Orban se întoarce în grupul PNL dacă se reface coaliția cu USR, dar vrea să știe premierul: Pot să mă trezesc cu Cîțu, Rareș Bogdan sau altă creatură

Orban se întoarce în grupul PNL dacă se reface coaliția cu USR, dar vrea să știe premierul: Pot să mă trezesc cu Cîțu, Rareș Bogdan sau altă creatură

Fostul președinte al PNL Ludovic Orban, care a demisionat în urmă cu o săptămână din grupul parlamentar al deputaților liberali, spune că se va întoarce doar dacă va fi refăcută coaliția de guvernare cu USR.

Astfel, Orban a vrut să combată acuzațiile potrivit cărora din cauza sa coaliția PNL-USR-UDMR nu ar mai avea majoritate în Parlament și liberalii ar fi, astfel, constrânși să coopteze la guvernare PSD. Amintim că de la plecarea lui Orban PNL a pierdut în Parlament 15 aleși.

”Criza politică e perpetuată artificial de Iohannis și Cîțu. Când a fost desemat Ciucă premier, am spus din capul locului că, exact ca și în cazul lui Cioloș, este o desemnare fără șanse de obținere de majoritate. S-au pierdut 2 săptămâni, Nicolae Ciucă a fost pus într-o ipostază penibilă, întâi să spună că merge până la capăt, apoi a bătut în retragere, tot la ordin, când a constatat că nu strânge majoritate.

ADVERTISING

Singura soluție normală, onorabilă, decentă de guvernare e refacerea coaliției de centru dreapta. Dezmint categoric speculațiile lansate în presă de manipulatori din echipa căștigătoare care încearcă să acrediteze faptul că nu se poate reface coaliția, din cauza parlamentarilor care s-au dezafiliat din grupurile PNL.

Decizia noastră e foarte clară: nu vom vota un guvern PNL-PSD, să fie clar! Noi dorim să participăm la reconstrucția coaliției de dreapta. Când am demisionat, am spus că sunt trei condiții ca să revin în grupurile PNL. Una dintre condiții este refacerea coaliției de centru dreapta. Noi nu vom sprijini decât un guvern de centru dreapta”, a declarat Orban.

ADVERTISING

PNL trebuie să dea numele de premier

Orban a susținut că sunt mai mulți liberali care urmează să plece din grupurile PNL, dar a refuzat să avanseze un număr. Amintim că după demiterea Guvernului Cîțu peste 40 de parlamentari au semnat o scrisoare prin care îl susțineau pe Orban pentru poziția de premier.

”Eu am vorbit cu mulți dintre parlamentarii care s-au retras și mulți care se vor mai retrage”, a spus Orban, adăugând că mulți dintre susținătorii săi au fost abordați de echipa lui Cîțu cu diverse promisiuni.

ADVERTISING

Orban crede că Florin Cîțu este un lider foarte slab și doar execută ordinele lui Klaus Iohannis. Fostul președinte spune că e inadmisibil ca liberalii să nu vină aseară cu un nume de premier.

”Cum să hotărască Iohannis premierul? Președintele trebuie să desemneze propunerile partidelor. Dar singurul for statutar din conducerea PNL e președintele României, care dă ordine slugilor”, a acuzat Orban.

El a spus că e necesar ca liberalii să avanseze un nume, ca să poată începe negocieri reale, pentru că altfel va exista posibilitatea ca o desemnare controversată să dinamiteze iar orice șanse de formare a unui guvern.

”Pot să discut refacerea coaliției și să mă trezesc că Iohannis îl desemnează pe Cîțu, sau pe Rareș Bogdan sau o altă creatură”, a mai spus Orban.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇