Capcana pentru PSD-PNL, după negocierea unei comasări care a ținut țara-n loc. Trei întrebări

Capcana pentru PSD-PNL, după negocierea unei comasări care a ținut țara-n loc. Trei întrebări

Cu probleme sociale acute și un asalt al propagandei rusofile care se folosește de apetitul populist de la București, României îi sunt servite, zi de zi, negocieri privind comasarea alegerilor, în așa fel încât partidele de la guvernare, PSD și PNL, să iasă cât mai bine la vot.

Puterea politică este scopul fiecărui partid care participă la un scrutin, dar cele două partide care împart guvernarea au făcut din acest scop tema cea mai importantă de agendă publică.

Problemele guvernării se discută și dispută mult mai puțin decât calculele pentru ce se comasează cu ce și care ar fi cel mai bun scenariu pentru PNL și PSD.

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Nu îmi este clar dacă beneficiile PSD și PNL mai sunt atât de mari, spune sociologul Barbu Mateescu.

ADVERTISING

Cine e cel mai avantajat din comasarea alegerilor europene cu cele locale? Și cine pierde cel mai mult?

Acum o lună aș fi zis că partidele cu organizații locale numeroase, dar discuția despre comasare a devenit un scandal în sine.

România se confruntă cu probleme majore, iar coaliția de guvernare se concentrează pe temă de mai bine de o lună.

Nu îmi este clar dacă beneficiile PSD și PNL mai sunt atât de mari.

Este posibil un efect de bumerang, un vot de blam, să-l numim astfel, tocmai contra acestei idei a unei alianțe-mamut sau, din contră, votul ar privilegia o majoritate care să dea stabilitate politică?

Acest lucru depinde de cât de ageră și activă este Opoziția - și care Opoziție. Sunt rezervat apropo de scorul unei alianțe-mamut, apetitul votanților PNL și mai ales PSD pentru a vota o alianță care să includă partidul "celălalt" fiind la cote de avarie. Faptul că alianța are în frunte o triadă nepopulară (Iohannis-Ciolacu-Ciucă) este, de asemenea, semnificativ.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un scenariu probabil este o victorie răsunătoare pentru partidele din alianță la alegerile locale (primari și într-o oarecare măsură consilieri locali) și un scor surprinzător de mic la scrutinele simultane cu încărcătură politică (europarlamentare și consiliul județean).

Dacă această primă comasare ar avea ca efect un scor mai mic decât arată acum sondajele pentru platformele tip AUR, cu mesaje să le spunem extremiste, (chiar dacă în registrul mai mic) cum ar arăta o a doua comasare, turul doi al prezidențialelor cu parlamentarele? Cine ar avea aici avantajul?

Partidele cu candidați puternici la prezidențiale ar fi teoretic avantajate. În practică asta înseamnă în acest moment AUR și partidul Dianei Șoșoacă.

ADVERTISING

Toți ceilalți candidați previzibili, cu excepția lui Mircea Geoană care nu are (încă) partid, au dificultăți. Lucrurile se vor schimba însă între timp.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇