Țările din Europa cu cele mai mari cheltuieli pentru concediul medical: Locul surprinzător pe care îl ocupă România

Țările din Europa cu cele mai mari cheltuieli pentru concediul medical: Locul surprinzător pe care îl ocupă România

Germania este țara din UE cu cele mari cheltuieli generate de concediile medicale. În schimb, România surprinde cu poziția sa în clasamentul absențelor de la serviciu.

În punctul culminant al pandemiei de coronavirus, medicii din Germania erau autorizați să acorde telefonic concediu medical. Măsurile speciale care permiteau evitarea contactului direct cu pacienții cu Covid-19 au expirat la sfârșitul lunii martie, la trei ani de la introducere.

Angajații trebuie să meargă acum din nou la doctor pentru consultație pentru a primi concediu medical, însă este permisă și consultația prin apel video. Decizia are rolul de a contribui la reducerea solicitărilor frauduloase în țara UE cu cele mai mari cheltuieli angrenate de concediile medicale, relatează Euronews.

ADVERTISING

Conform situației din 2020, Germania alocă 2,3% din PIB pentru concedii medicale. Urmează Olanda (2,1%), Suedia (1,7%), Spania (1,5%) și Luxemburg (1,4%).

La acest capitol, România e în coada clasamentului, cu 0,3% din PIB, la egalitate cu Irlanda, și deasupra Greciei (0,2%).

Datele Eurostat din 2020 ar putea fi influențate de pandemia de coronavirus, însă, comparativ cu 2018, țările cu cele mai mari cheltuieli pentru concediile medicale sunt relativ aceleași, cu excepția Spaniei, care în urmă cu cinci ani nu cheltuia atât de mult.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cheltuielile pentru concedii medicale în 2020 (procent din PIB):

top1-1

Românii iau cele mai mici concedii medicale

Deși ar fi de așteptat ca țările cu cele mai mari cheltuieli pentru concedii medicale să fie cele în care oamenii folosesc cel mai mult acest beneficiu, situația este diferită. La sfârșitul anului 2022, țările cu cel mai mare procent de angajați care lipseau justificat de la serviciu au fost Franța (14,9%), Finlanda (14,8%), Suedia (14,7%), Danemarca (13,6%), Estonia (13,2%) și Olanda (12,4%).

ADVERTISING

România este țara cu cele mai puține absențe de la muncă - doar 2,5%. Urmează Bulgaria (2,9%), Grecia (4,9%), Polonia (5,8%) și Serbia (5,9%).

Rata medie din UE a absențelor de la serviciu e semnificativ mai mare la femei (12,1%) decât la bărbați (7,8%). În 2018, un studiu realizat de Institutul de Sănătate Publică din Norvegia a arătat că "stresul provocat de muncă și de familie" a fost cea mai folosită explicație, indiferent de sex, pentru a solicita concediu medical.

Absențele de la muncă la persoane cu vârsta între 20 și 64 de ani:
(procentul angajaților care au lipsit de la muncă în trimestrul 4 din 2022)

top-absente

Și Bulgaria e mai generoasă decât SUA

În țările UE există numeroase reguli și condiții pentru acordarea concediului medical. De exemplu, în unele țări acesta se oferă doar persoanelor care au contribuit suficient la sistemul de asigurări sociale într-o anumită perioadă care precede incapacitatea de muncă. Unele țări au introdus excepții care permit creșterea ajutorului acordat pentru anumite boli, de pildă pentru tuberculoză sau HIV.

Potrivit Euronews, statele cu cele mai generoase condiții pentru concediile medicale, atât financiar, cât și ca durată, sunt Luxemburg, Finlanda, Suedia, Franța, Portugalia, Letonia, Lituania, Germania și Marea Britanie.

Țările europene acordă unele dintre cele mai generoase concedii medicale din lume. Chiar și statele cu cel mai mic PIB din Europa, precum Bulgaria, Slovacia și Grecia, oferă beneficii mai bune decât unele dintre cele mai dezvoltate țări din lume, de exemplu SUA, unde nicio o lege federală nu acordă dreptul de a beneficia de concediu medical plătit din fonduri publice.

Produsul Intern Brut în Europa, în 2022:

top-PIB

Sursa: Eurostat


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇