Guvernul intervine pe concediile medicale: Doar gravidele, urgențele și pacienții cu cancer, exceptați de la „taxa pe boală” (Video) UPDATE

Guvernul intervine pe concediile medicale: Doar gravidele, urgențele și pacienții cu cancer, exceptați de la „taxa pe boală” (Video) <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Guvernul a aprobat joi o ordonanță de urgență, pentru scutirea de la plata CASS pentru concediile medicale acordate mamelor cu copii bolnavi, gravidelor, pacienților cu afecțiuni oncologice și cazurilor de urgență.

Măsura se aplică şi în cazul concediilor postnatale, a precizat Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului.

Întrucât modificarea a fost introdusă astăzi prin OUG, va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Indemnizațiile care se plătesc în cursul lunii aprilie sunt pentru concediile medicale acordate în martie, deci nu vor beneficia de scutire.

ADVERTISING

Sumele mai mari vor fi, aşadar, încasate abia din luna mai, pentru concediile medicale din aprilie, scrie Profit.ro.

Ciolacu cel sucit

”Începem prin a rezolva, aşa cum am promis zilele trecute, problema concediilor medicale. Introducem azi, prin ordonanţă de urgenţă, scutirea de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi a cazurilor de urgenţă”, a declarat premierul, la începutul şedinţei de guvern.

”Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern. Trebuie să aprobăm azi acest act, fiindcă pentru oamenii aflaţi în suferinţă fiecare zi contează enorm”, a mai spus şeful Executivului.

Declarații susținute de premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern din 4 aprilie

Declarații susținute de premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern din 4 aprilie

Publicată de Guvernul României pe Joi, 4 aprilie 2024

Declaraţiile de azi ale premierului par să contrazică, pe alocuri, ce spunea chiar ieri.

Ciolacu a fost întrebat miercuri ce se va întâmpla cu proiectul care elimină contribuţia la CASS pentru concediile medicale, blocat la Camera Deputaților, după ce a trecut de Senat. Iată dialogul redat de ProTV:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Marcel Ciolacu: ”În primul rând, eu, Guvern, nu pot să vin cu ceva, pentru că este un act normativ, este o ordonanță care a intrat în Parlament. Aș încălca o decizie a CCR-ului. Uitați-vă, e foarte clar. Sunt ferm convins, colegii de la Parlament vor lua o decizie. Pe de altă parte, nu înțeleg care este supra-impozitarea.”

Jurnalist: De 10%.

Marcel Ciolacu: ”Nu, acela este un nivel pe care toată lumea, și eu, și dumneavoastră plătim 10% la CASS. La venituri. Concediile medicale sunt un venit. Da? Ce v-am spus foarte clar este faptul că pentru cei cu boli cronice, pentru cei bolnavi... de au cancer, pentru tinerele mame, sunt total de acord, ca să se elimine. Uitați că o să vorbesc cu domnul Simonis (preşedintele Camerei Deputaţilor - n.red.) și o să facem foarte rapid, sper săptămâna aceasta.”

ADVERTISING

Iată însă că premierul a decis să facă o nouă OUG, nu să apeleze la urgentarea legii din Parlament, care ar fi eliminat complet CASS pentru toate concediile medicale.

Eliminarea taxei pe boală, blocată în Parlament

Angajații care își iau concediu medical plătesc și 10% contribuție la sănătate din indemnizația primită în perioada de boală.

Măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și se aplică chiar și pentru bolnavii de cancer, care au nevoie de zile libere pentru tratamente periodice.

Până acum, angajații primeau 75% din salariu pe perioada concediului medical.

Senatul a eliminat, încă din februarie, impozitarea de 10% pe concediile medicale. Prin amendamentul adoptat, s-a eliminat şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav. Legea a mers la Camera Deputaţilor, unde s-a blocat.

Decizia impozitării suplimentare vine după ce, anul trecut, premierul Marcel Ciolacu s-a declarat nemulțumit că mulți angajați abuzează de concediile medicale. El afirma că a găsit pentru decontare concedii medicale în valoare de 6 miliarde de lei în 2023.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇