Runda trei de negocieri pentru un nou guvern: Cîțu i-a sunat pe Ciolacu și Cioloș. PSD ar vrea premierul și majoritatea ministerelor importante

Runda trei de negocieri pentru un nou guvern: Cîțu i-a sunat pe Ciolacu și Cioloș. PSD ar vrea premierul și majoritatea ministerelor importante

PNL va începe, miercuri, discuţiile cu PSD, dar și cu USR, pentru formarea unui nou guvern, potrivit mandatului primit marți de echipa de negociere. Așa cum a anunțat în conferința de presă, Florin Cîțu i-a sunat deja pe Marcel Ciolacu (PSD) și Dacian Cioloș (USR).

În timp ce Cioloș a răspuns pozitiv, stabilind o întâlnire pentru miercuri, la prânz, Marcel Ciolacu i-a spus lui Cîțu că are agenda foarte încărcată, dar revine miercuri, după ce se eliberează. ”Criza este mare, așa că mâine indiferent cât de ocupat sunt, mă vad cu el”, a spus Ciolacu pentru G4Media.ro

Florin Cîțu a anunțat, marți seara, primele decizii luate de conducerea liberală, după aproape trei ore de discuții destul de tensionate. Astfel, pentru cea de-a treia încercare de a forma un nou guvern, PNL a ”flexibilizat” două din directivele partidului și permite reluarea negocierilor cu USR pentru refacerea coaliției, dar și discuțiile cu PSD, deși ani de zile liberalii au spus că nu vor guverna alături de social-democrați.

ADVERTISING

Florin Cîțu a mai spus că s-a stabilit ca echipa de negociere să fie condusă de președintele partidului și din ea să facă parte cei 4 prim-vicepreședinți și secretarul general (Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu și Dan Vîlceanu), dar și că merge la negocieri cu condiția ca premierul să fie de la PNL.

Tot marți seara, fostul premier desemnat Nicolae Ciucă a declarat că urmează ca echipa de negociere a liberalilor să se întrunească miercuri pentru a stabili elementele de negociere cu celelalte partide pentru formarea guvernului, menţionând că nu au fost decise o propunere de premier şi portofoliile care ar putea fi cedate.

"Nu s-a stabilit absolut nimic, vă spun cât se poate de onest şi sincer. Urmează ca mâine echipa de negocieri să se întrunească şi să stabilească elementele de negociere şi, în funcţie de modul de cum decurg negocierile, se întorc în Biroul politic şi vom lua decizia", a spus Nicolae Ciucă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Primele reacții din PSD și USR

După anunțul lui Florin Cîțu, au apărut mai multe reacții atât din PSD, cât și din USR.

Deputatul PSD Alfred Simonis consideră că situația de pe scena politică îndreptățește PSD să aibă prima opțiune pentru desemnarea unui premier. „Situația în care se află astăzi scena politică ne îndreptățește să avem prima opțiune în a solicita primul-ministru. În acest moment în care în fiecare zi PNL pierde 1, 2, 3 parlamentari, singurul partid stabil în România fiind PSD, ar fi îndreptățit să facă această solicitare”, a spus Alfred Simonis, la Digi24.

Potrivit unor surse citate de News.ro, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose şi Paul Stănescu au cerut insistent, în discuţiile din partid pe tema intrării la guvernare, ca PSD să primească funcţia de prim-ministru într-o coaliţie cu PNL, în caz contrar să refuze intrarea la guvernare. Printre ministerele dorite de social-democraţi s-ar afla Finanţele, Sănătatea, Transporturile şi Munca. Plus alte trei portofolii mai mici.

ADVERTISING

“Grindeanu şi Tudose sunt cei mai vocali, joacă cel mai dur. Vor ca PSD să intre la guvernare doar dacă primeşte funcţia de prim-ministru. Şi Paul Stănescu e de aceeaşi părere, însă pe un ton mai moderat. Marcel Ciolacu ar negocia mai degrabă mai multe portofolii cu greutate pentru partid, nu neapărat funcţia de premier”, susţin surse din conducerea PSD pentru News.ro.   

Ca variante de prim-ministru, prima opţiune în PSD este Marcel Ciolacu: “E preşedintele partidului, însă e greu de crezut că Iohannis va nominaliza un premier de la PSD. Teoretic, noi trebuia să avem premierul din decembrie 2020, pentru că PSD a câştigat alegerile. Practic, Iohannis va face tot posibilul să aibă premierul său. În schimb, noi putem obţine ministere puternice”.   

PSD îşi doreşte Finanţele, Sănătatea, Transporturile şi Munca: “Fără aceste portofolii nu intrăm la guvernare. Ne mai interesează Internele, Cultura şi Agricultura. Cu siguranţă vom cere jumătate din ministere”, conchid sursele citate.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat că nu este clar ce presupune această flexibilizare, dar că ar fi trebuit făcute în urmă cu zece zile demersuri pentru conturarea unei majorităţi parlamentare.

„Eu nu am mai multă claritate. Asta cu flexibilizarea mandatului am tot auzit-o, dar încă nu ştim ce înseamnă flexibilizarea şi în ce direcţie vrea să o ia PNL. Am înţeles că vor un guvern cât mai rapid. Păi dacă voia un guvern cât mai rapid, îi dădea un mandat premierului desemnat Ciucă, încă de acum zece zile, să negocieze o majoritate”, a spus Cioloş pentru B1 TV.

De asemenea, Dacian Cioloș a mai spus că în eventualitatea refacerii coaliţiei nu este necesar un nou program de guvernare, dar este nevoie de un calendar de punere în practică a măsurilor prevăzute. În opinia lui Cioloş, stabilirea unui astfel de calendar ar reduce riscul tensiunilor ulterioare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇