Lider PNL: Ciucă să-și depună mandatul. Putem forma un guvern cu USR și UDMR până în 2024

Lider PNL: Ciucă să-și depună mandatul. Putem forma un guvern cu USR și UDMR până în 2024

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, ar trebui să renunțe la mandatul oferit de președintele Klaus Iohannis pentru formarea Guvernului, pentru a nu se face de râs în Parlament și pentru a lăsa loc de negocieri privind construirea unei noi coaliții, au declarat pentru spotmedia.ro surse politice din PNL.

Următorul Guvern trebuie să fie unul de coaliție, preferabil cu USR și UDMR, nu unul minoritar, au precizat aceleași surse, fără a-l numi însă și pe următorul premier desemnat, în cazul în care Nicolae Ciucă renunță la mandat.

ADVERTISING

Este vorba despre o strategie de urgență gândită de liberalii din vestul țării, însă rămâne de văzut câtă susținere va reuși aceasta să adune, într-un timp foarte scurt, și dacă va reuși să convingă și la București.

În orice caz, Biroul Executiv al PNL se reunește luni seară, la ora 20:00, potrivit surselor noastre, iar soarta Guvernului Ciucă va fi cu siguranță printre subiectele de discuție. Ședința se va ține online, însă Florin Cîțu și alți lideri liberali sunt la Palatul Victoria.

Informațiile noastre au fost confirmate de publicarea unei rezoluții a PNL Satu Mare, luni seară. Atenție! Această filială PNL este condusă de Adrian Cozma, care face parte din #echipacâștigătoare a lui Florin Cîțu.

ADVERTISING

”Ținând cont că din deciziile luate oficial de PSD și USR reiese clar că actualul cabinet propus de Nicolae Ciucă nu are susținere politică și nu va trece de votul Parlamentului, propunerea noastră este ca actualul premier desemnat să-și depună mandatul pentru a înlesni reluarea negocierilor de către PNL pentru formarea unui nou guvern cu același premier desemnat sau cu un altul susținut de majoritatea conducerii partidului”, se arată într-o rezoluție a PNL Satu Mare.

”PNL are datoria de a iniția noi discuții cu partidele parlamentare pentru formarea unei noi formule guvernamentale, iar prima opțiune rămâne USR. Putem forma un guvern cu USR și UDMR până în 2024. De asemenea o altă opțiune este un guvern împreună cu PSD care deține peste 30% din Parlament și putem avea o guvernare stabilă pentru anii care vin. Orice amânare a rezolvării crizei politice va genera alte noi probleme care cu greu se vor mai putea rezolva, iar singurii care vor pierde vor fi cetățenii României”, se mai arată în rezoluția semnată de Adrian Felician Cozma, Președinte PNL Satu Mare.

ADVERTISING

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus în Parlament, sâmbătă, programul de guvernare şi lista miniştrilor din Cabinetul său.

Întrebat dacă are de gând să-și depună mandatul, fie pentru a evita un al doilea vot de respingere în Parlament, fie pentru obține răgaz de negocieri, Ciucă a spus că nu a luat în calcul această opțiune. ”În niciun caz. Îmi voi juca șansa până la capăt”, spunea premierul desemnat, miercurea trecută.

Cu toate acestea, până acum nu a reușit să obțină sprijinul necesar. PSD a anunțat luni că nu va vota guvernul minoritar PNL – UDMR. Nici USR nu susține această variantă și vrea refacerea coaliției.

În cazul în care Nicolae Ciucă nu ar trece de Parlament, așa cum se prefigurează, președintele Klaus Iohannis ar putea să mai facă o nominalizare sau să dizolve Parlamentul și să se facă alegeri anticipate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇