Arafat se apără, după ce a fost menționat în scandalul ordinului de carantinare: Deciziile luate în Grupul tehnico-științific nu devin executorii

Arafat se apără, după ce a fost menționat în scandalul ordinului de carantinare: Deciziile luate în Grupul tehnico-științific nu devin executorii

Raed Arafat a reacționat după ce fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu şi fostul secretar de stat în minister Andreea Moldovan au afirmat că ştia despre modificarea criteriilor de carantinare.

Potrivit acestuia, în Grupul tehnico – ştiinţific s-ar fi discutat pe 23 martie criteriile de carantinare, dar nu s-ar fi luat o decizie. În plus, deciziile luate nu devin executorii, ci trebuie trimise CNSU pentru avizare, spune el.

Nu doresc sa intru in polemici si discutii pe tema ordinului cu criteriile de carantinare, care face subiectul atentiei…

Publicată de Raed Arafat pe Vineri, 16 aprilie 2021

”Şedinţa a avut mai multe discuţii. A fost convocată şi după ce am primit şi mai multe recomandări de la INSP care trebuiau discutate în cadrul Grupului şi în cadrul şedinţei s-au discutat criteriile şi, într-adevăr, s-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii şi asta este numărul de locuitori într-o localitate care  să fie considerată ca localitate mare, 50.000 sau 100.000.

ADVERTISING

Şi votul a fost să fie considerat numărul de 100.000 de locuitori în cadrul Grupului, dar asta  nu a însemnat aprobarea întregului set de criterii care a apărut în ordin.

De altfel, orice şedinţă se termină cu o decizie.

Decizia nu prevede aprobarea criteriilor, ci doar aprobarea criteriilor propuse de INSP în ce priveşte programul de weekend şi orele la care se opreşte circulaţia în timpul weekendului şi alte aspecte în ce priveşte sălile de sport şi fitness, dar nimic despre criteriile de carantinare(...)”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat a explicat că inclusiv INSP avea unele dubii asupra unor criterii discutate în Grupul tehnico - ştiinţific.

ADVERTISING

”În 9 aprilie a fost trimisă o adresă de la INSP la Ministerul Sănătăţii care atrage atenţia asupra unui criteriu care nu poate fi calculat la nivelul UAT-urilor şi INSP spune că nu va putea calcula acest indicator.

Asta înseamnă că INSP era cu dubii asupra unor criterii.

Asta arată de ce nu a fost emisă decizia de a propune criteriile către CNSU din şedinţa din 23 martie”, a mai precizat Arafat.

”Ăsta este lanţul în care mergem în decizii (...).

Cine integrează toate aceste decizii? Da, este o parte operaţională, avem CNCCI, avem DSU, Ministerul Sănătăţii, dar  cel mai important este că avem CNSU condus de primul ministru.

ADVERTISING

Primul ministru este persoana care supraveghează aplicarea acestor reguli şi supraveghează faptul că toate aceste măsuri să fie integrate într-un fel între ministere şi între entităţi, prin CNSU”,a mai transmis Arafat.

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, a afirmat vineri că indicii de carantinare din ordinul care a provocat scandalul soldat cu demiterea ministrului Sănătăţii au fost discutaţi cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

La rândul său, Vlad Voiculescu a menţionat că ordinul a fost un pretext pentru îndepărtarea sa şi a Andreei Moldovan din minister, menţionând că nu era nevoie de avizul CNSU, iar dacă cineva ar fi trebuit să îl anunţe pe premier, acela era şeful DSU, Raed Arafat.

Citește mai multe despre scandalul iscat în coaliția de guvernare de decizia lui Florin Cîțu de a-i demite pe Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇