Ciucă a depus în Parlament programul de guvernare şi lista miniştrilor (VIDEO) - Care sunt pașii următori UPDATE

Ciucă a depus în Parlament programul de guvernare şi lista miniştrilor (VIDEO) - Care sunt pașii următori <b>UPDATE</b>

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus în Parlament, sâmbătă, programul de guvernare şi lista miniştrilor din Cabinetul său. Prin urmare, Birourile Permanente ale celor două Camere urmează să decidă calendarul audierilor în comisii pentru miniștrii propuşi, precum şi data şedinţei comune pentru învestirea noului Cabinet. Teoretic, dacă nici această propunere de prim-ministru nu trece de Parlament, președintele Klaus Iohannis ar putea să mai facă o nominalizare sau să dizolve Parlamentul.

Amintim că miniştrii propuşi de PNL în Guvernul Ciucă sunt:

* Dan Vîlceanu - la Ministerul Finanţelor Publice;

* Marcel Boloş - la Ministerul Transporturilor;

* Lucian Bode - la Ministerul de Interne;

* Alina Gorghiu - la Ministerul Justiţiei;

* Bogdan Aurescu - la Ministerul de Externe;

* Cătălin Predoiu - la Ministerul Apărării Naţionale;

* Virgil Popescu - la Ministerul Energiei;

ADVERTISING

* Florin Roman - la Ministerul Economiei;

* Mircea Fechet - la Ministerul Agriculturii;

* Robert Sighiartău - la Ministerul Cercetării;

* Nelu Tătaru - la Ministerul Sănătăţii;

* Raluca Turcan - Ministerul Muncii;

* Sorin Cîmpeanu - la Ministerul Educaţiei;

* Bogdan Gheorghiu - la Ministerul Culturii;

UDMR îi propune pe:

* Kelemen Hunor - vicepremier;

* Hegedus Csilla - la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;

* Cseke Attila - la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi a Administraţiei;

* Tanczos Barna - la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor;

* Novak Eduard - la Ministerul Tineretului şi Sportului.

UPDATE 14.53 - Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunţat că a depus în Parlament lista ce conține componența Guvernului său, precum şi programul de guvernare. El a precizat și care ar fi prioritățile echipei sale.

ADVERTISING

"Am depus la Camera Deputaţilor şi Senat programul de guvernare şi lista Cabinetului. Programul de guvernare este centrat pe ceea ce înseamnă măsurile de primă urgenţă ce trebuie luate la nivelul Guvernului pentru a rezolva criza pandemică. De asemenea, o altă prioritate e cea legată de creşterea preţurilor la energie, gaze naturale, preţurile la alimente. Cea de-a treia este foarte bine articulată la PNRR, care a fost aprobat de curând, şi în felul acesta doresc să menţionez că la nivelul fiecărui capitol din programul de guvernare sunt cuprinse măsurile de reformă", a declarat acesta, sâmbătă, la Parlament, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte structura programului de guvernare, acesta a arătat că primul capitol este cel legat de măsurile de sănătate, al doilea capitol se referă la energie şi „ulterior vin celelalte ministere”.

„Sunt foarte încrezător că prin acest program de guvernare putem să continuăm ceea ce s-a realizat. Practic, programul de guvernare nu este unul nou, am analizat tot ceea ce s-a realizat din vechiul program şi am analizat partea de continuitate, împreună cu PNRR”, a mai spus Ciucă.

ADVERTISING

El se arată încrezător şi apelează la responsabilitatea parlamentarilor.

„Nu putem să fim nerealişti şi să nu luăm în seamă calculul matematic (n.r. - referitor la susţinerea Guvernului). (...) Fac apel din nou la tot ceea ce înseamnă responsabilitatea membrilor Parlamentului. Avem nevoie de stabilitate, avem de nevoie de soluţii pentru a depăşi această situaţie de criză, nu vreau să dramatizez, dar dacă vrem cu adevărat să privim realitatea, e suficient să privim la televizor şi să vedem ce se întâmplă în unităţile de primiri urgenţe”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă a cerut mandat pentru a negocia cu USR în vederea constituirii cabinetului, Ciucă a răspuns: ”Am discutat toate aceste soluţii fără să cer ceva anume. Am cerut exact ceea ce era cuprins în mandat”.

Acesta a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu a purtat discuţii cu AUR în vederea susţinerii Guvernului.

Birourile Permanente ale celor două Camere urmează să decidă calendarul audierii în comisii a miniştrilor propuşi, precum şi data şedinţei comune pentru învestirea noului Cabinet.

Declarație de presă susținută de premierul desemnat, Nicolae Ionel Ciucă

Declarație de presă susținută de premierul desemnat, Nicolae Ionel Ciucă.

Publicată de PNL Bucuresti pe Sâmbătă, 30 octombrie 2021

UPDATE 12:00 - Programul de guvernare şi componenţa Guvernului Ciucă au primit sâmbătă aprobarea finală din partea Biroului Politic Naţional al PNL, următorul pas fiind depunerea la Parlament, programată la ora 14.30, transmite News.ro. Conducerile celor două Camere vor stabili apoi calendarul audierii miniştrilor, liberalii estimând că votul de învestitură ar putea fi dat miercuri. 

Calcule matematice

PNL are în Parlament 123 de mandate după plecarea deputaților și senatorilor PNL (11 parlamentari) susținători ai lui Ludovic Orban, UDMR - 29, iar Minoritățile - 18. Totodată, conducerea PNL se mai așteaptă și la alte plecări - în total, 15 parlamentari vor merge alături de Ludovic Orban, după unele estimări.

Astfel, la un calcul simplu, PNL împreună cu UDMR și Minorități s-ar putea baza pe 166 de voturi din 234 câte are nevoie pentru ca Guvernul să fie învestit de Parlament. Liberalii ar mai avea nevoie de cel puțin 68 de voturi să-și treacă Guvernul.

Însă atât PSD, cât și USR au anunțat că nu vor vota Guvernul.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă este cea de-a doua propunere făcută de președintele Klaus Iohannis de la debutul crizei politice prin demiterea Guvernului Cîțu de către Parlament pe 5 octombrie, după Dacian Cioloș de la USR.

Constituția prevede că preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Cu alte cuvinte, constituțional președintele Klaus Iohannis și PNL mai pot juca politic și pot menține un guvern interimar cel puțin alte 30 de zile.

Practic, în cazul în care premierul desemnat Nicolae Ciucă nu primește votul de încredere al Parlamentului, președintele Klaus Iohannis poate face o a treia nominalizare de premier fără a fi obligat să declanșeze alegerile anticipate atâta timp cât se încadrează în cele 60 de zile prevăzute în Constituție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇