Raportul CNAS, după ce Ciolacu s-a ofuscat pe concediile medicale: Sunt neplătite concedii de 1,9 miliarde de lei

Raportul CNAS, după ce Ciolacu s-a ofuscat pe concediile medicale: Sunt neplătite concedii de 1,9 miliarde de lei

După ce premierul Marcel Ciolacu s-a arătat revoltat de numărul mare de concedii medicale pe care şi le iau românii şi statul trebuie să le deconteze, CNAS a venit cu un raport amănunţit pe acest subiect.

Iată datele anunţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate:

8,3 milioane de certificate medicale emise în anul 2022 pentru 40.029.055 de zile.

Este o creştere faţă de perioada 2019-2020, dar similar cu 2021 (8,4 milioane şi 45.566.833 de zile).

A fost decontată suma de 5,9 miliarde de lei în 2022

ADVERTISING

În primul trimestru din acest an sunt înregistrate 1.836.315 certificate de concediu medical (8.411.667 de zile)

CNAS precizează că sumele decontate pentru concediile medicale au fost în continuă creştere din 2019.

”Menţionăm că sumele decontate nu pot fi suprapuse numărului anual de certificate de concediu medical depuse spre decontare, deoarece există un decalaj semnificativ între momentul emiterii certificatului şi cel al decontării. Astfel, angajatorul poate depune spre decontare certificatul de concediu medical în termen de 90 de zile de când angajatul prezintă documentul respectiv la serviciu, după care curg alte termene de validare şi corectare a eventualelor erori la nivelul caselor de asigurări de sănătate”, anunţă CNAS.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La data de 31 mai 2023, valoarea totală a indemnizaţiilor de concediu medical decontabile de CNAS era de 1,93 miliarde lei.

”CNAS poate verifica doar retroactiv modul în care sunt acordate certificatele de concediu medical: înscrierea tuturor informaţiilor obligatorii, cod de boală etc”, a mai transmis instituţia.

CNAS precizează că nu dispune de alte pârghii de control.

”A existat în Parlament o propunere de reglementare care să permită verificarea persoanelor aflate în concediu medical fără a le fi încălcată intimitatea. Propunerea a fost respinsă”, a mai transmis CNAS.

ADVERTISING

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie de 6 milioane de români care lucrează şi că a cerut o analiză foarte clară să vadă din ce domenii au fost, public sau privat.

”Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa”, a mai spus şeful Executivului, precizând că ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇