UDMR nu vrea la guvernare cu PSD: Ce rost are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziţia bunicii în ziua în care vine poştaşul?

UDMR nu vrea la guvernare cu PSD: Ce rost are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziţia bunicii în ziua în care vine poştaşul?

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că viitoarea coaliţie de guvernare trebuie să dea o perspectivă mai lungă, inclusiv privind amendarea Constituţiei, arătând că, din punctul de vedere al formaţiunii, prima variantă ar fi a unei coaliţii cu USR.

El afirmă, despre o eventuală coaliţie cu PNL şi PSD, că ar fi „o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituţiei, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziţia bunicii în ziua în care vine poştaşul, să stea frumos în geam”.

ADVERTISING

"Sunt posibilităţi şi cu USR-ul şi cu PSD-ul, dar trebuie să vezi care e dezideratul, trebuie să dai o perspectivă mai lungă, mai mare, mai consistentă, indiferent în ce direcţie te duci, altfel nu se poate forma o majoritate stabilă, nu se poate forma o majoritate constructivă şi ne trezim peste 3, 4, 5 luni de zile cu aceleaşi probleme.

Deci dacă nu deschizi o perspectivă, nu dai o substanţă, acest lucru înseamnă inclusiv problema colaborării după 2024, e greu să faci un guvern stabil", a spus Kelemen Hunor, la RFI România.

ADVERTISING

Liderul UDMR a precizat că prima variantă de coaliţie ar fi cu USR.

"Prima variantă, sigur, ar fi cu USR-ul, din punctul nostru de vedere, aşa cum am plecat la drum acum aproape un an de zile. Acest lucru înseamnă 52%, aproape 53% din Parlament. Este o majoritate simplă, dacă adăugăm şi grupul Orban, trebuie să negociezi cu ei, înseamnă 56%", a declarat el.

Potrivit lui Kelemen, "dacă mergi pe varianta PSD-PNL, înseamnă 59%, aproape 60%, fără gruparea Orban, deci este o majoritate clară. Dacă adaugi şi UDMR-ul şi minorităţile la o astfel de variantă, ajungi la o majoritate de peste 65% şi chiar 69% aproape cu minorităţile, aproape 70% cu minorităţile naţionale.

ADVERTISING

Este o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai un deziderat şi nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituţiei, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziţia bunicii în ziua în care vine poştaşul, să stea frumos în geam, ceea ce nu este de dorit".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇