Senatul a eliminat impozitarea de 10% pe concediile medicale

Senatul a eliminat impozitarea de 10% pe concediile medicale

Senatul a eliminat, luni, impozitarea de 10% pe concediile medicale. Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc afirmat că, prin amendamentul adoptat, s-a eliminat şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav.

Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Anterior, amendamentul a fost votat în unanimitate de comisiile reunite de Muncă şi Buget – Finanţe din Senat.

”Puţină alinare şi dreptate. Amendamentul pe care l-am propus alături de colegii din PNL privind eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale a fost votat în unanimitate de comisiile reunite de Muncă şi Buget – Finanţe din Senat”, a scris Nicoleta Pauliuc pe Facebook.

ADVERTISING

”Le mulţumesc colegilor din toate partidele partidele pentru înţelegere şi pentru disponibilitatea de a repara o greşeală. Această taxă nu trebuie să mai existe, pentru că nu în felul acesta vom rezolva problema finanţelor ţării”, adaugă Pauliuc.

Săptămâna trecută, întrebat despre un calendar pentru eliminarea acestei contribuţii, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că ”este cât de repede se poate”.

”Este posibil să se întâmple chiar în viitoarea şedinţă de guvern, responsabil fiind Ministerul Finanţelor pentru această speţă. Decizia este luată, a fost comunicată în spaţiul public, este şi oportună, după cum s-a precizat deja, şi dacă nu mă înşel următoarea şedinţă de guvern va avea loc vinerea viitoare şi este foarte probabil să avem decizia până atunci”, a anunţat Constantin, citat de News.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat dacă în primă fază vor fi scutiţi doar pacienţii oncologici şi mamele gravide, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că ”se foloseşte deja termenul de boli cronice grave, care nu lasă alternativa unui concediu medical absolut justificat”.

”E posibil, aşadar, ca dincolo de sfera oncologică să fie cuprinse şi alte categorii, dar în clipa aceasta nu ştiu să precizez cu exactitate”, a spus Mihai Constantin.

Premierul Marcel Ciolacu susţine că trebuie descurajat abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie şi de o clarificare legislativă pentru cei pentru care este obligatoriu acest tip de concediu.

ADVERTISING

“Vreau, de asemenea, să stabilim astăzi cu domnul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi cu domnul ministru al Finanţelor, o foaie de parcurs în privinţa rezolvării situaţiilor concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate.

Descurajez şi trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate. Însă este nevoie şi de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflaţi în situaţiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”, a afirmat Marcel Ciolacu, în şedinţa de guvern de joia trecută.

Angajații care își iau concediu medical pentru boli obișnuite, pentru accidente în afara locului de muncă, dar și pentru îngrijirea copilului bolnav vor plăti și 10% contribuții la sănătate din indemnizația primită în perioada de boală.

Măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie și se aplică chiar și pentru bolnavii de cancer, care au nevoie de zile libere pentru tratamente periodice.

Până acum, angajații primeau 75% din salariu pe perioada concediului medical.

Decizia impozitării suplimentare vine după ce, anul trecut, premierul Marcel Ciolacu s-a declarat nemulțumit că mulți angajați abuzează de concediile medicale. El afirma că a găsit pentru decontare concedii medicale în valoare de 6 miliarde de lei în 2023.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇