Legea ”Vă îmbolnăviți cam des”: Concediile medicale în România și în UE. Subterfugiile folosite de Guvern de-a lăsa bolnavilor cât mai puțini bani

Legea ”Vă îmbolnăviți cam des”: Concediile medicale în România și în UE. Subterfugiile folosite de Guvern de-a lăsa bolnavilor cât mai puțini bani

Senatorii PSD şi PNL au votat, în comisiile de specialitate, păstrarea ”taxei pe boală” (contribuția de CASS, de 10% pe concediul medical), contestată de Alianța Dreapta Unită, după ce a fost introdusă de coaliție la sfârşitul anului trecut.

Asta în condițiile în care:

  • România are cea mai mică indemnizație de concediu medical din UE
  • Cea mai mică alocare din PIB la concediile medicale din UE
  • Cei mai puțini absenți de la lucru din cauza bolii, din UE

În plus, statul român are o manieră foarte perfidă de a folosi banii din taxele companiilor pentru alocările la concediile medicale.

Din taxa pe boală introdusă începând cu anul acesta, Guvernul a colectat deja peste 10 milioane de euro, în ianuarie. Din această sumă, 500.000 de euro au fost luați de la pacienții care au cancer, conform USR, partidul ce a depus în Parlament proiectul de abrogare a contribuției reținute la decontarea concediului medical.

ADVERTISING

Prezentăm mai jos cum stau statele UE la concediile medicale, cum plătesc aceste concedii, cât absentează cetățenii europeni de la muncă din cauza bolii – totul prin comparaţie cu România.

Și, desigur, subterfugiile financiare prin care statul român își face socotelile când vine vorba de alocările pentru cetățenii bolnavi:

Cifrele socotelii perfide pe care o face statul român la cheltuielile cu concediile medicale

Ponderea în PIB a cheltuielilor cu concediilor medicale este de aproximativ 0,2% în ultimii ani, iar misterul conservării procentului, în pofida creșterii sumelor colectate din contribuții, este scăderea părții alocate acestor decontări din contribuția asiguratorie de muncă, de 2,25%, încasată la bugetul de stat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din contribuţia asiguratorie pentru muncă încasată la bugetul de stat o cotă ce reprezintă venit la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate este distribuită pentru plata concediilor medicale.

Cota a scăzut astfel încât sumele decontate să fie cam aceleași, ceea ce a dus la creșterea restanțelor statului.

Astfel, dacă în 2018 procentul din această contribuție repartizat pentru plata concediilor medicale era de 40%, el a coborât în 2022 și în 2023 la aproape jumătate – 22% -, ceea ce înseamnă 0,45% din venitul brut al salariatului.

Situația este reflectată într-un grafic dintr-un document oficial ce arată că, în ultimii patru ani, cu excepția anului 2022, decontările s-au cifrat în jurul a 3,7 miliarde de lei, indiferent de avansul veniturilor din contribuția asiguratorie de muncă:

ADVERTISING

În grafic, anul 2023 figurează doar cu situația din primele cinci luni ale anului, care au fost de 2,510 miliarde de lei, dar execuția bugetului FNUASS la 31 decembrie 2023 arată clar că suma pe întregul an s-a menținut la plafonul ce pare transformat în lege: 3,699 miliarde de lei cheltuiţi cu decontarea concediilor medicale.

Noi explozii și împușcături în Transnistria,

Un raport realizat de CNAS anul trecut arăta că aceste plăți întârziate provoacă nemulțumirea firmelor:

„Neplata la termen declanşează nemulțumiri din partea angajaților, indiferent de forma de proprietate, deoarece creează dificultăți în activitatea curentă a firmei, care pe lângă faptul că suportă integral valoarea primelor cinci zile de concediu medical, pentru unele afecțiuni, suportă și diferența de plată ce ar trebui restituită conform prevederilor legale din bugetul FNUASS, care în multe cazuri, din lipsa creditelor de angajament și a celor bugetare, întârzie peste termenele legale uneori și șase luni.”

La nivel UE, România are cei mai puțini angajați absenți

România este țara cu cea mai mică pondere a angajaților care absentează de la muncă. În trimestrul III din 2023, a lipsit de la serviciu 2,5% din populația ocupată cu vârste între 20 și 64 de ani, comparativ cu media UE, de 10,5%.

Bulgaria (3,1%), Polonia (cu 6%) și Italia (6,6%) sunt următoarele state cu procente mici de salariați absenți.

Cei mai mulți angajați care au absentat de la muncă s-au înregistrat în Suedia, Finlanda și Franța, dintre statele UE.

Citeşte integral analiza Boală curată: concediile medicale în România și în statele UE. Subterfugiile folosite de guvern de-a lăsa bolnavilor cât mai puțini bani pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇