni seară, dar a fost anunțată încă de la începutul ședinței, semn că jocurile erau deja făcute.

Ulterior, Alin Nica, un alt susținător al lui Florin Cîțu, de la Timișoara, a declarat la Antena 3 că decizia finală va fi luată la finalul ședinței, prin vot, însă a confirmat că nu se mai merge pe varianta Guvernului minoritar și se caută flexibilizarea mandatului lui Nicolae Ciucă.

În condițiile în care Ciucă trebuia să meargă marți cu miniștrii la audieri, iar miercuri urma votul, această flexibilizare - adică negocieri pentru funcții cu alte partide - nu se poate face decât pe un alt mandat de premier, nu pe acesta.

Cîțu Ciucă PNL
Inquam Photos / Octav Ganea

Abia acum încep negocierile

Sursele noastre arată că abia acum vor începe adevăratele negocieri pentru formarea Guvernului, cu PSD, USR și cu grupul lui Ludovic Orban de parlamentari care s-au dezis de PNL.

”Ținând cont că din deciziile luate oficial de PSD și USR reiese clar că actualul cabinet propus de Nicolae Ciucă nu are susținere politică și nu va trece de votul Parlamentului, propunerea noastră este ca actualul premier desemnat să-și depună mandatul pentru a înlesni reluarea negocierilor de către PNL pentru formarea unui nou guvern cu același premier desemnat sau cu un altul susținut de majoritatea conducerii partidului”, se arată în rezoluția PNL Satu Mare, care prevestea mișcarea de luni seară a lui Ciucă.

”PNL are datoria de a iniția noi discuții cu partidele parlamentare pentru formarea unei noi formule guvernamentale, iar prima opțiune rămâne USR. Putem forma un guvern cu USR și UDMR până în 2024. De asemenea o altă opțiune este un guvern împreună cu PSD care deține peste 30% din Parlament și putem avea o guvernare stabilă pentru anii care vin. Orice amânare a rezolvării crizei politice va genera alte noi probleme care cu greu se vor mai putea rezolva, iar singurii care vor pierde vor fi cetățenii României”, se mai arată în rezoluția semnată de Adrian Felician Cozma, Președinte PNL Satu Mare, un alt apropiat al lui Florin Cîțu.

Miercurea trecută, întrebat insistent dacă își va depune mandatul, Nicolae Ciucă a fost categoric: ”În niciun caz. Îmi voi juca șansa până la capăt”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇